icon

Na kolik dnů dovolené má žena nárok před nástupem na MD?

michalusenka
10. bře 2015

Počítá se pouze počet dnů než nastoupí na mateřskou?

evule1982
10. bře 2015

Já myslím, že oficiálně na poměrnou část. Ale taky asi záleží na zaměstnavateli. Já šla na MD v půlce roku a mzdovka mi řekla ať si ji klidně vyberu celou. Takže bych se zeptala v práci.

veef
10. bře 2015

Je to složitější, záleží na tom, jak zaměstnavatel dovolenou řeší dodatkovou dovolenou. V podstatě se započítávají všechny odpracované dny před nástupem na mateřskou dovolenou (i v případě dlouhodobé pracovní neschopnosti) + dny na mateřské dovolené (před nástupem na rodičovskou). Máte-li dodatkovou dovolenou řešenou jako bonusovou (např. za zásluhy, jako odměna...), tak je nárok na proplacení celé této dovolené (většinou 5 dní), máte-li dovolenou "prodlouženou" ve smlouvě např. na 25 dní, rozpočítává se na odpracované měsíce. Nevím jak jednodušeji to napsat, jednodušší by bylo, poslat mi přesné informace, ale v podstata je v DRUHÉ větě🙂

michalusenka
autor
10. bře 2015

@veef máme jako úřad těch 25 dní na rok

veef
10. bře 2015

@michalusenka tak to je jednoduché spočítat.... (platí předchozí 2. věta) Pokud ještě pracuješ, tak se se zaměstnavatelem domluv, zda je možné její proplacení nebo si jí musíš vybrat, pokud jsi již na mateřské, tak jen upozorňuji, že je potřeba před nástupem na rodičovskou dovolenou zažádat zaměstnavatele o proplacení zbývající dovolené!!!

j.a.n.i
10. bře 2015

@veef Tak ptát se na její proplacení, stejně jako žádat o její proplacení po MD je nesmysl, neb dovolená nelze proplatit, musí se vyčerpat, tedy vždy je potřeba je žádat o čerpání.

j.a.n.i
10. bře 2015

@michalusenka Ne, počítají se i dny na MD, kdy na ní nastupuješ?

michalusenka
autor
10. bře 2015

@j.a.n.i zatim se jen ptam 🙂 proplatit bych to asi nechtela v budoucnu, spis bych si je pak vybrala pred nastupem na materskou

j.a.n.i
11. bře 2015

@michalusenka Tak až to bude aktuální, tak napiš, není problém to spočítat.

michalusenka
autor
11. bře 2015

@j.a.n.i diky

veef
11. bře 2015

@j.a.n.i moc ti nerozumim, co myslis tim nesmysl... Ten zakon je slozitejsi, tezko se reaguje obecne, kdyz nevim, jak to konkr.zamestnavatel ma osetrene, ale neni-li moznost vycerpat narokovou dovolenou,ma zamestnanec narok na jeji proplaceni,tot obecne vse

jitavrtule
11. bře 2015

@veef hadám, že to myšleno tak, že žádat o proplacení dovolené mezi mateřskou a rodičovskou je nesmysl.
Protože tam není žádný nárok na proplacení, pouze na čerpání. Obecně se dovolená proplácí např. pokud končí pracovní poměr a nebylo zaměstnanci umožněno dovolenou čerpat.
Ale pokud se bavíme o normálně trvajícím pracovním poměru a zaměstnankyni, co odchází na mateřskou a rodičák, pak by byl zaměstnavatel sám proti obě aby něco proplácel jen tak.
Jinak v době ještě před nástupem na mateřskou může zaměstnavatel nařídit dovolenou čerpat (protože termín čerpání určuje zaměstnavatel). Pokud je ale aspoň trošku slušný, tak většinou nic nenařizuje a je rád, že mu těhule chodí do práce až do konce a stihne svojí práci předat nástupci.. V takovém případě se pak zbývající dovolená buď čerpá mezi mateřskou a rodičákem (nárokově, žena musí písemně požádat o čerpání dovolené bezprostředně navazující na mateřskou a zaměstnavatel jí to musí umožnit) nebo až po návratu z rodičáku (což je pro ženu nevýhodné, protože nárok na dovolenou se jí pak krátí za období, kdy už byla v daném roce na rodičáku).
Nic se neproplácí, dovolená se skutečně čerpá, což je sice z hlediska přílivu peněz na účet stejné, ale rozdíl je např. v tom, že po dobu jejího čerpání může žena dostat výpověď, není chráněná.
Jestli jsem vedle jak ta jedle, tak mě @j.a.n.i. prosím oprav.
K původní otázce - nárok na celoroční dovolenou vzniká pokud žena odpracuje 60 dní (směn) v daném kalendářním roce. Doba, kdy je na mateřské dovolené se počítá jako doba odpracovaná.
Finančně se mnohem víc vyplatí před nástupem na MD dovolenou zbytečně nečerpat, dělat až do konce za plat a pak žádat o čerpání zbytku dovči mezi MD a rodičákem a ještě získat finanční injekci před tou bídou na rodičáku 🙂

j.a.n.i
11. bře 2015

@veef Jo, tak to si přečti zákoník práce... na proplacení dovolené je nárok pouze při ukončení pracovního poměru, jinak se musí vyčerpat. A u nárokové dovolené to nemůže mít zaměstnavatel upraveno v rozporu se zákoníkem práce.

j.a.n.i
11. bře 2015

@jitavrtule Není co opravovat 😉

michaelka83
24. bře 2015

@j.a.n.i Ahoj, chci se zeptat, - 20.5.2015 nastupuji na MD. Předtím bych si chtěla vybrat celou letošní dovolenou (zbývá mi ještě 17 dní). Mohu si jí vybrat celou před nástupem na MD, nebo jen nějakou její poměrnou část? Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou.

j.a.n.i
25. bře 2015

@michaelka83 Můžeš si ji vybrat celou, pokud s tím bude zaměstnavatel souhlasit, jinak máš smůlu, protože čerpání určuje on. A můžu se zeptat proč ji chceš vybírat předem?

lauranosi
25. bře 2015

Tak pro některé (hlavně státní) zaměstnavatele představuje nevybraná dovolená velký administrativní problém ;)

michaelka83
25. bře 2015

@j.a.n.i Vybrat si jí chci před nástupem na MD, abych mohla být dříve z práce doma. Mám zdravotní problémy, bolesti zad, které vystřelují do břicha, tudíž 8-10h denně u PC není pro mě moc dobré. Gynekolog mě už chtěl dát na neschopenku, ale to zase nechci já.

j.a.n.i
25. bře 2015

@michaelka83 Jo, tak to pak jo, i když finančně to moc výhodné není, pokud si tedy neměla v předchozí čtvrtletí nějaké dost zajímavé prémie.

j.a.n.i
25. bře 2015

@lauranosi ALe to je jeho problém a moje zbytečná starost 😀

michaelka83
25. bře 2015

@j.a.n.i Já vím☹ ale jak to jinak řešit? Nechci být na nemocenské - omezené vycházky atd. Kdy je tedy nejvíc finančně výhodné si dovolenou vybrat? Po skončení MD?

j.a.n.i
25. bře 2015

@michaelka83 Pokud si neměla leden - březen nějaké výrazné prémie nebo přesčasy, tak je nejvýhodnější pracovat až do MD a dovolenou vybrat po ní, pak je z hlediska financí varianta jít teď na neschopenku a dovolenou opět po MD a "nejhorší" je vybrat dovolenou před. Ale tohle je pouze z hlediska financí, je jasné, že pokud ti nebude dobře, tak těžko budeš pracovat a při neschopence si zas omezena vycházkami, což zas záleží, jak moc tě to omezuje, resp. jak moc blbě ti bude a jestli se ti někam bude chtít courat nebo nebude.

michaelka83
25. bře 2015

@j.a.n.i Děkuji ☺a kolik je neschopenka při platu 27tis.kc hrubého? Respektive kolik bych dostala mesicne?

jitavrtule
25. bře 2015

@michaelka83
Blbý je, že pokud nemáte nějakej speciální firemní benefit, tak první 3 dny jsi doma zadarmo. Pak bereš do 14.týho dne náhradu mzdy (platí zaměstnavatel) a až od 15-týho dne začneš čerpat nemocenskou a tu ti platí socka.
Náhrada mzdy se počítá z průměrnýho platu za poslední čtvrtletí rozpočítanýho na hodinu (proto se j.a.n.i. ptá na prémie apod za leden-březen , protože to by tu částku dost výrazně zvedlo), ten hodinový průměr se ještě krátí podle redukčních hranic (od částky cca 155 Kč/hodinu nahoru) a pak bereš 60% z toho, ale jen za pracovní dny, co jsi doma.
Nemocenská je dost podobně jako mateřská, rozhodné období posledních 12 měsíců, sečtou se příjmy, podělí počtem započitatelných dní (tj. těch, kdys pracovala),vyjde ti denní vyměřovací základ. Ten se nad hranici osmisetněco korun ještě krátí podle redukčních hranic a z pokráceného se pak bere 60% za všechny kalendářní dny.
Přesně ti to tu nikdo z hlavy nespočítá, nejde o hrubý měsíční plat, co máš ve smlouvě, ale o skutečné příjmy. Bajvoko podle kalkulačky z netu to vychází první tři dny zadarmiko, pak dalších 11 dní za 671,- za každý pracovní den a pak dál za 480,- na každý kalendářní den....
Takže průměrně nějakých 15tisíc měsíčně při déle trvající neschopence, ten první měsíc dostaneš o trošku víc.

v_anilka
25. bře 2015

@j.a.n.i
@jitavrtule holky moc nerozumím tomu, proč je finančně nevýhodné vybrat si dovolenou před nástupem na MD, můžete mi to prosím trochu vysvětlit... mám to tak totiž v plánu udělat.... podle mě je to pořád lepší, než být na neschopence ne?

j.a.n.i
25. bře 2015

@v_anilka No, protože pokud ji vybereš před MD, tak ji vlastně máš místo platu, tedy navíc nedostaneš nic. Pokud až do MD pracuješ a vybereš ji pak, tak máš plat + peníze za dovolenou a pokud si na neschopence, tak máš prachy za PN (pravda, to je méně než plat) + peníze za dovolenou.

jitavrtule
25. bře 2015

@v_anilka nevýhodné je to proto, že pokud budeš na nemocenské až do nástupu na MD, máš pak nárok na čerpání dovolené mezi MD a rodičákem. Tzn. vyčerpáš X-tisíc v dávkách nemocenské, pak budeš čerpat mateřskou, pak dostaneš finance za dovolenou a zároveň začneš čerpat rodičák.
Pokud místo toho vybereš dovolenou před nástupem na MD, ošidíš sama sebe o částku rovnou dávkám nemocenské, kterou bys jinak v té době ještě mohla čerpat. A ona ta nemocenská přece jen není zas tak málo.
Navíc mezi mateřskou a rodičákem už samozřejmě nedostaneš peníze za dovolenou (protože jsi ji vyčerpala před MD), což je jinak docela příjemný bonus před rodičákem, v podstatě jeden měsíční plat navíc.

jitavrtule
25. bře 2015

a j.a.n.i. už mě předběhla 🙂

v_anilka
25. bře 2015

@j.a.n.i
@jitavrtule díky holky, ale jsem trochu natvrdlá, asi těhotenská demence... chápu to dobře, že když čerpám po MD beru zároveň RD+peníze za dovolenou? Tedy jako dvoje peníze v jednom měsíci? Já myslela, že je to tak, že vyberu MD, pak dovolenou a po ukončení dovolené až RD.. jako že je mezi MD a RD třeba měsíc pauza, kdy pobírám dovolenou a tím bych jen měl RD trochu delší?

j.a.n.i
25. bře 2015

@v_anilka Jednak RD se nepobírá, to je volno z práce, pobírá se rodičovský příspěvek. A můžeš se sama rozhodnout, zda to chceš najednou nebo po sobě... každopádně v obou případech dostaneš v součtu stejně, pokud se ti tedy nenarodí 2. dítko brzo po prvním, že bys to nestihla dovybrat.

v_anilka
25. bře 2015

@j.a.n.i tak to jsem právě nevěděla, že můžu brát rodičovský příspěvěk a zároveň peníze od zaměstnavatele za dovolenou... asi to teda budu muset ještě přehodnotit...