Nárok na doprovod manželky k lékaři a na náhradu mzdy?

anicka1211
12. říj 2016

Ahoj holky, potřebuju poradit, Jsme objednaní s manželem na imunologické vyšetření do Prahy do Podolí,už jdu jen já na odběry. Manželovi chybí v práci hodiny a chce to odložit na další měsíc, ale doktorka mi říkala, že to není dobrý nápad,kvůli tomu, že mám už potvrzený antifosolipidový syndrom a tak aby mi nasadili případně další léčbu,kdyby něco na odběrech vyšlo. Jenže jsme z Brna a manžel si tím pádem musí vzít volno na celý den,ale už nemá dovolenou, ani home office mu nedají a když si vezme neplacené, tak nás to zruinuje, jelikož já jsem teď bez práce a už platíme hypotéku na nedostavěný domek a ještě nájem v současném podnájmu.
Má můj manžel ze zákona nárok na to, aby mě doprovodil k lékaři na celý jeden pracovní den a má zároveň nárok i na náhradu mzdy za ten den?

wosk
12. říj 2016

Myslim si, ze ne. Kdyby sel na vysetreni, tak je to jine, to by mu potvrdili navstevu doktora... a proc nejjedes sama, kdyz potrebuji jen tvou krev? Nebo nedala by se odebrat v Brne a poslat jim ji? Potazmo kdyby z Podoli napsali, co je treba udelat s tou krvi, ze by to udelali v Brne?

andie90
12. říj 2016

Na fotce konkrétní případ v odkazu celý článek...
http://m.penize.cz/zamestnani/18721-potrebujete...

terry1512
12. říj 2016

Nárok určitě ne. Je to na libovůli zaměstnavatele. Kdyby šel i on tak má nárok na 4 hodiny na propustku.

anicka1211
autor
12. říj 2016

@wosk no to mě taky napadlo, ale problém je ten, že v Brně na to nejsou odborníci, takže jejich výsledky nebudou tak detailní. A do Podolí to těžko pošlou, nebo spíš by s tím doktorka v Podolí nesouhlasila, jelikož mě tam ještě nevyšetřovali, mám tam jít na první vyšetření. Antifosfilipidy mi vyšly na hematologii, kde jsem sledovaná. Jela bych tam i sama, ale mám doma ještě 8letý dítě, který chodí do školy, takže musím zajistit hlídání a do té Prahy bych jela, jenže bych se tam ztratila, nejsem řidič a dopravou bych se tam asi nedostala, protože vůbec netrefím. Takže jsem počítala s tím, že tam pojedeme spolu,měli jsme jít oba na vyšetření, ale situace se trochu změnila a stačím jim teď jen já.

terry1512
12. říj 2016

@andie90 No to je dobrý,ale to není tato situace. Není to nahla nemoc ani úraz.

wosk
12. říj 2016

To me prekvapuje, ze chteji jenom tebe, my museli oba a problem zjistili az v krizeni obou nasich vzorku... asi zase nejake zmeny, taky maji furt neco 😉 verim, ze kdybys dojela do prahy, tak se najde nekdo, kdo ti poradi, jak se do Podoli dostat a nebude to tak slozite... to mi prijde horsi najit to v te nemocnici, ale tam uz se clovek dopta (taky je stehujou a tak...)

anicka1211
autor
12. říj 2016

@andie90 nerozumím tomu, jak je to myšleno, píšou že jdeli o doprovod manžela . . . ,poskytuje se pracovní volno s náhradou mzdy. Na druhé straně je tam zas hned pod tím psáno, že pokud má zaměstnanec nárok na podporu při ošetřování člena rodiny, náhrada mzdy nenáleží.
Tak jak je to tedy: Já nejsem na neschopence, on mě neošetřuje, nepobírá žádné ošetřovné. Ale potřebuje si vzít volno, aby mě odvezl na vyšetření.

terry1512
12. říj 2016

@anicka1211 to pro tebe neplatí je to při OCR. Pro tebe bohužel nemá jinou možnost než neplacené volno. Není to nahla nemoc ani úraz,takze že zákona nárok na volno s náhradou mzdy nemá.

xpila
12. říj 2016

@terry1512 Nikde není dáno, jestli to jsou 4 hodiny nebo celý den, vždy je to na nezbytně nutnou dobu!

@anicka1211 Nárok nemá. Měl by ho, kdyby to vyžadoval tvůj zdravotní stav, tj. nutně bys potřebovala doprovod další osoby. Což ale odběr krve není. Ty tam jen potřebuješ odvést, to opravdu není důvod.

terry1512
12. říj 2016

@xpila ja to myslela pokud by šel ten manžel k doktorovi,treba manžel to má v práci tak že pokud jde k doktorovi ve stejném městě jako má práci má na to 4 hodiny. Pokud mimo město má nezbytně nutnou dobu.

Jinak pro zakladatelku to stejně nic nemění. Nárok na to prostě nemá. 😃

xpila
12. říj 2016

@terry1512 No, ono to tak právě není, že to je 4 hodiny, prostě to odporuje zákonu. Ale jí se to stejně netýká...

luj89
12. říj 2016

@anicka1211 A kdo by se postaral o syna, kdybyste jeli i s manželem? V zákoně je ,,při náhlém onemocnění nebo úrazu", což není váš případ. Já myslím, že pokud jde jen o odběr krve, není manželova přítomnost nutná. Home office je asi taky blbost, když budete celý den pryč... Jestli se bez manžela neobejdeš, nemůže si hodiny nadělat do konce měsíce? Nebo co jet s někým jiným?

terry1512
12. říj 2016

@xpila jo tomu věřím. Naštěstí manžel má dobrého vedoucího co to neřeší. Prostě co manžel doloží v propustce to akceptují.
Každopádně nikdo povolanější poradit tady kromě Vás není. 👍

katgatoo
12. říj 2016

Takže jde jen o to, že se bojíš, že se v Praze ztratíš?

j.a.n.i
12. říj 2016

@anicka1211 Je to přesně jak píše @xpila Nic ti není, tedy není žádný důvod pro to, abys potřebovala doprovod. Stejně není důvod, aby manžel dostal OČR na péči o syna, protože se nejedná o žádné tvé náhlé onemocnění, ale plánované vyšetření a tedy je dost času péči o dítě zajistit.
A jinak tedy internet evidentně máš, tak snad není takový problém zjistit si spojení z nádraží a dojet tam MHD, pochopila bych tyto obavy u 80 leté babičky žijící celý život někde na vesnici, ale Brno přece není zapadlá vesnice.

andie90
12. říj 2016

@terry1512 Jde o "doprovod k lékaři" neříkám že jde o náhlý úraz a pod. ... je to tam hezky vysvětlené.. čili v tomto případě nárok nemá ;)

andie90
12. říj 2016

@anicka1211 já to chápu tak, že nemá nárok ani na volno ani na náhradu mzdy, jelikož nejde o náhlou nemoc či úraz - jako kdyby sis někde, třeba cestou do práce, zlomila nohu nebo se ráno vzbudila se zápalem plic...
U Tebe chápu, že je návštěva nemocnice plánovaná, čili nárok nemá.

j.a.n.i
12. říj 2016

@andie90 Tak pokud by to bylo nezbytné, tak má nárok klidně i na plánovanou... ale zakladatelka nemá takový zdravotní problém, kde by byl doprovod nutný. Ono ani u běžného náhlého onemocnění není nárok na doprovod, dospělý dojde k doktorovi i s běžnou nemocí sám.

andysek2512
12. říj 2016

@anicka1211 byla jsem v Praze na revmatologie v té době malému byli 4 měsíce. Tak jel přítel semnou. Normálně mi to potvrdili. A přítel to mel brány jako by byl u lékaře on... Byli jsme v Praze takže mimo město a mel nárok na celý den🙂)))

andysek2512
12. říj 2016

@anicka1211 záleží na doktorovi zda papír pro manžela potvrdí 🙂))) o nic jiném to není🙂)

baris
12. říj 2016

@anicka1211 nárok na doprovod má a to i na placený, pokud manželovi dá sestra razítko na propustku. Otázka ale zní, jak to má nastavené zaměstnavatel. Například - mě se omlouvá jen pevná pracovní doba - tedy od 8 do 13 hod - což je 5hod a ty 3hodiny si musím nadpracovat.

Je dobré se zeptat na mzdové účtarně - jak to mají nastavené.

A k ostatním - vše dokonalé ženy 😠 . Nevím jak vy, ale já se ztratím i na náměstí mého rodného města. V těhu jsem byla ještě více rozhozená - za každého testu. V Praze bych se zaručeně ztratila i na nádraží.

mayyas
12. říj 2016

@anicka1211 Klidně můžeš jet z Brna autobusem/vlakem, určitě se neztratíš, porodnice v Podolí je v podstatě hned u tramvajové stanice - z centra tam jezdí několik linek. Neboj, to zvládneš v klidu sama.

j.a.n.i
12. říj 2016

@baris To ale neznamená, že doprovod zdravé ženy na plánované vyšetření by měl hradit zaměstnavatel... to, že se někde ztrácí je jejich problém a taky by si ho měli vyřešit a nechtít po zaměstnavateli, aby za to ještě platil.

anicka1211
autor
12. říj 2016

@baris díky, já totiž taky se ztratím všude, nejsem typ člověka, co má smysl pro orientaci. Nehledě na to, že nejsem ve stavu, kdy se můžu sama potulovat v ta kvelkém městě, které neznám. A co se týče mého zdravotního stavu, to tady rozepisovat nebudu, jelikož je to pro mě velmi bolestivé téma. Takže proto doprovod potřebuji. Jsem ráda, že tu nejsem jediná, kdo se ztratí v cizím městě 🙂

mayyas
12. říj 2016

@anicka1211 A co tedy vzít si taxík (od autobusu do Podolí a pak zpět)? Pořád to bude levnější, než kolik by vyšla cesta manžela (náklady na cestu a ušlá mzda).

luj89
13. říj 2016

@anicka1211 A musi s tebou jen nutne jen manzel?

andysek2512
13. říj 2016

@anicka1211 normálně si do Podolí zavolej a zeptej se zdá ti potvrdí propustku pro manžela a je to 🙂 mě na te revmatologii úplně v pohodě. Naprosto chapu. Ja bych také sama nejela. Ale myslím, ze ti to potvrdí🙂))

anicka1211
autor
17. říj 2016

No holky, už je to jedno, teď už čekají manžela testy v Podolí jako mě, potratila jsem totiž teď v pátek :(. Nechtěla jsem to sem psát, když jsem tuhle diskuzi zakládala, chtěla jsem si to své krásné tajemství, že čekám zase mimi po těch dvou zamlklých potratech za poslední rok nechat pro sebe,dokud to nebude po 12. týdnu, abych zažehnala nebezpečí. Proto čekaly testy jen mě. Teď už budem vyšetření oba, tudíž manželovi lékaře proplatí, když k němu jde i on. Jen já jsem zase na dně psychicky. Dva zamlké potraty, dva neúspěšné ivf cykly bez embryotransferu a teď samovolný potrat . . ., už je toho na mě moc :(

katgatoo
17. říj 2016

@anicka1211 Moc mě to mrzí. Doufám, že vám tam pomůžou. Nedovedu si představit, jak to musí být smutné. Držím palce, aby se přišlo na příčinu a příště už to dopadlo dobře.

baris
17. říj 2016

@anicka1211 moc mě to mrzí. Doufám, že bude u Vás brzo vše dobré.