icon

Nemocenská, firma platí 14 pracovních dnů?

sarkad2856
6. zář 2014

Chtěla jsem se zeptat jsem od 1.9 na nemocenské a vím že 14 dní platí firma, ale jak se to počítá?je to jen 14 dní normálně nebo 14 dní pracovní dny? jako pondělí až pátek?Děkuji za případné odpovědi

kris88
6. zář 2014

Je to 14 kalendarnich dni.tedy zapocitavaji se i vikendy .

rousse
6. zář 2014

Zaměstnavatel platí pouze pracovní dny v tom období 14 dnů (60% platu)- a z toho 3 dny jsou zadara, takže toho od zaměstnavatele moc neuvidíš a poté přecházíš pod OSSZ a to jsem vyčetla změny od 1.1.2014, že platí i nepracovní dny, ale už nevím, z čeho se vypočítává, kolik dostaneš - to už jsem nepobrala..... jsem na tom uplně stejně - od 1. 9. doma, takže jsem moc zvědavá, jaký bude rozdíl ve financích....

rousse
6. zář 2014

Jo tak je zajímavé, jak se i ta základní informace web od webu liší - někde jsem vyčetla, že zaměstnavatel platí jen pracovní dny, ale na portálu MPSV píšou fakt o kalendářních dnech....ne že by to bylo až takové přilepšení, ale lepší než drátem do oka🙂

chris_n
6. zář 2014

@kris88 nene, platí se jen kalendářní dny od zaměstnavatele. Od CSSZ už josu to kalendářní dny.

kris88
6. zář 2014

@chris_n @sarkad2856 jojo asi jsem se spatne vyjadrila...Do prvnich 14 dni se zapocitavaji i vikendy, ale zamestnavatel plati pouze dny pracovni (z toho jsou prvni 3 dny neplacene) a CSSZ pote plati opravdu vsechny kalendarni dny (tedy i vikendy). Penize ktere dostanes na neschopence se vypocitavaji z rozhodneho obdobi (12 mesicu)pred nemoci.

j.a.n.i
6. zář 2014

Je to přesně jak píše @kris88 , jen tedy doplním, že z těch 12 měsíců se počítá jen to co platí OSSZ, to co platí zaměstnavatel se počítá z minulého kalendářního čtvrtletí. Jo a je to 54% hrubého platu u platů do cca 25tis. u vyšších je to % menší.