Nárok na mateřskou ve zkušebce?

l22l
24. srp 2021

Ahojte,
Mám takový dotaz. Pracuji ve firmě, kde dostavame opakovaně novou zkusebku - nerada bych to tady rozpitvávala. Bylo nám řečeno že nám vždy dají novou smlouvu i přes to, že by třeba jedna z nás otehotnela a byla například v 6-7 měsíci. Můj dotaz teď zní, jestli bych měla nárok na mateřskou i přes to, že bych odcházela na rodičák ve zkusebce? Dá se to vůbec?

sirinfirst
Autor odpověď smazal
Zobraz
konidana
24. srp 2021

hele a nepleteš si zkušební dobu se smlouvou na dobu určitou ? (na další zkušební rok třeba?)
Podle mne tehotenství ve zušební době nebrání ukončení prac.poměru ve zkušební době...
Na mateřskou musíš být pojistšná asi 270 dní nebo kolik to je, a nastoupit mateřskou v ochranné lhůtě po ukončení prac.poměru (pokud k tomu dojde)

areh
24. srp 2021

@l22l záleží jak dlouho jsi zaměstnaná, ne jestli jsi zrovna ve zkušebce nebo máš smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou.

bara88
24. srp 2021

To snad ani nejde dostávat opakovaně zkušebnu ne?to vám jako dávají smlouvu co tři měsíce?

j.a.n.i
24. srp 2021

@bara88 Samozřejmě, ze to nejde, ale znas to, když se nikdo neozve, tak mohou dp smlouvy napsat i to, ze pred panem sefem budes skakat po leve noze...

l22l
autor
24. srp 2021

@bara88 práve proto jsem to nechtěla rozpitvávat. Jde o to že si nás ofiko přehazují dvě firmy. A vždy na zkusebku, ale je to jakoby ten stejný majitel jen kvůli nějakým "interním" věcem.

l22l
autor
24. srp 2021

@l22l jinak opracovano mám bez jakékoliv mezery 3 roky

konidana
24. srp 2021

@l22l no tak jestli to máš jen ústně, tak si nic nevydupeš, pokud se ti rozhodnou ukončit poměr na začátku/v průběhu těhotenství. Do ochranné doby pro nástup na mateřskou se nejspíš nevejdeš, takže až od porodu rodičák.

kmarie81
24. srp 2021

@l22l jde o to jak dlouho jsi nemocensky pojistena a jestli jeste budes v ochrane lhute... Co se tyka toho vyhozeni ve zkusebce kdyz si tehotna, tam je to dost sporny. Samozrejme ze te muzou ve zkusebce vyhodit o tom zadna, ale jestli je to opakovana smlouva na hpp nebo vpp na stejnou pozici, pak bych to asi klidne vzala pres inspektorat prace a napadla, ze vypoved je neplatna, protoze zkusebni doba je ze zakona prvni 3 mesice ( manazerska pozice 6 mesicu) a vsechno nad by mohlo byt brano jako zvyhodnovani silnejsiho ( zamestnavatele) na trhu prace a dost verim tomu ze by soud dal za pravdu tobe (soud je vzdy - ze zakona - na strane slabsiho) a rozvazani pracovniho pomeru by bylo zneplatneno a zamestnavatel by ti zaplatil usly zist ve vysi nahrad za 100. Stacilo by dokazat, ze opakovana zkusebka byla podepsana pod natlakem ztraty zamestnani ( navic smlouva se muze opakovane prodlouzit max 3x) a vyhozena si byla protoze si tehotna.

l22l
autor
24. srp 2021

@konidana chápu, o tohle mi úplně nejde. Spíš mi jde o to, že kdyby mě neukončili a já měla termín nástupu na mateřskou v rámci zkušebni doby tak zda bych na to měla vůbec nárok. Už tu za těchto podmínek těhulka byla a vím že dostala znovu zkusebku i ke konci těhotenství, jen jsem se jí tenkrát nezeptala jestli má nárok i tak na tu mateřskou

kmarie81
24. srp 2021

@konidana no jestli je tam 3 roky tak pulku na materskou zplnuje a ta druha ochrana lhuta 180 dni at pocitam jak pocitam taky, protoze to ze si tehotna vis az v prubehu 2 mesice tt a nastup na materskou je uz klidne 8 tydnu pred terminem porodu, takze by to mohlo vyjit. A jak pisu vejs urcite bych se branila s inspektoratem prace za zady s firmou soudne - to ze si me prehazovali 2 firmy a ja pracovala porad stejne na jednom miste a mela stejnou praci a i zidli 3 roky, je jasny ucelovy obchazeni zakoniku prace a az by ti soud dal za pravdu, tak by ti to firma vsechno musela doplatit a znamenalo by to ze si celou dobu byla nemocensky pojistena takze i materska by byla v pohode. Ono hromada lidi si mysli, ze jako zamestnanec nema zadna prava a pritom je to vlastne obracene to zamestnavatel ma daleko vic povinnosti vuci zamestnanci.

konidana
24. srp 2021

@kmarie81 jestli je každé 3 měsíce papírově u jiného zaměstnavatele, tak lhůta bude max. ty 3 měsíce... Ale máš naprostou pravdu v tom, že to je napadnutelný.

konidana
24. srp 2021

@l22l jinak si nemyslím, že to, že seš ve zkušebce, by mělo vliv na pobírání mateřské...

l22l
autor
24. srp 2021

@kmarie81 jj děkuji za info, dobré vědět. Ale jak jsem psala výše, neobávám se vyhazovu, už tu tehulka byla a nedostala vyhazov(ale jasne, člověk nikdy neví) . Spíše mi jde o to jestli by bylo vůbec právo na tu mateřskou ,kdyz by až do konce byla zkusebka -což jste se shodly že ano 🙂
Dekujiii