Netolerantní kolegyně
Ahoj,jen by mě zajímal nezaujatý názor, mam 2 děti(4a7 let), pracuji na směny, letos před vánoci na mě vyšla sobota(od 10-19h), 23.12-odpolední(do 22h.), po svátcích-3odpolední,1xranní, z toho 31.12-uzávěrka,odchod z práce v 18h.Má kolegyně 55 let(3 dospělé děti), co si o tom myslíte? 😉
@madrilena Já netvrdím, že to zaměstnavatel MUSÍ akceptovat, jen že to lze považovat za oprávněný zájem zaměstnance. Nic víc, nic míň. Protože oprávněný zájem zaměstnance není nikde jasně vymezen, lze na něj naaplikovat prakticky cokoliv. 😉. Ono by asi bylo dobré číst pomaleji, mám pocit, že Ti dělá problém porozumět psanému textu.
Edit: pro lepší pochopení - jestliže ten mladík přijde v lednu a matka s dětma není schopná se do dubna vyžvejknout, kdy chce dovolenou, tak bych zcela pochopitelně dala mladíkovi dovolenou v termínu, kdy má výlet na Anapurnu a pokud by se matka s dětma v dubnu konečně vyžvejkla, že chce ten samý termín, tak má prostě smolíka.
@somalicats Oprávněný zájem zaměstnance je nejvíc to, že matka má dítě,podle toho ,co tady čtu 😀
Cim vic urazit, tak budu v teto diskuzi za hvezdu 😕
@somalicats no myslím, že mě moc ne; oprávněný zájem není nárok; matka má oprávněný zájem být doma s dětmi o vánocích, někdo jiný zase když si neuváženě bez předchozí domluvy zaplatí expedici; jenže ta matka je alespoň předvídatelná, zatímco ten kdo si z ničeho nic zaplatí něco nárazově je daleko větší zátěž; a výsledek vždy záleží na ohleduplnosti ostatních; takže pětadvacetiletý mladík, který nechá být matku doma o vánocích, pak možná bude pochopen matkou, že si chce vzít někdy měsíční dovolenou
@madrilena Můj příklad byl mladík s výletem a matka s požadavkem na dovolenou VE STEJNÉM TERMÍNU. O Vánocích tu nic nepíšu. A jestli bude nebo nebude pochopen matkou, že chce měsíc na expedici, to je zaměstnavateli šumák, pokud mu ten měsíc schválí.
@reruna až budeš někdy na nádraží, tak se rozhlédni, myslím, že tam najdeš spoustu užitečných informací, ale prosímtě, zákony určitě ne...
můžeš mi prosím poslat odkaz na ten, co se jím tak oháníš? ráda si ho přečtu
@madrilena Mladík si může na tu expedici vzít i neplacené volno, pokud mu to zaměstnavatel schválí. A zase - jestli to matka s dětma bude či nebude chápat, je bezpředmětné, pokud to mladíkovi zaměstnavatel přiklepl 😉. Takže mladík může být v háji i dva měsíce, tři měsíce...
@merunkova Mladík za trest z té Anapurny spadne.
@tulikiss Dobrou. Prča, co? 😀 😀
@somalicats ... s tím určitě matka nepočítá a bude svého rozhodnutí litovat....😀
@somalicats tak jako kdyby mladík přišel s žádostí až po matce, tak by měl smolíka; kdyby přišel sám od sebe, tak bych být zaměstnavatelem šla i za matkou a pokud by matka nebyla proti, schválila bych; nicméně jako zaměstnavatel či vedení bych zvolila jiný postup plánování výběru volna; oslovila bych zaměstnance, aby navrhli termíny, kdy požadují volno a dala bych to dohromady a rozhodla bych a takto se to i dobře fungujích společnostech dělá; o věcech se diskutuje, volí se kompromis, situace se probere a zvolí se varianta, která vyhovuje všem nejlépe; lidé se pak chovají zodpovědně, berou na sebe ohledy, a nevymýšlí ptákoviny
@madrilena přijde mi jakoby některé, co jsou na mateřské ztratily smysl pro realitu a myslely si, že se kolem nich bude točit svět, ale tak to není, pro svobodného má smysl jeho cesta na Anapurnu, pro tebe děti a co? proč bys měla mít přednost zákonitě? zajmavé, jak při nástupu s dětmi do práce nebo když žádá o novou není nic problém před zaměstnavatelem, to si určitě neuzurpuje volno na svátky a pak otočí , když tu práci dostane a žádá si úlevy?
@merunkova To bude, protože přijdou o mladíka, který by za ni bral směny, které jí nevyhovují 😀 😀 😀
@somalicats dobrou, tak je vidět, že nejvýhodnější se jeví mu tu dovolenou neschválit a zachrání mu tím život
@madrilena je tam určitá lhůta pro čerpámí dovolené po jejím ohlášení, ale určitě zaměstnavatel neurčuje celou, jak napsala renuna, či jak má ten nick
@madrilena Tak u nás se taky domlouváme na termínech, nicméně zažila jsem v předchozích zaměstnáních situace, kdy se nebyli zaměstnanci schopni domluvit a byli si schopni zaplatit dovolené na termíny, které se kryly... Já píšu o mladíkovi a matce s nadsázkou, ale taková je realita - když to nenaruší provoz, tak kdo dřív přijde, ten dřív mele, pokud nejsou schopni se domluvit mezi sebou...

@somalicats no tak to jsi hodně naivní 😉 dokud zaměstnavatel neurčí čerpání dovolené, tj., písemně neschválí termín, tak zaměstnanec nemá nárok na vůbec na nic; to by si každý mohl zaplatit dovolenou a říct v práci jen - já si zaplatil dovolenou, tak teď mi to schválit musíš, ne; hele představ si, kdyby to udělali všichni zaměstnanci naráz... to je pěkný nesmysl, co jsi napsala, nemyslíš?