icon

Na co se vymluvit v práci. Poradíte?

8. čer 2020

Jsem po SP a jsem znova tehotna. Jde o to, ze mam fyzicky narocnou praci a rada bych, alespon prvni trimestr bych chtela zustala doma, ale nechci v praci rikat, ze jsem tehotna. Poradite na co se vymluvit?

Strana
z2
sudylichozrout
8. čer 2020

@majena39 A proc by ji mel vystavovat, kdyz ji nic neni? 🤦‍♀️

e7
8. čer 2020

@j.a.n.i v pohodě, v pohodě hlavně se nerozčilujte 😂😂😂 ať vám neprde cévka 🙈 mě třeba vycházky vůbec neomezují 🤷🤷Každému homeoffice asi neprojde, třeba mě ve zdravotnictví 😉 ... ale debatu bych ukončila, úplně zbytečně se rozčilujete

majena39
8. čer 2020

@sudylichozrout protože pokud má fyzicky náročnou práci, má na to přeci nárok. Přece se nebude tahat s tězkyma věcma, když je těhotna? U nás v práci se to dělá běžně, že těhotné hned odcházejí na neschopenku. Lehká práce pro ně není, takže co s nima v práci 🙂 Maj je vyhodit?

drep
8. čer 2020

@majena39 uá, každý den se tu vysvětluje. Neexistuje nárok na PN kvůli rizikové práci. Že to tak dělají všechny ještě neznamená, že to není podvod. A že za to může být doktor popotahován. Pokud má těhotná zákonem definovanou nevhodnou práci, má právo být přeřazená na nerizikovou pozici anebo být doma za 100%, nemá nárok na pn.

sudylichozrout
8. čer 2020

@majena39 viz odpoved vyse od drep.

j.a.n.i
8. čer 2020

@e7 Ja se nerozciluju... A najednou debatu ukoncujes, co. Holt jsem napsala pravdu a dosly argumenty. A jinak treba ve zdravotnictví by ji preradili na vhodnou praci, kdyby se ozvala.

j.a.n.i
8. čer 2020

@majena39 To, ze se u vas v praci bezne podvadi, ale neznamena, ze je to správné.

journals
8. čer 2020

Jaka prace se dnes povazuje za vhodnou? Je vubec nejaka, kde tehotna zena neni stresovana, moc nesedi, moc nestoji, idealne po ni vlastne nikdo nic nechce? 🤦🏻‍♀️ Urednice - spatne, ucitelka - spatne, prodavacka - spatne, delnice - spatne.
Ja nechapu, ze az s tehotenstvim tolik zen zjisti jak strasne to jejich zamestnani je 🥴

e7
8. čer 2020

@j.a.n.i ale tady nejde o argumenty mě už to nebaví 😁 u nás lehčí práce tedy žádná není 🤷 všichni dělají všechno. A jak jsem psala jako první příspěvek tak vím, že zaměstnavatel má přeřadit na jinou pozici nebo má dát 100% platu a nechat zaměstnance doma. A teď mi někdo ukažte, který zaměstnavatel nechá doma zaměstnance za 100%? 😁 Takového zaměstnavatele bych opravdu chtěla totiž mít 🙋

sudylichozrout
8. čer 2020

@journals Ale kdez, ony to vedi uz dlouho, jen se jim to tehotenstvi hodi do kramu, aby nemusely chodit hakovat. Na "podvodnou" PN chodi zenske, ktere jsou ve sve praci nespokojene, nebo jsou nuceme pracovat a nelelkovat.

sudylichozrout
8. čer 2020

@e7 Kdokoliv, kdo nechce mit oplejtacky s inspektoratem prace. Je to jeho povinnost.

tasimia
8. čer 2020

@e7 hmm tak ti klidně ukážu. Kamarádka co pracuje v automobilce, konkrétně Hyundai je už od 3 měsíce za 100% doma.. protože jí zaměstnavatel neměl kam přeřadit. A proč by jí vyhazoval? Za těhotenství? Blbost.

orisek56
8. čer 2020

@e7 to je ale pak tvůj problém a jiných lidi, že si nestěžují na inspektorát práce za porušování zákoníku práce...... Na druhou stranu zakladatelka řeší primárně to, že chce na PN, aby, nemusela, nikomu říkat,, že je těhotná, protože se bojí pomluv, což je tak trochu irelevantni blbost a podraz na zamestnavatele? "Nedíluje" Drogy ani, neslape chodník, ani nemá pohlavní chorobu, aby to musela skrývat. A nevěřím tomu, že pro ni jako tehuli nebudou mít lehčí "přiblblejší" praci. Já nikdy a nikde nezažila, že by se pro nějakou těhotnou nenašla lehčí práce a to jsem, prošla hodně podniků

jipe
8. čer 2020

@majena39 by se tady měl připíchnout nějaký osvětový článek na hlavní zed.... Těhotnou zaměstnavatel vyhodit nemůže, pokud vykonává práci, kterou vyhláška definuje jako nevhodnou pro těhotnou, musí ji přeřadit na jinou práci, pokud takovou práci nemá, je to překážka na straně zaměstnavatele a dotyčná těhotná je doma za 100%mzdy a bez omezení stran vycházek. Že se to běžně dělá jinak je smutné, já nevím, jestli jsou ty těhule prostě neinformované nebo se bojí trvat na svém nároku nebo co, že jdou raději na neschopenku, kde mají méně peněz a vycházky (v mém okolí typicky zdravotní sestry, tahat 100kg pacienty opravdu nevhodná práce, jestli by se našlo nějaké rovnání kartotéky nebo by byly doma nevím). Ze strany zaměstanavatele je výše uvedený postup povinnost!

jipe
8. čer 2020

já chápu, že je nepříjemné, když kolektiv ví o těhotenství a pak o případné potratu, nicméně v případě nevhodné práce jiný formálně správný postup neexistuje, než práci vykonávat dál nebo informovat zaměstnavatele, PN pouze v případě zdravotních potíží

e7
8. čer 2020

@tasimia já jsem ale nikde nepsala o žádném vyhazování 🙏
@orisek56 já jsem doma ze zdravotních důvodu, tak je mi to jedno a nikde si stěžovat nemusím a ani bych si nestěžovala, když se po dítěti chci vrátit zpět 🤷 mě spíš přijde, že zakladatelka si chtěla počíst jak se tady asi všichni budou dohadovat 😁

tasimia
8. čer 2020

@e7 já vím, že ne, jen jsem podotkla..

cherie24
9. čer 2020

Mě teda napsala neschopenku gynekoložka, ale myslim, že i obvoďák by napsal neschopenku na záda. Takhle to dělá dost lidí a ani nemusí být po SP a v tom, stačí že se jim nechce dělat ... Já jsem to teda nejdřív řešila s vedením, pracovní podmínky se mi moc nezamlouvali, navíc mi bylo první trimestr tak blbě, že bych trpěla jak zvíře a stejně toho moc neudělala. Samozřejmě bych to v práci zvládla, ano těhu není nemoc, ale než se v práci stresovat, dělat věci ne moc vhodné v těhu, tak jsem byla v klidu doma a nic neriskovala 🙂 i když jsem si teda připadala jako nemakačenko a simulant :D

jipe
9. čer 2020

@cherie24 ale pokud jsi práce schopná a dr. ti napíše neschopenku, tak je to podvod

cherie24
9. čer 2020

@jipe a to že spousta zaměstnavatelů není schopná upravit pracovní podmínky pro těhotné je v pořádku? Ze zákona jsou povinni to udělat nic méně to není nic vyjímečného, že se tak neděje. Mě tenkrát i manažerka řekla, že to chápe a že si myslela, že odejdu na neschopenku, protože to co mi mohli nabídnout za moc nestálo.

j.a.n.i
9. čer 2020

@cherie24 Ale oni schopni jsou, ale proč by to dělali, když stačí zaměstnance per huba poslat na neschopenku a on srazí paty a jde. To je přesně ta předposranost, o které tu píšu a ještě ti lidi mají pocit, že si tím pomohli, houby, akorát potvrdí zaměstnavateli, že s ním může zametat dle libosti.

mourovatakocka
9. čer 2020

Nečetla jsem komentáře, protože některé jsou leda k nasrání a úplně zbytečné.
Být na tvém místě zkusím se domluvit nejdřív s obvodní, vysvětlit jí důvody. Pokud to nevyjde, tak na gynekologii. Řečmi v práci bych se nezabývala. Já jsem po potratech šla na neschopenku hned, doktor se mě ani neptal, ví, že jsem dělala fyzicky náročné zaměstnání. Těhotenství není nemoc, ale v práci budeme do důchodu, nemá smysl kvůli tomu riskovat miminko.

jipe
9. čer 2020

@cherie24 když není zaměstnavatel schopen, je to jeho problém, zákon a vyhláška hovoří jasně, co těhotná nesmí dělat a jaké jsou postupy. Pokud se vyskytne problém, je možné to řešit přes inspekci práce

Strana
z2