Bude mít nárok na mateřskou?

luccinice7
19. dub 2016

Dobrý den, dotaz se netýká mě, ale mé kamarádky. Ona si odpracovala přesně rok v jedné firmě a už tam není 2 měsíce a teď zjistila, že je těhotná a je v prvním měsíci, takže otěhotněla krátce po skončení v práci.Takže už by asi neměla nárok na mateřskou, ale přemýšlela, že by si našla práci a nebo by ji známej zaměstnal jen třeba na měsíc nebo 2 a pak by skončila, to by měla teda nárok na mateřskou? že by byla zaměstnaná ještě v těhotenství chvilku, jen aby pak od toho 7 měsíce dostala mateřskou a byla jakoby v té ochranné lhůtě. Jde to takhle udělat? Předem děkujem za odpovědi 🙂

andy80
19. dub 2016

Kdy má nárok na mateřskou zaměstnankyně?
Pro přiznání nároku na mateřskou je zapotřebí splnit dvě podmínky:
Zaměstnankyně má nárok na výplatu mateřské, jestliže v den nástupu na mateřskou dovolenou ji trvá účast na nemocenském pojištění (tj. je v zaměstnaneckém poměru). Případně nastupuje na mateřskou (osm až šest týdnů před očekávaným porodem) v ochranné lhůtě. Základní délka ochranné lhůty je 7 dní, u těhotných žen je však prodloužena na 180 dní.
Žena je účastna na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na mateřskou. Není-li tato hlavní podmínka splněna nemá žena na mateřskou nárok.

jitavrtule
19. dub 2016

ochranná lhůta trvá tak dlouho, jako trval pracovní poměr, maximálně 180 dní.
takže fiktivní pracovní poměr na dva měsíce kamarádce k nároku na PPM asi nepomůže.
upřímně - nevím co kamarádka dělá za práci, ale možná by nebylo od věci se spíš snažit najít si ještě nějaké stálé zaměstnání, tak aby pak odcházela na mateřskou z něj. Pokud je na úplném začátku těhotenství, může klidně ještě půl roku bez problému pracovat. A taky není od věci, mít se pak po rodičáku případně kam vrátit. I když je mi jasné, že pro potenciální zaměstnavatele to žádná výhra nebude.