icon

Mateřská se počítá je z příjmu HPP nebo i DPP?

lenkaor
20. bře 2015

Ahoj, chtěla jsem se zeptat z čeho se vypočítává mateřská? Jen z příjmu HPP, nebo se sčítá veškerý příjem? I z DPP? Děkuji za odpovědi 🙂

Strana
z2
hany_bany
13. kvě 2015

@j.a.n.i to se musí dávat 2 žádosti, když na výplatní pásce to mám společně a zaměstnavatel je stejný? Bylo to na univerzitě, ale na dva různé projekty. Ve smlouvě DPČ mám max. 2 h týdně, 1000 Kč/h, plat byl tedy 8000 hrubého.

j.a.n.i
13. kvě 2015

@hany_bany Na výplatní pasce ano, ale na OSSZ by to účetní musela poslat jako 2 samostatné přílohy a to nevím, zda na jednu žádost udělala (a jestli to k jedné žádosti vůbec udělat jde)... já dávala 2, ale je fakt, že já to měla u dvou zaměstnavatelů. Akorát tedy pokud je formulace smlouvy takto, tak myslím, že ti tu DPČ neuznají, protože bude spadat do kategorie "zaměstnání malého rozsahu" (teoreticky nemusíš nějaký měsíc odpracovat nic a nemít žádn plat, nebo tedy plat pod 2500,-) a z něj není ochranná lhůta, takže u něj nárok na mateřskou z něj zaniká koncem toho zaměstnání.

hany_bany
13. kvě 2015

@j.a.n.i Každý měsíc jsem z DPČ dostávala stejný plat - těch 8000 hrubého (nehledě na to, kolik jsem opravdu na projektu pracovala). Tak uvidím, napsala jsem mail na personální, tak buď mi napíše, tak ta by to mohla vědět přesně, nebo třeba zjistím, že je potřeba ještě druhou žádost. Pokud na to nárok nemám, tak nic nenadělám, ale pokud ano, byla by to škoda o ty peníze zbytečně přijít. Moc děkuji za Tvůj čas 🙂

blondynka400
13. kvě 2015

@hany_bany my tohle řešily jednou. Dotyčná měla zkrácený úvazek a k tomu DPČ (u stejného zaměstnavatele), oboje přes 10 tis. Mzdovka jí to udělala na jednu žádost a PPM měla z obojího.

Strana
z2