icon

Neschopenka po skončení pracovního poměru

glimmer
11. únor 2015

tak to bohužel potkalo i mě ... 28.2. mi končí RD, zaměstnavatel mě kontaktoval s tím, že pro mě nemá místo (nabídl mi odstupné 2+3 měsíce ) ... výpověď je k 28.2. a já 27.2. nastupuji s dětmi do ozdravovny (od 27.2. - 24.4.) ... kde mám jako doprovod nárok na neschopenku ... mohu tedy využít? kamarádka mi říkala, že je lhůta 7 dní, kdybych onemocněla nebo tak něco ...

pavlapl
12. únor 2015

Nevím jak je to u očr ale když jdeš marodit po skončení pracovního poměru tak jsi 14 dní doma zadarmo protože už nemáš zaměstnavatele který by ti těch prvních 14 dní platil a pak tě bude vyplácet sociálka. Chlap to teď měl a koukali jsme když mu přišla neschopenka místo 13000kč 7000kč.

glimmer
autor
12. únor 2015

@pavlapl aha, no to mi celkem nevadí pže dostanu nějyký odstupný, jen jsem chtěla vadět jestli to jde.

tria002
12. únor 2015

Tak to nevim.. Me skoncila prace sesteho, neschopenka byla od devateho a nemocenskou od zamestnavatele jsem normalne mela..

xpila
12. únor 2015

@glimmer Je to opravdu výpověď ze strany zaměstnavatele, nebo dohoda? Pokud výpověď a ty bys byla od 27.2. na neschopence, tak ti pracovní poměr toho 28.2. neskončí, ale skončí až poté, co ukončíš neschopenku (resp. poté, co ukončíš neschopenku, doběhne výpovědní lhůta). Takže na neschopenku budeš mít klasicky nárok v plné výši, takže i těch prvních 14 dní.

glimmer
autor
12. únor 2015

@xpila je to výpověď ze strany zaměstnavatele, nemají pro mě místo po skončení RD (ta mi končí 28.2.). Dají mi 5 platů odstupné. takže mohu od 2.3. jít na neschopenku? A kdy se mám hlásit na ÚP ?

glimmer
autor
12. únor 2015

@xpila nebo si mám nechat napsat v ozdravovně neshopenku od 27.2. to tam skutečně nastupujeme, ale to jsem ještě do 28.2. na RD.

xpila
12. únor 2015

@glimmer Pokud jsi na RD do 28.2., tak nemůžeš mít neschopenku dříve než od 1.3. (nejde být zároveň na RD a na neschopence). Nicméně pokud jsi na RD do 28.2., tak ti nemůže dát výpověď dřív než 1.3., protože na RD jsi proti výpovědi chráněna!

glimmer
autor
12. únor 2015

@xpila ale mohu si tedy toho 2.3. nechat vystavit neschopenku? a kam jí pošlu? na firmu ?

xpila
12. únor 2015

@glimmer Můžeš a pošleš ji zaměstnavateli.

glimmer
autor
12. únor 2015

@xpila v žádosti o RD má, že žádám o poskytnutí RD do 1.3.2015, předpokláaný nástup je od 2.3.2015. ke kdy má být tedy výpověď ??

xpila
12. únor 2015

@glimmer On ti může dát výpověď nejdřív 2.3. - tzn. v den, kdy se máš vrátit do práce. Tedy pokud to neukončíte dohodou, to je možné kdykoliv.

luissi
16. únor 2015

zdravím maminky,mám dotaz.Jsem na dlouhodobé nemocenské (6 mesícu) a k 28.2. jsem podala výpověd, nemocenská mi ale bude určitě ještě v březnu pokračovat,chci se zeptat...musím se už k 1.3. nahlásit na úřad práce když ještě budu na nemocenské?

brokovich
16. únor 2015

@glimmer Kdy ti tu výpověď přesně dal, tj. kdy jsi ji od něj převzala (kdy ti ji doručil)?
@ĺuissi pokud jsi na PN, nemůžeš být zařazena do evidence ÚP. Jinak i pokud bys na PN nebyla, tak když dáš 28.2. výpověď, tak ti běží výpovědní doba a ta neskončí dříve než 30.4.2015, takže na ÚP můžeš až pak.

glimmer
autor
19. únor 2015

@brokovich dneska mi přišlo e-mailem, že mi jí dají k 1.3.2015 a že mi to poslali doporučeně na adresu. Zatím nic nepřišlo.

eliska10
20. únor 2015

@xpila Ahoj a prosim te, mohla bys poradit i mne? 6.1. jsem nastoupila do prace, ale chci dat vypoved. Ted mi prislo, ze bych mela jet s dcerou 26.2. do lazni, takze bych cerpala neschopenku a pak tam skoncila. Kdyz dam vypoved uz v pondeli, budu moci od ctvrtka cerpat neschopenku, nebo musim do stredy do prace, jit na neschopenku od ctvrtka a pak dat vypoved? Jsem do 6.3. ve zkusebni dobe. Nechci, aby se mi to preklenulo do toho, ze budu mit 2mesicni vypovedni lhutu. Dekuji M.