Návrat na poloviční úvazek při rodičovské. Jaké mám možnosti?

ellie12
14. únor 2020

Dobre odpoledne.
Mam rodicovskou nastavenou na 3 roky. Tim, ze ale planujeme druhe miminko a ja nechci byt dlouhou dobu v kuse doma, tak se chci zeptat, jestli je mozne jit po 2 letech do prace a stale pobirat rodicovsky prispevek. Nastoupila bych na stejne misto, ale nejradsi bych na polovicni uvazek. Smlouvu jsem mela na neurcito. Mohu se zeptat jake mam moznosti? Pokud by se mi podarilo otehotnet v dobe kdy budu na polovicni uvazek v praci tak se mi materska bude pocitat z toho polovicniho a nebo z toho puvodniho platu? Nerada bych nastoupila do prace na polovicni uvazek, ale zaroven tim sama sebe obrala o penize na druhe materske.

Snad je to srozumitelne napsane 🙈

Dekuju Eliska

volfici
14. únor 2020

RP můžeš pobírat, i když se vrátíš do práce, tam není žádné omezení. Spíš jde o to, jestli tě zaměstnavatel vezme dřív zpět. Nahlásila jsi mu rodičovskou dovolenou na tři roky, on si za tebe asi na tu dobu našel náhradu a teď pro tebe nemusí mít práci. Není jeho povinnost tě vzít zpět dříve.

volfici
14. únor 2020

Jo a pokud nastoupíš na MD do čtyř let věku staršího dítěte, PPM se ti bude počítat z původního vyměřovacího základu, pokud je to pro tebe výhodnější.

ellie12
autor
14. únor 2020

Dekuji za odpoved. Zamestnavatel by byl rad kdybych se vratila driv. Jde spis o to, jak to udelat se smlouvou. Kdyz chci najednou jen polovicni uvazek, tak jak to mam se zamestnavatelem resit? Novou smlouvou? Nebo dodatkem ke stavajici smlouve? A ani tak by se mi nepocitala nova materska z toho polovicniho uvazku? Buhvi kdy se mi zadari otehotnet takze muzu na tom polovicnim uvazku byt klidne 1-2 roky ....

ellie12
autor
14. únor 2020

Taky mi zamestnavatel rekl, ze dovolenou co jsem mela si mam vybrat az po skonceni rodicovske. To znamena kdy? Az po tech 3 letech co budu brat prispevek nebo az nastoupim na ten polovicni uvazek? A tim, ze chce abych si ji vybrala az takhle po rodicovske tak myslite, ze me okradl? Ze kdybych si ji vybrala po materske tak je to pro nej horsi nez takhle?

miba10
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenoulinkaa
15. únor 2020

@miba10 pokud nastoupi na další ppm do 4 let věku dítěte na smlouvě z které čerpala předchozí ppm, tak bude mít to výhodnější.

miba10
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenoulinkaa
15. únor 2020

@miba10 a proč by neměla? Pokud je bude mít na stejné smlouvě a bude mít nižší příjmy, tak bude mít to výhodnější. Do 4 let ale musí nastoupit.

miba10
Autor odpověď smazal
Zobraz
drep
15. únor 2020

@miba10 není to pravda, pokud trvá původní smlouva, tak se mateřská počítá z vyššího výdělku právě proto, aby nebyly bité ženy, co nastoupí dříve na zkrácený úvazek.

lenoulinkaa
15. únor 2020

@miba10 když tomu nerozumíš tak o tom radši nepiš...

miba10
Autor odpověď smazal
Zobraz
miba10
Autor odpověď smazal
Zobraz
drep
15. únor 2020

@miba10 achjo, ty tomu rozumíš líp a mně kecala vedoucí ossz krajského města 😂

avital
15. únor 2020

@ellie12 ahoj, byla jsem taky na částečným úvazku. Mateřskou jsem dostala tu původní- vyšší. Ty sis teda dovolenou nevyplácela? Nevím jak to s ní budeš mít. Ale ta další dovolená se bude samozřejmě počítat z toho zkráceného úvazku.