icon

Neschopenka. Nevíte, jak to je?

viky3293
10. čer 2020

Ahojte
Tím že pracuji v druzstvu a přímo u krav a telat, mi gynekolozka řekla ze to vypadá na neschopenku. Jsem teprve na začátku tehu.
Nevíte jak to je ? Konec července mám dovolenou na 14 dni. Jedeme jenom na ryby takže klidná dovolená. Ale máme to cele zaplacené. Mohu si vzít neschopenku a potom ji ukončit a vybrat si dovolenou a pokračovat v neschopence?
Děkuji za rady

Strana
z2
any01
10. čer 2020

@kmarie81
Já nikde nenapsala jakou má jít cestou, třeba bude mít tolerantního a normalniho zaměstnavatele kterej ji vyjde vstříc. Vím že kolegine co teď otěhotněla taky půjde na neschopenku protože tam prostě domluva není.

drakenn
10. čer 2020

@kmarie81 👍

veroniqess
11. čer 2020

@fifina86 Těhotenství užít ty brďo! Jak to čtu, tak se mi otevírá kudla v kapse. Neschopenka je od slova práce neschopny! To je tady furt chudáci maminky, ošklivý zaměstnavatel a kdesi cosi, a pak se hodí marod bezdůvodně hned první měsíc, by si to "užily" a co zaměstnavatel je jim u zadku. Takhle se fakt můžou chovat lidi, co nikdy nebudou mít zkušenost z druhé strany, to by zírali. Jasně, některý lidi dělají práci, kde je vymění ze dne na den jako kuželku, ale někde to tak jednoduché neni.

barmil
11. čer 2020

@kmarie81 ja jsem si tam stezovala a oni pry to dodrzovani zakona vymahat nemohou, je to na me, abych je zazalovala.. Tak k cemu pak takovy zakon je... A ne, nejsem na delnicke pozici a nechtela jsem na neschopenku, chtela jsem pracovat co nejdele to slo, byla jsem v top managementu v automotive, a tehotenstvi byla pro ne prekazka, jedine, co jsem chtela bylo v prvnim trimestru uprava prac doby, rano mi bylo tak zle, ze jsem 90km cesty do prace v tu dobu, kdy jsem mela jet, nedavala, chtela jsem zacit rano z domova a po odpadnuti zvraceni dojet, jen si posunout prac dobu vic na odpoledne.. A neexistovalo.. A to jsem mela sluz notebook, telefon, byla jsem furt na prijmu..
A vim, ze jsme ve 3smen.provozu zenskym z vyroby nevychazeli vstric, nebylo kam je prerazovat, i kdyz by sly na denni, furt tam byly chemikalie a vypary a stani celou smenu v silenem horku.. Takze to zas tak jednoduche neni...

nita1984
11. čer 2020

Ještě je tu ta čásdt s dovolenou. NE, opravdu nelze ukončit neschopenku, jet na dovolenou a pak pokračovat. Ale to je snad jasné každému. Nemoc se přece na dobu dovolené nepřerušuje, těhotenství taky ne. Můžeš si změnit místo pobytu, ale tím na sebe akorát upozorníš OSSZ a i na dovolené musíš dodržovat léčebný režim a vycházky

any01
11. čer 2020

@veroniqess tak jak zaměstnavatel ke mě tak já k němu 😉
Navíc taky jsem jako OSVČ měla i holky po sebou tak vím jaké to je 😊navíc při neschopence jsem všechno dodržovali jak jsem měla.

versatilka
11. čer 2020

Já bych se nejprve zkusila dohodnout v práci. Zvlášť pokud máte fajn kolektiv, tak by to mohlo být v pohodě. Protože neschopenka moc výhodná není. Budete mít 60% platu, na dovolenou můžete zapomenout (sice můžete změnit místo, kde na neschopence budete, ale platí vycházky) a budete limitovaná vycházkami, takže většinu času strávíte doma.

kmarie81
11. čer 2020

@barmil inspektorát práce, by měl každou stížnost prověřit a přijít na kontrolu, u nás byly poprvé když si jeden zaměstnanec stěžoval na diskriminaci (samozřejmě žádná nebyla - vyhodili sme ho protože kradl a ne pro jeho barvu pleti) a podruhý loni na jaře, když jeden zaměstnanec přecházel ze směnného provozu (na základě jeho zdravotního stavu) do provozu jednosměnného a protože máme měsíční mzdu tak mu peníze, přestože ted pracuje 8 hodin a předtím 7,5 hod , zůstali stejné. Museli sme dokládat, hromadu věcí a srovnání s jinými zaměstnanci, které jsou jen na jednosměnný provoz, abychom IP přesvětšili, že máme pravdu, jinak bysme mu museli doplácet ušlé přesčasy a ještě bychom zaplatili pokutu. Takže nevím, jak ve vašem kraji, ale IP plzenskýho kraje opravdu funguje. A pokud si měla papír od doktora, tak tě zaměstnavatel musí bud přeřadit na odpovídající práci nebo tě doma nechat za 100%... Měli sme tu paní, která přinesla papír, že nemůže nosit pracovní obuv a pracovní lékař to potvrdil, tak sme se s ní museli rozloučit ze zdravotních důvodů, dostala dvouměsíční výpovědní lhůtu - nařízenou dovolenou a zbytek doby byla doma za 100%, protože do provozu sme ji bez pracovní obuvy které splnují BOZP pustit nemohli a jinou práci sme pro ní taky neměli. Takže to jde, jen člověk musí znát svý práva tvrdě na nich trvat...

viky3293
autor
11. čer 2020

@versatilka Dneska mi paní doktorka řekla ze stejně ještě pracovat muzu, ze to zatím nevadí 🙂 tak jsem rada 🙂

barmil
11. čer 2020

@kmarie81 tak bohuzel inspektorat prace v HK to mel dost u zadnice a rekli, ze si je mam zazalovat, ze oni s tim nic neudelaji. Kdyz Ti tohle rekne statni urad, ktery ma na ta prava dohlizet.. Tak co muzes..

kmarie81
11. čer 2020

@barmil tak tohle fakt nesnáším, když úřad kterej se má o něco starat nedělá svou práci, asi si na ně jedině stěžovat, nechat si od nich potvrdit nějakej papír, ale je mi jasný, že si tě vyslechli ale nic písemnýho ti nepotvrdili, aby je pak nikdo nemohl popotahovat... Ach jo ... taky bych si asi stěžovat nešla, nemám moc žaludek na to se s někým hádat, ale sejří mě to.

Strana
z2