icon

Může se přesčasový příplatek promítnout do výše dovolené?

nikoulinka
21. říj 2022

Ahoj holky 🙋

Řeším teď v práci. Snad to napíšu trochu srozumitelně. Nastoupila jsem do práce 1.2.2022. smlouvu mám už na dobu neurčitou, s úvazkem 37.5.

Pracuju na ploše jednoho velkého obchodu ale úplně tam nepatřím. Na baráku jsou manažeři, personální, atd... Ale já mám vedení své, v Praze. Jsem "samostatná" jednotka. Proto nikdo z baráku, nemá úplně zájem řešit, co nastalo, jelikož jsem pro ně "starost navíc".

A teď. Dle výplatní pásky mám nárok na 170 hodin dovolené. Něco jsem už během roku vyčerpala a zbývá mi tak 35 hodin do konce roku. Ale... Můj šéf dostal pokyny, rozdělit mi zbytek dovolené tak, aby nedošlo k čerpání v prosinci. Dal mi proto dovolenou v říjnu, a v listopadu, jenže díky tomu, mám hodiny dovolené přebuřene o nejakych cca 40 hodin.

Když jsem se byla zkusit zeptat personální, tak ta mě jen odbyla slovy, že do konce roku mi vznikne minus a oni mi to v prosinci stáhnou z výplaty. To samozřejmě nechci.

Když jsem s tím konfrontovala svého přímého nadřízeného, řekl, že ví, co dělá, a že díky tomu, že mám přesčasy každý měsíc, mi vznikl nárok na vyšší dovolenou. Pro představu. Mám úvazek 37.5, kdy únor - srpen jsem dělala 50 - 55 hodin, září cca 40-45, do konce roku to bude podobné září.

Snažila jsem se to najít na internetu, ale úplně tomu nerozumím. Tak zda by byl tady někdo, kdo tomu rozumí...

Ona ta personální je jednodušší v některých věcech, takže pro ni případně potřebuju argumenty. Jako příklad - měla jsem služební cestu. Týden jsem každý den dojížděla do jiného města. A ona mi tvrdila, že nemám nárok na jízdné 🤣musela jsem si to vyhadat.

angelinie
21. říj 2022

@nikoulinka Ahoj, nerozumím asi úplně dotazu, ale napíšu ti, jak to funguje u nás. Mám úvazek 30h/týdně a dovolené cca 6 týdnů (180h/rok). Pokud udělám více hodin za měsíc (než je ale plný úvazek), proplatí mi zaměstnavatel všechny oddělané hodiny. Ale do 3 měsíců mohu ty hodiny navíc čerpat jako náhradní volno. Např. v září odpracuju 12h (nad plný úvazek) navíc, takže budu mít plat o 12krát x Kč vyšší (bez příplatku 25%). V říjnu se pak rozhodnu vyčerpat ty 2 dny dovolené (12h) a budu mít tedy v platu o těch 12krát x Kč méně ☺️ Pokud toto volno do 3 měsíců nevyčerpám, tak až po těch 3 měsících dostanu i těch 25% příplatek k těm hodinám, co byly nad plný úvazek. Snad to píšu srozumitelně, klidně se ptej ✌️

nikoulinka
autor
21. říj 2022

@angelinie já právě ty přesčasové hodiny dostávám každý měsíc normálně proplacené. Když ale čerpám dovolenou, je mi započítáno 7.5 hodiny, tak, jak mám úvazek. Zkusím trošku jinak napsat můj dotaz - zda je možné, mít během roku navýšeny fond hodin dovolené, když dělám víc, než mám běžný úvazek?
Já mám občas problém vyjádřit myšlenku, tak snad 🤣

marcicek84
21. říj 2022

@nikoulinka myslim,ze chteji,ze mas cerpat v prosinci nahradni volno

angelinie
21. říj 2022

@nikoulinka jj, měla bys to dostávat proplaceno, ale příplatek by měli dávat až po odpracování 40h/týdně, do té doby jen základní mzdu. A při tvém úvazku je prostě jednodenní dovolená = vyčerpáno 7,5hodin.

angelinie
21. říj 2022

U řádné dovolené vždy a náhradní volno se čerpá ze zákona v hodinách - takže klidně můžeš mít náhradní volno 5h apod.

j.a.n.i
21. říj 2022

@nikoulinka Ano, pokud ti přesčasy dají odpracovaný další celý týden, tak máš nárok na dovolenou i za ten týden navíc, resp. za každý celý týden navíc.

j.a.n.i
21. říj 2022

@angelinie Některé provozy ale mají jako plný úvazek 37,5h a pak náleží příplatek hned.

nikoulinka
autor
21. říj 2022

@j.a.n.i takže chápu správně, že šéf má pravdu? Já totiž ty hodiny navíc, dostávám vždy proplacené. Proto předpokládám, že zde se nebavíme o náhradním volnu.
Já rozumím hodně věcem, ale toto zrovna není moje parketa 😅 tak se možná ptám jak blbec.

Ale tím teda, že při úvazku 37.5 (nejvyšší, který u nás můžeme dostat), dělám týdne i 55 hodin, hodiny má dovolenou se mi zvyšují?

j.a.n.i
21. říj 2022

@nikoulinka No, kdybys sečetla všechny tvé reálně odpracované hodiny za rok, tedy u tebe od nástupu a vydělila to 37,5, tak ti vyjde kolik týdnů máš odpracováno a podle tohoto počtu týdnů se ti napočte dovolená.

nikoulinka
autor
21. říj 2022

@j.a.n.i super, tak si k tomu sednu a budu počítat. A za každý týden navíc, mám kolik tě dovolené, netušíš?

angelinie
21. říj 2022

@j.a.n.i jo, já jsem nevím proč četla, že to má jako zkrácený úvazek. Ale já to stejně znám jen z této strany. Díky za upozornění 😉

j.a.n.i
21. říj 2022

@nikoulinka No, za každý týden máš 1/52 roční dovolené, takže pokud máte na rok 20 dnů, tak je to při vašich hodinách 150 hodin a tedy za každý týden je to nějakých 2,88 hodiny a pak se to zaokrouhlí na celé hodiny nahoru.

nikoulinka
autor
21. říj 2022

@j.a.n.i děkuji moc za objasnění 🙂

atraps
21. říj 2022

@nikoulinka nemáš

drep
21. říj 2022

@j.a.n.i teď to nechápu ani já, tak se zeptám jako jantar. Pokud standardní doktor odpracuje 80hod přesčasů měsíčně, tj, řekněme 250h měsíčně, tak má při fondu 25dnů dovolené ročně a úvazku 40h týdně odpracovaných 75 týdnů ročně a má nárok na další dva týdny dovolené?

j.a.n.i
22. říj 2022

@drep no, jeste záleží na tom, jak je to vykazano, protože takovy pocet prescasovych hodin je protizakonny.