Napsat RD do životopisu?
Zdravím, končí mi rodičovská a chci si hledat novou práci. V průběhu rodičovské mi skončila prac. smlouva (na určito) a necelé 2 měsíce na to jsem začala na DPČ pracovat u jiné firmy, kde pracuji doteď. Uváděly byste v takovém případě, že jste byly na RD? Mám obavy, že mě nepozvou ani k pohovoru. Děkuji Vám za rady, hlavně HR maminkám 😉
@elialen jasně 😀 ale ono jde i o to, že je to profesní životopis, takže podle mě tam RD nemá co dělat. Navíc, když přijde žena na pohovor, zapůsobí vším - vystupováním, tím že i když v rámci pohovoru uvede, že byla na RD, není očividně žádná cuchta, co není v obraze, uvede, že v rámci RD pracovala tam a tam na DPČ- to jsou kladné body... každého věc, co do CV uvede nebo ne, za mě žádné osobní údaje typu vdaná/rozvedená, počet dětí, rodičáky, u vzdělání se uvádí střední a vyšší ( pokud není nejvyšším ZŠ. tak tam údaj o ní opravdu nepatří ...) atd...
@stastnablcha co je na tom za klamání, když neuvedu v CV, že jsem po mateřské? Do CV to ani nepatří... Jo, tvrdit pak u pohovoru , že děti nemám, to je jiná- to je opravdu lhaní a pěkná blbost, ale to by snad ani nikoho nenapadlo.
@editah222 nejsem a nikdy jsem nebyla zamestnanec, takze zkazky o personalistech mam pouze z druhe ruky. Ale pokud si dovolis hodit do kose CV, ktere je netradice zpracovane, avsak plne odpovidajici pozici, tak nemam slov... radeji. Musela bych byt sprosta.
@beetlejuice1666 a co je na tom divneho kdyz ti na pozici prijde 50 zivotopisu tak prvni vyhazes ty co jsou uplne mimo pozadavky, zbyde ti treba 30 tak vyhazes ty co jsou spatny.. velka fluktuace, prilis velka kvalifikace takze riziko ze si bude hledat lepsi praci a tohle je jen docasny a pak vyhazes zivotopisy, ktere jsou proste nevhodne napsane. ono i to jakou formou je napsany zivotopis dost o osobe napovida.
@tulikiss prave, vypovida. Vypovida to treba i o tom, ze clovek ma otevrenou hlavu a dela veci netradicne, ale dobre. Nevim jak u vas, ale v me profesi by fadni a ucetnicko-urednicky zivotopis vypadal divne. A pokud se clovek nehlasi na uplne stupidni pozici, tak je naopak jista invence zadouci. Alespon co vim z rozhovoru s velkymi esy personalistiky. Jenomze to zaba pod tricet, s Bc. z nejake takyskoly jen tezko pochopi. Ale hlavne, ze to zapada do prirucek ze skoleni.
Nejak jsem se rozepsala, trochu me ten pristup naprdnul.
@beetlejuice1666 pokud by žena napsala do CV, že při RD řešila time management, krizový management a komunikovala s náročným klientem, tak v tom nevidím žádnou originalitu ani invenci. To je obyčejná facebookova klikacka, kterých je všude na netu plno. Je to milionkrát ohrané a těžce neoriginalni. Použít to do vážně míněného CV opravdu o člověku něco vypovídá - ale nic moc kladného.
@jajulin proto jsem psala, cituji: "bych to tam napsala, ale nejak vtipne. Treba neco jako 2013-2017 MD a popis:"
To znamena, ze se ma tazatelka zamyslet nad necim, jak tu MD do CV vpasovat, ale nenapsat to nudne. FB nemam, na pohovory nechodim, nevim, co je klikacka ze soc siti a co ne.
Zkratka jen nemam rada, kdyz nekdo zahodi CV, a tedy i pracovni moznost, do jiste miry i zivot nekoho jen proto, ze to neni sepsano dle manualu z UJAKu
@beetlejuice1666 jen pro poradek neni mi pod 30, nemam titul z takyskoly, tak bych prava na MU rozhodne nenazvala, a nejsem personalista. Ale tak asi vsichni pravnici, urednici, a ja nevim kdo jeste maji proste stupidni pozice, protoze tam je takovahle "traparna" fakt nezadouci.
@tulikiss nemyslela jsem to na tebe, ale to nevadi. Nemam cas se tu hadat o kravinach. Svuj nazor jsem rekla, kdo chce, neco si z nej vezme, nekdo ne. Mejte se fajn.
@tulikiss a jen jeste dodam, na prava a urady se to asi nehodi, ale kreativci, grafici, vytvarnici, novinari... zkratka umelecke profese, to maji zase jinak. Jen se proste trochu vymezuju vuci pitomosti a sablonovitosti nekterych personalistu. Resp. mladych personalistek. Tot vse, nehledej v tom nic osobniho.
Ahojky, svého času jsem řešila to samé a všichni mi radili RD uvádět. Osobně bych to viděla tak, že je vhodné ji uvádět, pokud životopisu "pomůže" a neuvádět, pokud je životopis lepší bez ní. Ve Tvém případě bude asi lépe vypadat životopis bez RD, ale v případě, že by byla jinak v životopise velká mezera, nebo např. pokud ta RD proběhla už před lety, mi zase přijde vhodnější ji uvést. Z mé zkušenosti se více ozývali (zvali na pohovor), když jsem RD uvedla, než když jsem ji tam neměla. Opravdu jsem se až sama divila.
@beetlejuice1666 možná kdybych měla místo výrobní firmy cirkus nebo bar a hledala komika tak budu očekávat vtipná CV. Ale když mi na pozici administrativní pravovnice dorazí CV s textem který jsi uvedla tak mi to vtipné nepřijde. Potřebuji strohá fakta o tom co člověk umi.
A ne nejsem žádná žába pod třicet a ani nemám vystudovana práva v Plzni🙂
Přála bych ti probírat se stohem životopisu,kde většina z nich je naprosto nevyhovujících z hlediska znalosti (např.základní požadavek jazyk a uchazeč ho nemá v CV, tím pádem je mi k ničemu) a část z nich je psána jako slohova práce.
A ano, matky po RD zvu na pohovory a pokud jsou schopné tak je dokonce i zamestnavam.
Diskuzi jsem nečetla, ale po zkušenostech z pozice náborové personalistky, budu po MD sestavovat stručný, přehledný životopis, ve kterém nebudou žádné časové díry. Za roky u dětí se nestydím, pro mě na opačném straně stolu to při pohovoru nebyla překážka, ale potřebovala jsem znát všechny informace narovinu.
@editah222 ja chapu, ze je to tezky, taky bych to asi ani nedokazaka delat.... jen jsem se vydesila z te prvni tve reakce. Protoze znam par lidi, kteri jsou fest odbornici, vysokoskolaci, it ci chemie... presto maji utrum, protoze jim je kolem padiny. Tak mi vstaly vlasy hruzou, kdyz jsem si predstavila, ze nekdo jejich um a zkusenosti dokaze smahem od stolu hodit do kose, protoze nedodrzuji formalni vzhled cv (ci cokoliv jineho, dopln si). Treba (a v to doufam) jsem te jen blbe pochopila. Jinak v jedne diskuzi na webu jsem videla cloveka, co knucel, ze ho personalisti ignoruji. Videla jsem jeho LinkedIn a ignorovala bych ho taky. Nemate to jednoduche. To ne... ale pouzivat selsky rozum je nutne vzdy a vsude. I v HR.
@beetlejuice1666 Pracovala jsem docela dlouho v televiznim zpravodajstvi a jinak to opravdu neni. Naopak kdyz jsme hledali reportera tak prvni sli do kose ti co posilali tyhle vtipna cv pripadne doplnene fotkama v plavkach (ano i to jsou schopni lide poslat, jak muzi tam zeny). I v teto lehce kreativni profesi chces cloveka, co je v prve rade a hlavne profik a takovy zadne invence v cv nevymysli.
@legelata delam zurnalistiku vic jak deset let a mam zkusenosti opacne. Ale ja nejsem zamestnanec, takze si asi mohu dovolit vic. Jinak plavky a podobny blbosti jsou jasny, to chapu.
.Kamarádka má práva z Plzně, právě v tom roce, kdy vypukla kauza a říkala, že to měli vše 100x horší, byli pod drobnohledem a nic jim nedali zadarmo.. Vyplývalo na povrch pár kauz prominentů a najednou každý na školu plive:(((
Vím, že jsou i HR, které se dívají na fotky na instagramu nebo Facebooku a vyřazují i podle toho, co člověk veřejně sdílí...
@kami1984 tak to jsem ráda, že fb ani instagram nemám 😀 uvidíme, jak mi projde mé sdílení na modrém koni 😅
@elialen, pokud jsi byla na rodičovské (nikoliv pouze na mateřské= 28týdnů),určitě bych do CV uvedla. Záleží na jakou pozici se hlásíš, ale za roky na RD se nemusíme stydět. Je spousta matek, které se toho na RD opravdu mnoho naučily- zlepšit time management, vyjednávání, organizaci, logistiku( zvlášť, pokud těch dětí je víc 🙂 ). Neplatí samozřejmě pro všechny, ale určitě si z toho každá vybere pro sebe to, co je jí vlastní. Základem pozvání na pohovor není uvedení nebo neuvedení RD, ale tvoje hodnota, která je z životopisu patrná na první pohled v tzv. shrnutí, jež se píše hned po osobních údajích (je to přehled tvých kompetencí, zkušeností, os. charakteristiky. Prostě to “ NEJ” z tebe, co můžeš protistraně nabídnout). Pro mě osobně není nikdy RD překážkou či důvodem k vyřazení žen-matek z výběrového řízení, ale vždy mě zajímá hodnota člověka/ kandidáta pro danou pozici i zaměstnavatele vůbec, bez ohledu, jestli má pauzu pár měsíců nebo roků. Kdyby ses chtěla inspirovat, můžu ti poslat odkaz na inspiraci k napsání CV po rodičovské 🙂. A co se týče os. údajů, stačí pouze jméno, příjmení, kontakt, příp. adresa( stav, národnost, počet dětí, datum narození nemusí, nebo spíše nesmí zaměstnavatele vůbec zajímat 🙂). Držím palce
Já jsem z oboru, dělám 7 let nábor pro vícero klientských firem. Neexistuje univerzální pravidlo, vždy je dobré se na firmu pořádně poptat, i žena, která byla doma jen krátce může narazit na protějšek, kdy to nějak nebude sedět do typu lidí, které kolem sebe firma kumuluje.
Rodičovskou doporučuji uvádět, stručně na jeden řádek, člověk se tím vyhne situaci, kdy je 9 let doma a pozvou si ho, protože má od prvního pohledu deset let praxe na nějaké pozici a teprve na schůzce vyjde najevo, že to dělal rok před deseti lety.
Nemyslím si, že jsou ženy po RD diskriminované, takže není důvod to neuvést. Podstatně větší problém je po škole hnedka skončit na deset let doma a ve třiceti hledat svoji první práci.
připojím se s dotazem pro zkušené HR personalistky:
1) když pošlu životopis na inzerát a není v něm výslovně uvedeno, že se uchazečům ozvou, braly byste jako kladné body, když uchazeč do firmy zavolá a informuje se, jestli jeho CV dostali a jak to vypadá nebo by to bylo příliš vtíravé?
2) když je uchazeč na pracovním pohovoru, berete jako troufalé či normální chtít vidět svůj budoucí pracovní prostor a přibližnou náplň práce?
@victress Nejsem úplně HR personalistka, ale lidi jsem přijímala, mohu ti nabídnout svůj pohled - ot. č. 1 - určitě nevolat. Oni moc dobře ví, kdo se k nim hlásí, když budou mít zájem, zavolají.
Ot. č. 2 - přijde mi naprosto samozřejmé, že uchazeče informuji o náplni práce i místu, kde bude práci vykonávat. O čem jiném by pohovor byl? 🙂 na rozdíl od případného telefonování a zjišťování, na pohovoru je prostor pro vyřešení organizačních věcí týkajících se práce. Takže ano, určitě se ptej. Já jsem vždy spíš brala negativně, když někdo po e-mailu tvrdil, že má o práci strašný zájem a když přišel, nic ho nezajímalo, nemluvil, člověk z něj musel vše tahat...
Jinak k tomu, co je a není normální. Projetí FB a instagramu bylo naprostou samozřejmostí. Sociální sítě jsem projížděla vždy. Očekávala jsem, že člověk, kterého přijímám se umí na veřejnosti chovat, je odpovědný a umí se prezentovat. Zažila jsem, že se mi hlásil člověk smskou ve které posílal životopis, jiný případ - že pán po měsíci přiznal, že je psychiatricky léčen (jeho chování na to ukazovalo), stalo se mi, že přišla poloviční bezdomovkyně, že se mi hlásil pán, který nedokázal napsat jedinou větu v životopise správně (pozice s nutnou perfektní češtinou), taky ale přišla maminka s tím, že potřebuje pracovat jen do 3 hodin, protože pak musí vyzvedávat dítě ze školky, tak by potřebovala chodit domů o 3 hodiny dřív a potřebuje pracovat doma (hlásila se na full time pozici a věděla, že práce z domova není možná). Hromadu lidí jsem nechápala. Na CV fotka z páteční pařby, z pláže...
@victress. Píši na základě mnohaleté zkušenosti firemního personalisty i externího headhuntera 🙂
1.Pokud pošleš CV a je jedno jestli odpověď na inzerát nebo naslepo do tebou vybrané firmy, není vůbec na škodu zavolat. Resp. počkej 3-5 dní a pokud se nikdo neozve, zavolej-zda CV dorazilo a můžeš se dotázat např. v jakém časovém horizontu fy plánuje uspořádat 1. kolo výběrového řízení, příp. kdy můžeš očekávat zpětnou vazbu na zaslané CV.Někdy má personalista těch odpovědí mnoho, pracuje i na několika pozicích najednou, takže není na škodu, když se připomeneš a zároveň ukážeš zájem...
Stejně tak po případném pohovoru- při ukončení se s pohovorujícími dohodnout, do kdy dají zpětnou vazbu na vaše setkání. Pokud se tak nestane, neboj se zavolat nebo kontaktovat mailem) většinou dostaneš vizitku na schůzce a požádat i o případný komentář, pokud tě nevyberou
2.Náplň práce při pohovoru je určitě samozřejmostí. Pokud by to firma neudělala sama (což se v dobré firmě nemůže stát 🙂, určitě se zeptej. I otázku- co by od tebe, jako kandidátky na danou pozici, očekávali. Na pracovní prostor taky- minimálně dotaz jak vypadá- kanceláře pro jednotl. oddělení nebo open space- pro kolik lidí. I složení oddělení/ týmu. Neboj se být aktivní a třeba si i otázky napsat na papír a vzít s sebou.
Pokud firma opravdu “ stojí za to” a zájem o spolupráci bude oboustranný, bude v jejich i tvém zájmu, abyste si sdělili již na začátku vše potřebné a poznali, zda sobě navzájem přinesete přidanou hodnotu. Jen finance nech až na 2. nebo další kolo (ale zase: většinou již v prvním kole padne dotaz, jaká je cca představa- vždy je lepší uvést rozmezí, ve kterém se budete při dalších vyjednáváních pohybovat).
A pokud to mezi vámi nedopadne, dobrá fy stojí o to, aby se při pohovoru i neúspěšní kandidáti u nich cítili dobře a poté šířili dobré jméno fy.Takže se neboj a ptej se na vše , co tě zajímá (určitě k tomu dostaneš prostor v závěrečné třetině).
@garalela to problém bohužel je,ale jak to řešit že jo.
Já končila VŠ v době krize, brigáda byla,normální práce ne. Tak byly děti a 5 let doma plus brigáda. A pak rok na ÚP,než mě někam vzali. Do důchodu daleko, odrozeno mám a pracovat jsem chtěla..Tak proč je to jako takový problém.

někdo je na RD třeba 6-9 let v kuse, to by měl v CV díru jako blázen, myslím, že věta "2010-2014 RD" v CV ještě nikoho nezabila....RD považuji za výpadek z prac.procesu, tudíž to beru tak, že to k práci patří...