Neplacené volno po skončení RD a nárok na mateřskou

kkikkina
18. bře 2016

Ahojky děvčata,
V zaří mi končí 3letá varianta RD. Šlo by si penízky ještě rozpočíst, třeba do února a u zaměstnavatele si zažádat o neplacené volno?

Budu mít pak v tomto případě nárok na MD, když budu mít to neplacené volno?

Děkuji za všechny rady

j.a.n.i
18. bře 2016

@kkikkina Šlo a budeš, pokud ti tedy zaměstnavatel to neplacené volno povolí...

mysicka_lb
18. bře 2016

Peníze si lze rozpočíst jakkoli až do 4 let věku dítěte nezávisle na tom, zda budete či nebudete pracovat. U zaměstnavatele si o neplacené volno zažádat můžete, ale nemusí vyhovět. S tou mateřskou dovolenou mi není úplně jasný dotaz, ale pokud jste měla nárok u prvního dítěte a budete stále zaměstnaná (jedno, jestli na neplaceném volnu nebo fyzicky chodit do práce), budete mít nárok i u případného druhého dítěte a to ve stejné výši, pokud se narodí do 4 let věku prvního dítěte.

kkikkina
autor
18. bře 2016

@mysicka_lb ano myslela jsem narok na materskou, kdybych mela neplacene volno, dekuji

kkikkina
autor
19. bře 2016

A kdybych si rodicak do zari vycerpala a pak mi bylo umozneno neplacene volno, co musim vyridit kde? Aby mi bylo placeno zdravotni a socialni? Dekuji za rady...

missa111
19. bře 2016

Já si teď zařizovala neplacené volno. Prodloužila jsem si na PÚ výplatu rodičovského příspěvku. Po tu dobu budu mít placeno zdravotní... a v práci neplacené volno. Jak dítě nastoupí do škoky, půjdu do práce. Jinak na neplacené volno bys měla mít nárok, pokud prokážeš, že pečuješ o dítě, které nemáš ve školce (např. ho nepřijali). Ale můžeš dostat výpověď a nemusí ti držet tvoje původní místo.
Z toho důvodu je nejlepší se se zaměstnavatelem pokusit slušně domluvit,

j.a.n.i
19. bře 2016

@missa111 Na neplacené volno žádný nárok není, to je čistě na rozhodnutí zaměstnavatele.

missa111
19. bře 2016

@j.a.n.i
http://www.azrodina.cz/5525-prodlouzeni-rodicov...
Sice na něj není nárok automaticky. Ale pokud se o nej požádá a prokáží se závažné důvody (celodení péče o dítě), proč o nej žádám, zaměstnavatel by měl (musí) vyhovět. Tj. nemůže mě vyhodit za to, že jsem nenastoupila do práce, pokud mám vážné důvody. Je otázkou, jestli pak nedá normální výpověď. Prostě ideální je se domluvit.

j.a.n.i
19. bře 2016

@missa111 No, nejsem si jistá, zda je daný výklad zrovna správný, neb závažné osobní důvody definuje nařízení vlády a to že někdo nemá školku mezi nimi fakt není.

marketa11112
20. bře 2016

mohu se pozeptat? mluvite o další materske.. jste tedy tehotna? pokud ano, nechte rodicak jak je, pak nastupte na marodni a pak 6-8 tydnu před terminem porodu opet na mateřskou...

missa111
20. bře 2016

@j.a.n.i
Tak to že musím zajistit řádnou péči o dítě jistě vážný důvod je. Zejména pokud se prokáže, že dítě do školky nepřijali ani na odvolání a jinak péči zajistit nedokážu (babička, dovolená manžela...) Já se díky bohu normálně dohodla a zaměstnavatel byl chápající a vstřícný. Dcera je v létě a na 6 týdnů jí nemám kam dát. Takže jsem se dohodla na neplaceném volnu.

somalicats
20. bře 2016

@missa111 Ještě si můžeš najmout chůvu a péči o dítě si zaplatit. To jen k tomu vážnému důvodu - bohužel to, že nemáš kam umístit dítě, je závažný důvod pro Tebe a ne pro zaměstnavatele. Tím chci říct pouze to, že pokud zaměstnavatel nebude chtít neplacené volno poskytnout, tak ho k tomu nedonutíš, on to opravdu udělat nemusí.

missa111
20. bře 2016

Dobře dávám za pravdu , že na neplacené volno není nárok automaticky. Ale zaměstnavatel mě nemůže dát výpověď, pokud ho dopředu upozorním, že z důvodu péče o dítě (nemám školku, manžel dovolenou, plat nepokryje chůvu) nenastoupím do zaměstnání v den následující po skončení rodičovské dovolené a zažádám si o neplacené volno, pokud navíc nemohu vybrat řádnou dovolenou. Dnem následujícím po skončení rodičovské končí ochraná lhůta a může tedy dát výpověď, třeba pro nadbytečnost. Takže pokud je zaměstnavatel "blbec" a není s ním lidská a rozumná domluva, je to stejně k ničemu.
Končím. Já mám svoje neplacené volno a navíc zkrácený úvazek🙂

j.a.n.i
20. bře 2016

@missa111 Nebyla bych si jistá, že tě nemůže vyhodit za to, že nepřijdeš do práce, podle mě klidně může, nevidím důvod, proč by ti měl dávat výpověď pro nadbytečnost a platit ti odstupné, když ty nechodíš do práce.

somalicats
20. bře 2016

@missa111 Ale může dát výpověď, pokud se totiž na neplaceném volnu nedohodnete a Ty do práce nenastoupíš i přes jeho nesouhlas, tak je to z Tvé pozice hrubé porušení pracovních povinností a může Tě vyhodit na hodinu bez odstupného. Souhlasím s tím, že vše je o domluvě, na druhou stranu má-li se zaměstnavatel chovat férově, tak je potřeba, aby i ten zaměstnanec jednal fér a případné problémy s nástupem se zaměstnavatelem řešil dopředu. Zkus se na to podívat z pozice toho zaměstnavatele - nahlásíš RD do třech let věku dítka, zaměstnavatel si na tu dobu najde zástup, zástupu skončí pracovní smlouva, odejde pracovat jinam a původní zaměstnankyně nenastoupí... To je vždycky řečí o tom, jací jsou zaměstnavatelé šmejdi, ale že se zaměstnanci tak kolikrát chovají taky, to už neřeknou. Neber si to osobně, to píšu obecně proto, aby se na základě této diskuse někdo u zaměstnavatele "nedomáhal" nároku na neplacené volno.

j.a.n.i
20. bře 2016

@somalicats No, pokud mu to alespoň oznámí, tak bych nevolila okamžité zrušení pracovního poměru, ale nabídla ukončení dohodou a pokud by na toto nebylo reflektováno, tak ji dala výpověď pro porušení pracovní kázně, ale ne tu hodinovku.

somalicats
20. bře 2016

@j.a.n.i Jasně, tak záleží na okolnostech, tohle je až ten krajní případ. Proto píšu, že "může", ne že to automaticky udělá.

lukza
20. bře 2016

já bych to asi radči řešila tím že mě skončí rodíčák a pujdu na neschopenku a vychazkama a budeš chraněná aby tě nemohl propustit

j.a.n.i
20. bře 2016

@lukza Jasně a každý doktor celý žhavý dá neschopenku každému, kdo přijde s tím, že nemá školku, tak potřebuje dlouhodobou neschopenku, i když mu nic není.

lukza
20. bře 2016

@j.a.n.i nemušíš utočit také zaleží co paní děla ale zkusila bych se domluvit s dr. vždyt to vidím že dneska davaní neschopenku kde komu a když to nepujde před gyndaře muže to jít přes zada jako když se chce všechno jde já teda do práce chodím a nemám lehkou praci ale jsem domluvená s dr. že nanejvíš do 5 měsíce pak už nechce abych dělala

j.a.n.i
20. bře 2016

@lukza Mám jako schvalovat plánovaný podvod? Až tě někdo okrade, tak taky budeš na straně toho zloděje?

kkikkina
autor
20. bře 2016

Tak uvidim, jestli mi zamestnavatel to neplacene volno uvozni. On uz pocital s tim, ze pujdu na druhou materskou ale prisli jsme o mimi. Takze kdybych si zazadala o neplacene volno a bylo mi vyhoveno a pak otehotnela a sla na rizikove, tak by nemel byt problem ne? Takze si mam akorat to nahlasit na pojistovne, kvuli zdravotnimu? A kdybych sla marodit, tak zrusit? Snad nekdo poradi..

kkikkina
autor
20. bře 2016

A mam narok po neplacenem volnu na materskou, kdyz jsem pri prvnim tehu mela?

lukza
20. bře 2016

@j.a.n.i zacházíš trochu do extremu né a ja se o tom bavit nebudu nevíme jakou má paní práci ale prostě za mě bych řekla dr. o nechopenku a bud jí dá nebo né ono taky buh vím jak paní na tom v zaří bude a třeba jí bude mít právem když ti tak vadí že by jí měla, ale to už si stejnak rozhodne sama paní co dala dotaz

j.a.n.i
20. bře 2016

@kkikkina Po dobu neplaceného volna nemáš na neschopenku nárok, protože ti neuniká žádný plat, takže na tu bys šla ažpo skončení té doby, do kdy ti zaměstnavatel volno povolil.

j.a.n.i
20. bře 2016

@lukza Ano, paní ať si o ní rozhodne jak chce, já reagovala na tebe, že radíš někomu, kdo ani není těhotný,ať jde na neschopenku a přijde ti to naprosto normální.

lukza
20. bře 2016

@j.a.n.i tak to se omlouvám já myslela že je paní už je těhotná a jen nevím jak zacelit díru mezi rodičákem a mateřou tak se omlouvám

kkikkina
autor
20. bře 2016

A kdyz zjistim, ze tehotna jsem a vezmu si neschopenku, tak snad muzu nejak prerusit neplacene volno, to se dava k nejakemu datu?

j.a.n.i
20. bře 2016

@kkikkina Zaměstnavatele vždy žádáš o poskytnutí neplaceného volna na nějakou dobu a nemůžeš ji pak libovolně ani zkracovat ani prodlužovat, vždy jen se souhlasem zaměstnavatele. A zkrácení neplaceného volna z důvodu neschopenky může (celkem oprávněně) OSSZ vyhodnotit jako pojistný podvod, takže zaměstnavatel v tomto případě nemá zrovna důvod ti se zkrácením vyjít vstříc.

kkikkina
autor
21. bře 2016

@j.a.n.i chapu a dekuji za upresneni 🙂 moc ne mrzi, ze jsme o miminko prislo, melo nam to vyjit pekne ne 3let maleho a osud nam to zmenil, v 18tt a ja ted nevim, jak to promyslet... musim se s tim poprat

missa111
21. bře 2016

@somalicats
Však já se na to koukám i z pozice zaměstnavatela. Já příšla 6 měsíců dopředu, slušně jsem požádala o 6 týdnů neplaceného volna. Uvedla z jakých důvodů ho potřebuji. Pokud by se mi tedy zaměstnavatel vysmál a hrozil, že mě na hodinu vyhodí, proto, že nechci doma nechtat samotné 3 leté dítě, tak bych stejně dala výpověď. U někoho takového bych tedy být nechtěla.
Toto je tedy jiný případ než u zakladatelky. Ta by sama měla vědět, jaké má vztahy na pracovišti. Protože jí mohou na neplaceném volnu normálně propustit, když budou vědět, že chce na další mateřskou a rodičovsku.