icon

Může mi zaměstnavatel dávat pokuty?

2. čer 2021

Holky prosim o radu. Pracuji v tovarne, auto prumysl. Zamestnavatel nam dava pokuty, kdyz udelame chybu. Vcera kolegyne dostala pokutu 500 kc, protoze pustila spatny vyrobek.
Je tohle ok? To opravdu nemuzu udelat chybu? Vzdyt nejsme roboti, nybrz lidi a vsichni chybujeme.
Ma tohle oporu v zakone?

Strana
z2
uzivatelkapetra
2. čer 2021

A ve výplatnici je co, srážka za lajdáctví?
Netuším jak to funguje, ale snad základní mzda je daná a nemůžou ti ji snížit na základě výkonu, když máš plnou docházku. Proto jsou nenárokové složky jako právě výkonnostní bonus a ten ti samozřejmě dát nemusí

mishka87
2. čer 2021

Dělám v obchodě a když mám manko, tak mi ho strhnou z výplaty. Ve smlouvě je hmotná odpovědnost a podrobnosti máme v kolektivní smlouvě, která je stále k dispozici v zázemí v šanonu. Stává se nám to všem a vždy jednou za rok. A to si dáváme sakra bacha

amazonkajanik
2. čer 2021

Jenže tzv pojistka na blbost se asi na tohle nevztahuje, ta je pro případ přímé škody, tzn že se při šetření prokáže, že nehoda se stala vinou vadného kusu, který jste vy pustila. Třeba já ji měla jako poštovní doručovatelka,když jsem jezdila autem, pro případ nehody. Jinak pokud jsem něco podělala jinak (třeba špatně vyplácené peníze, stížnost od někoho) šlo mi to z platu, z pohyblivé částky,nebo konkrétně u peněz to šlo rovnou z mé kapsy. Což se mi stalo jednou, že jsem u důchodu přeplatila o 1tis a dávala ze svého, ale naštěstí mě paní druhý den odlovila , vrátila přebytek a já nebyla škodná...

omajda88
2. čer 2021

máte základní mzdu a k tomu nějakou nenárokovou bonusovou složku? většinou to tak bývá.. na základní by vám bez nějaké formulace ve smlouvě, kde byste k tomu dávala dovolení, sáhnout určitě neměli, nicméně pokud máte nějakou nenárovou bonusovou složku, která muže být složená z docházky, dodržování BOZP, norem a právě chybovosti, tak k těmto učelum to slouží a ponížit vám ji na základě pochybení mohou...

j.a.n.i
2. čer 2021

Je to přesně tak, jak píše @omajda88, ze základního platu nic strhnout nesmějí, ale nenároková složka klidně může být stanovena tak, že bez chyb je XY a za každou chybu se ponižuje o tolik a tolik, ale nikdy ti nemohou strhnout víc, než kolik je takhle nenároková část.

elencze
2. čer 2021

bez kompletní znalosti celé věci těžko soudit, jen bych varovala před fotkou té smlouvy. Skoro každá dnes má ustanovení, že jde o důvěrný dokument a takovéto zveřejnění by mohl zaměstnavatel řešit ještě přísněji než udělanou chybu ve výrobě.

barmil
2. čer 2021

Mají na to nárok. Jsem manazer v automotive a tohle je běžná praxe. Jste zodpovědne za to, co pustíte dal, ať už v rámci výroby do dalších kroků, tak k zákazníkovi. Jeden takový výrobek chyceny u zákazníka znamená desetitisíce eur, audit, extra kontroly, prostě oficiální proces na x týdnu, kdy se musí vysvětlit, jak se to tam vůbec dostalo, zaplatit tříděni a extra kontrolu dodávek, že už tam další vadný kus není. Pak zpráva kvality pro zákazníky, pak zákazník ještě prijede a x dalších dodávek se kontroluje víckrát, jak v závodě, tak u zákazníka, než zákazník svoli najet opět na standardní postup.
Máš určitě bonus za výkon neboli osobní ohodnocení, pak je i takové pro celou linku, směnu.. (že plnis normu a právě nepouštís zmetky, pracuješ dle standardu atd), a právě ten je nenarokovy a z toho se to "strhne"

autor
2. čer 2021

@omajda88 Mam vykonnostni bonus a take osobni ohodnoceni

autor
2. čer 2021

@barmil Ja prave nevim, jestli mi to nemohou dat zaplatit vsechno, tu reklamaci a vsechno s tim spojeno..

barmil
2. čer 2021

Ne, to jde za firmou, lidem se "jen" zmenší či nedá ten bonus.

omajda88
2. čer 2021

tak vám to berou z toho a s tím nic neuděláte.. je to bohužel standardní postup..

michaela666
2. čer 2021

Všechno tady už padlo. Jestli ti to přijde absurdní, tak já dostala v práci pokutu 500 za to, že jsem si v prázdné restauraci, na 16ctce sedla mimo pauzu. 😃 To je teprve mazec.

lenickakl
2. čer 2021

Mně to přijde v pořádku, taky už jsem v práci kdysi dostala pokutu a zdaleka nejsem jediná. A holt když něco podělám, tak určitě nebudu brečet kvůli pár stovkám a nadávat na zaměstnavatele. Můžu nadávat leda tak sobě.

sarkasv80
2. čer 2021

My v hyundai dostávali za to pokuty 🤣 první bylo napomenutí a pak srážky ze mzdy třeba i dva tisíce záleželo o jakou chybu šlo,protože pokud se dal špatný šroubek a projelo to třemi linkami a pak se zjistila závada,tak se musel celý díl opět rozdělat a jel znova

uzivatelkapetra
2. čer 2021

@sarkasv80 fakt v hyundai? Jako přímo v hmmc?

Strana
z2