Neschopenka při změně v práci. Jak to je?

travnulee
12. srp 2023

Zdravím maminky,
nevíte někdo jak je to s neschopenkou při změně v práci. Dala jsem výpověď, pracovní poměr mi končí 31.8. a v nové práci mám už podepsáno k 1.9. Jenže před cca před 14 dny jsem měla úraz (na rentgenu jsrm byla, myslela jsrm, že to bude za pár dnů dobrý), zatím jsem nějak kombinovala sick day, home office, případně mě kolegyně vozidla do práce. Jenže teď se mi to nějak zhoršilo, mám v úmyslu jít v pondělí k lékaři, budu potřebovat opravdu už neschopenku (od středy jsem si už měla vybírat dovolenou). Předpokládám, že když budu na neschopence, dovolenou mi proplatí, ale co kdyby se mi to protajlo, co po tom 31.8., v práci budu asi omluvena, ale be příjmu? Nevíte jak to je?

nickobsazeny
12. srp 2023

No ano, při neschopence nemáš příjem z práce. Nebo na co se ptáš?

travnulee
autor
12. srp 2023

@nickobsazeny jestli my poběží neschopenka z OSSZ i po 31.8. nebo už nedostanu žádné peníze z neschopenky, když mi reálně skončí pracovní poměr. Nový sice je papírově podepsaný, ale prakticky ho nezahajim.

barmil
12. srp 2023

@travnulee tak opravdu nechces nenastoupit do nové práce. Pokud bys hned první den mela neschopenku, mohou Ti hned poměr ukoncit. Máš 3mes zkusebku a ta se o každý den na paragrafu prodluzuje. Najali Te, tak Te potrebuji na práci a ne, abys seděla doma

sasui1
12. srp 2023

@travnulee odpověď na tvůj dotaz je, že peníze z OSSZ dostaneš o po skončení prac poměru. Dokonce po skončení pracpomeru je 7denni ochranná lhůta že můžeš jít na neschopenku.
Otázku zda nastoupit či nenastoupit do nové práce je na osobním zvážení ☺️

drep
12. srp 2023

Pokud budeš od 1.9. Nezaměstnaná, tak jsi sice v ochranné lhůtě a neschopenku můžeš mít dál s výplatou od ossz. Ale protože už nemáš pracovní poměr, mění se to, podle toho lékař posuzuje, jestli jsi nebo nejsi práce schopná, to se totiž posuzuje ve vztahu k aktuální pracovní pozici. Po ukončení pracovní smlouvy jsi už posuzovaná jako uchazeč do zaměstnání a jednoduše řešeno, pokud jsi schopna fyzicky schopná dojít na pracak, tak na PN už nemáš nárok. Nepochopila jsem u dotazu, co přesně ti je. Pokud máš zlomenou ruku, PN bych ukončila, pokud máš zlomenou nohu, v PN bych pokračovala (z pozice doktora).

krisstina93
12. srp 2023

Neschopenku bude dal vyplácet OSSZ i po ukončení pracovního poměru, ale v te nové práci bych počítala spis s tím, ze te ve zkusebce vyhodí, pokud to není nějaká prekvalifikovna pozice, kde se jim vyplatí na tebe čekat.

martinka_33
12. srp 2023

@drep já Ti nevim, ale tvuj postoj mi ani trochu správný nepřipadá 🤔 Myslíš, že uchazeč, který sice na úřad dojde, bude moci vykonávat potenciální práci kdyz je nemocný? Že ho v takovém stavu někdo ochotně zaměstná? Od toho ta ochranná lhůta je, aby mel človek možnost nejprve dolečit nemoc a potom se teprve ucházet o zaměstání 🤔

Autorce se omlouvám, že diskutuji mimo téma.

travnulee
autor
14. srp 2023

@martinka_33 jenže já se o to zaměstnání ucházel ještě před úrazem a smlouvu mám podepsanou též před úrazem. Kdybych neměla sehnanou novou práci, tak bych ani nedávala v te soucasne práci výpověď. Že se ti stane pak úraz a nebudeš moc nastoupit, fakt jako neuhadnes.

travnulee
autor
14. srp 2023

@drep mám v háji nohu a berle...a modlím se, aby to bylo dobrý, zbytek viz výše

veroniquecz
14. srp 2023

@travnulee zasla bych za novým zaměstnavatelem a na rovinu mu řekla co a jsk. Samozřejmě predtim za doktorem, ať víš na jak dlouho to bude.
Se zlomenou nohou můžeš dělat v pohodě kancelářskou práci, ostatní asi ne, to bych taky zhodnotila.

travnulee
autor
14. srp 2023

@veroniquecz to mám samozřejmě v plánu. Spíš jsem potřebovala vědět co a jak mám čekat ohledně financí, abych věděla s jakým výpadkem v rodinném rozpočtu případně počítat. Ale děkuji za odpověď.

veroniquecz
14. srp 2023

@travnulee rady je podobný případ.

veroniquecz
14. srp 2023

@travnulee jen jsem tím myslela, ze bys u nového zaměstnavatele nemusela na neschopence zůstat, kdyb šlo třeba o kancelarinu, ale těžko radit, když nevím obor 🌸

travnulee
autor
14. srp 2023

@veroniquecz děkuji, zbytek ohledně oboru, zaměstnavatele a tak už si zvládnu pořešit 😉