Návrat do práce a a jen ranní směny. Musí mi to zaměstnavatel povolit?

23. zář 2023

Ahoj, dobry den, omlouvám se za anonym, ale vim, ze sem některý holky z prace chodi a nechci ještě aby se to vědělo. Za rok a něco mě čeká návrat do prace , kolektiv par lidi a kdyz jsem odchazela, tak to bylo nastavené tak, ze já a zástup( střídali jsme se) jsme delali ciste ranni a zbytek co bylo potřeba většinou odpolední nějaká mezismena nebo tak, ale teď se ke mě doneslo, ze vedení už nedovoluje delat smeny jak chceme a všichni chodi všechno, ranni odpolední mezismeny, tak nevím teď. Na internetu jsem vycetla, ze mi musí zaměstnavatel upravit dobu, ale jak konkretne už nikde nepíšou a dovolit zkráceny uvazek. A ted me zajímá, myslíte, ze bych to dokázala ukecat na ciste ranni? Musí mi to dovolit? Zbytek kolektivu je bezdětný, nebo má děti dospělé..

veroniquecz
23. zář 2023

Nárok není automaticky. Můžeš zaměstnavatele písemně požádat, ale on ti nemusí vyhovět.

ferda90
23. zář 2023

Ahoj, pracuji jako operátor výroby v jedné firmě. Směnuji, ranní, odpolední, noční. Písemně jsem si zažádala o občasnou úpravu pracovní doby a do dnes (je to už měsíc a půl) se mi k dopisu nikdo nevyjádřil. Já mezitím nastoupila zpátky do práce. Mám štěstí, že přítel dělá jen na ranní a má pružnou pracovní dobu, nicméně přítel může občas vycestovat na služební cestu a v tu chvíli bych prostě potřebovala nějak upravit směnu, když nebude doma. Nevím, jak to budu řešit když tohle nastane 🤷‍♀️Bylo mi řečeno, že pokud bych výjimečně potřebovala na ranní směnu chodit o hodinu později tj na 7 hodinu místo 6 hodinu, budu si muset vzít tu hodinu neplacené volno, takže třeba za ten týden budu mít 5 neplacenych hodin, Ale musí mi to,, schválit,, mistrová na směně.

autor
23. zář 2023

Takže mi nemusi vyhovět, to mě prave matlo na internetu pisou, ze by měl, nebo by měl dat vážně provozní důvody proč to nejde, ale co se dá považovat za takový důvod? No tak to si to moc neumim predstavit, vzhledem k tomu, ze to není ani na tydny třeba tyden ranni, tyden odpolední, ale v jednom týdnu muzu mít klidně všechny druhy smen..

bara88
23. zář 2023

A co máš ve smlouvě?tam ty směny nějak musí být dané ne?

autor
23. zář 2023

Ve smlouvě je nerovnoměrné rozvrzena pracovní doba🙈 ty ranni dřív byli proste výhoda, ze jsme se proste takhle v kolektivu domluvili, ale to už teď nejde, tak jsem na to prave chtela jit přes zákony ..

bara88
23. zář 2023

No pokud te v té praci chcou a potřebuji tak ti to povolí ale pokud ne tak si ty vážné důvody proč nechodit jen na raní vždy najdou.Mě se zase nelíbí takové výmluvy že oni nemají děti, nebo mají ale velké.Mě by se teda ani bezdětné nechtěly dělat odpolední směny za někoho jenn proto ,že má děti

veroniquecz
23. zář 2023

Vážný provozní důvod je, že potřebuje třeba pokrýt nepřetržitý provoz.

tereza0111
23. zář 2023

Netrap se tim zbytecne dopredu. Kdyz se to k tobe doneslo, tak jsou to "jen" drby. Rok je pred tebou jeste materska, to je na pracovnim trhu dlouha doba a nema smysl to resit ted, protoze ted stejne jeste nic vyresit nemuzes. Az se bude blizit navrat do prace, over si u kolegyn, jestli by nemeli problem vyjit ti treba trochu vstric a pripadne si s tebou nejakou smenu prohodit. Az tohle budes vedet, max. 2-3 mesice pred navratem, domluv si schuzku s vedoucim a pozadej ho, jestli bys mohla delat pouze ranni nebo to co potrebujes. Odmitne-li, arguementuj dal, ze by ti ale vyhovet mel a ze jsi s kolegynemi domluvena, ze nemaji problem si smeny nastavit tak, aby ty mohla mit pouze ranni.. Pro jistotu bych si cely hovor nahravala (na zacatku vedouciho upozorni, ze si budes hovor nahravat). Pokud odmitne i pres tve ujisteni, ze provoz bude pokryty, ptej se dal po duvodech.
(co jsou vazne provozni duvody je ponekud vagni formulace, proste si zamestnavatel musi neco vazneho "vymyslet" proc to nejde. Ale zas to musi byt pravda. Nemuze ti rict na "jsem domluvena s kolegynemi, vsechny souhlasi, nebude to problem a provoz bude pokryty" neco jako "me to nezajima, rozhodl jsem".

jancazao
23. zář 2023

Mě to tenkrát schválili, byla jsem sama s dětmi 6 a 4,5 a všechny ženské mi to dávaly sežrat. Ve firmě se dělalo ranní a odpolední po týdnu. Já chodila jen na ranní od 6:30 do 14:30.

autor
23. zář 2023

No toho se taky bojim, protože prave vim, ze ten kolektiv co tam je teď mi takhle vstric nevyjde, takže i kdyby mi to vyslo, tak by mi to dávali sezrat asi..

michaela666
23. zář 2023

Pracuju v obchodě a rovnou ti můžu říct, že velkou roli hraje kolektiv. Předběžně mám od ledna domluvené 3/4 směn v měsíci ranní a zbytek podle potřeby a na jakém úseku bude potřeba. Na rovinu mi řekla manažerka, že ano, ale jen do doby než s tím začnou mít kolegyně problém a rýpat do toho. Jinak mě vrací zpátky jako před mateřskou na ranní, mezisměny i odpolední. Jediné co, tak nemusím chodit na 5, ale až na 6:30 protože provozní doba školky začíná v 6.

teate
23. zář 2023

@jancazao Tak ono je to pohodlnější, no. Sice musíš vstát, ale jsi brzo doma. Zatímco ostatní tam jsou do večer, do noci apod. Takže chápu, že nemáš jinou možnost, že zaměstnavatel Ti rád vyhoví apod. Ale člověk musí počítat s tím, že kolektiv může být nepřejicí a může Ti to dávat sežrat dost nepříjemným způsobem, no. Lidi jsou vypočítaví.

jancazao
23. zář 2023

@teate já je na jednu stranu chápala. Ale ony měly doma chlapy a s tím, že budou chodit na směny tam nastupovaly.
Já byla na děti sama a hned u pohovoru jsem říkala, že jinak než na ranní chodit nemůžu.
V téhle firmě jsem pracovala před odstěhováním za manželem, tak když jsem se vrátila, šla jsem zkusit, jestli mě vezmou.

j.a.n.i
23. zář 2023

@jancazao Ano, ale nastupovaly tam s tim, ze se jim ty smeny budou víceméně rovnoměrně střídat a ne ze budou mit většinu odpolednich.

chybadel
23. zář 2023

Takovou jednu maminku co mám dítě tak se ze mě poserete a já to jinak nevymyslím, než chodit na ranní směny jsme v práci měli.. a vůči provozu a nám všem by to bylo velice nespravedlivé a kdo by chtěl za ni makat odpoledne kdy provoz lidi byl mnohem větší jak ráno a porad.. tak jsme ji řekli ze aspoň 1x-2X odpolední za týden proste bude muset vzít.. beztak byla furt nemocná ale úplně jsem alergicka na to já mám dítě vy ne nebi velký děti nebo hlídání a já ne tak se poserte ze mě… ano svým způsobem jsme ji to dávali sežrat a pak skončila.. ale tam byl cely přístup špatně.

jancazao
23. zář 2023

@j.a.n.i ony dělaly pořád stejně

jancazao
23. zář 2023

Já chápu i tu druhou stranu. Ale...I když jsem měla malé děti, nikdy jsem neměla kratší úvazek, měla jsem co dělat, abych to stihla jak ráno, tak odpoledne děti vyzvednout před zavíračkou školky.
Ano, mohla jsem být na sociálce jako mnoho jiných v mé situaci.
Samoživitelky to opravdu nemají jak udělat, aby mohly chodit na odpolední.
Tatínek dětí bydlí 50 km daleko a nikdy je neměl kromě víkendu každý druhý týden v měsíci.

zelenaesmolda
23. zář 2023

@chybadel
Tak s tebou bych tak chtela delat.
Jak to ma asi udelat samozivitelka s malym ditetem?

michaela666
23. zář 2023

@zelenaesmolda Přivázat za nohu před prací, ono asi počká. To je přístup bezdětných nebo těch co už dávno zapomněly jaké ohledy se braly když měly malé děti.

zelenaesmolda
23. zář 2023

@michaela666
Nebo nejlepe nechat samotne doma.Ony se prece v 6 letech staraly o domacnost a jeste mladsi sourozence

katulinka91
23. zář 2023

@zelenaesmolda najít si práci, kde není směnný provoz. To to mají všechno odnést ostatní jen protože jsou bezdětní?

zelenaesmolda
23. zář 2023

@katulinka91
Kdyby to bylo tak jednoduche...

zelenaesmolda
23. zář 2023

@katulinka91
A ja jsem jako bezdetna delala jenom odpoledni.A taky bylo naprd,ze jsem treba za 3 roky nebyla na zadne oslave protoze v sobotu jsem koncila ve 22h.

j.a.n.i
23. zář 2023

@zelenaesmolda At si to udela jak chce, ale nevidim duvod, proc bych ja kvuli ni mela mit horsi podminky. To je plna huba kecu, jak se nesmi nikdo diskriminovat a najednou to neplatí. Ano, neco jineho je, pokud se tak lidi domluvi a nekdo na ty odpolední chodit chce.

chybadel
23. zář 2023

@zelenaesmolda věděla do čeho jde a pracovala 4 hodiny denně a vše jde když se chce ale u ni nebyla snaha vyhovět nám ostatním, kteří taky mají děti.. 😂 tam toho bylo mnohem více ono po 2 letech už toho člověk plné zuby a nechce dělat práci za někoho jineho 😊 snaha žádná

zelenaesmolda
23. zář 2023

@chybadel
Vse jde kdyz se chce.Takze kam dam skolkove dite kdyz nemam hlidani?Chtit muzes jak chces ale dite doma samotne nechat nemuzes.

bara88
23. zář 2023

@zelenaesmolda hledat si práci, kde se prostě odpolední nedělá a nebo ještě má většinou dítě otce že

chybadel
23. zář 2023

@zelenaesmolda mělo i tatínka 😊 a domluvit si 1-2 za týden na 2 hodky od tatínka bylo možné znali jsme ho, ale nebylo tak učiněno 😂😂 dítě chodí do 2 třídy a družina do 16:30 pracovní doba od 14:00 do 18:30 nic strašného

zelenaesmolda
23. zář 2023

@bara88
Vetsinou.Ne vzdy.A otec kdyz uz je tak treba taky dela na smeny.
Sehnat praci kde je jenom ranni smena je treba tady na Ostravsku skoro utopie.

@chybadel
tak kdyz nechtela a mohla tak pak je to blbe,to by se mi taky nelibilo.

bara88
23. zář 2023

@zelenaesmolda tak pokud dělá i chlap na směny tak se snad mohou střídat né?