Netolerantní kolegyně
Ahoj,jen by mě zajímal nezaujatý názor, mam 2 děti(4a7 let), pracuji na směny, letos před vánoci na mě vyšla sobota(od 10-19h), 23.12-odpolední(do 22h.), po svátcích-3odpolední,1xranní, z toho 31.12-uzávěrka,odchod z práce v 18h.Má kolegyně 55 let(3 dospělé děti), co si o tom myslíte? 😉
@kacca11 nic nepřekrucuji, jen Ti nastavuji zrcadlo z trochu jiného úhlu pohledu; Vánoce jsou především svátky pro děti a opravdu neznám nikoho bezdětného či s odrostlými dětmi, který by nějak vánoce prožíval; tudíž pseudo konstrukce, že takový člověk má být doma není na místě; a znám i dost lidí, kteří prostě třeba s prarodiči na vánoce nejsou a vidí se až později; sama jsem dříve neměla problém pracovat o svátcích; 25 letý člověk asi moc vánoce s rodiči či s příbuznými asi fakt moc neprožívá, že? Za celou touto diskuzí, tedy za diskutujícími, kteří mají opačný názor než já vidím jen a jen lenoru, páč přežrat se a pak se válet je přeci daleko lepší než jít do práce a umožnit mámě s dětmi udělat ty nej vánoce; jsem ráda, že tohle fakt nemusím a že se pohybuju v normálním prostředí, protože tohle by mě asi rozsekalo
@somalicats nedělám na směny, naštěstí jsem nikdy nemusela! nicméně u nás v práci je bratrská výpomoc normální, už jen díky povaze práce, ale to je jiná.... a věř tomu, že nemám jedinou kolegyni s vnoučaty a věř tomu, že kdyby to tak bylo, tak by si nebrala volno na hlídání dětí, a to zejména pokud by to znamenalo přehodit svou práci na někoho jiného, natož na matku s dětmi; u nás toto znamená poměrně rychlý odchod; tak hodně zdaru
@madrilena Ale matka s dětmi dle Tvé logiky svou práci na někoho jiného klidně přehodit může? No...
@madrilena Upřímně mě fascinuje, co všechno můžeš vykonstruovat z těch příspěvků tady. Nevím, podle čeho to soudíš, snad jen podle sebe a svého omezeného rozhledu. Myslíš, že lidé kolem 25 nemají rádi Vánoce, neprozivaji je s nejbližšími? Že se akorát valí a preziraji-? Opravdu nevím, kde to beres, než jen u svého způsobu trávení svátků. Asi se v moc normálním prostředí nepohybujes, protože alespoň já neznám nikoho normálního, kdo by se přes Vánoce jen válel a preziral, ani by mě nenapadlo, že by to někdo mohl dělat.
Než se toho chytnes, je mi 25, Vánoce s manželem milujeme, prožíváme stejne jako naši blízcí, sešli jsme se se všemi rodiči, prarodici i přáteli a jeli jsme na krásnou dovolenou do zahraničí. A neboj, ani jeden z nás nebyl doma na úkor někoho s dítětem, to jen na okraj, jak lidé mojí generace tráví Vánoce.
@madrilena V pětadvaceti jsem měla své první dítě (dceři bylo tenkrát půl roku), Vánoce jsme trávili u mých rodičů a byli jsme rádi, že jsme všichni pohromadě. Půlroční dítě z Vánoc opravdu nic nemá, takže dle Tvé logiky bych v případě, že bych pracovala na směny, asi měla jít do práce místo nějaké matky řekněme s pěti-či šestiletým dítětem a ne se přežírat doma u televize... Pro mě ani pro mé blízké nejsou Vánoce o hromadě dárků pod stromečkem ani o přežírání se, ale o trávení svátečních chvil s blízkými. A stejně tak doufám já, že až mi bude 50 či 60, že strávím svátky se svými dětmi a případně jejich dětmi, pokud už nějaké budou mít (minimálně má starší dcera už na to věk mít bude).
@somalicats víš, tady by bylo dobré se nejdříve zeptat, proč si matka nevezme ošetřovačku a proč babička dítěte si chce vzít dovolenou - žádný dvojí metr, je to prostě nepochopitelné; babička není matka; já tedy vycházím, že matka je zdravá - pak by se dalo pochopit, že rodina bude chtít řešit svou situaci navenek méně tradičně, ale jsem si jistá, že tento případ jsi neměla na mysli
@madrilena pleteš se, vánoce nejsou především svátky pro děti, jsou to svátky hlavně pro věřící ... věřící ve vánocích vidí narození Ježíše Krista, a ne napečené cukroví, plné stoly jídla a horu dárků ... a narozdíl od večeře se mše v kostele kvůli nikomu posouvat nebude, takže věřící, který v době mše musí být v práci, má prostě smůlu ... a věř že věřícím se neříká snadno, že třeba nechtějí někomu vyměnit směnu v práci, protože chtějí jít do kostela 😔
... a myslím že zakladatelka diskuze měla času až až, aby připravila svým dětem vánoce ... nebo je snad potřeba mít před vánocema týden volna na přípravy? 😕
@somalicats vidíš, já byla v pětadvaceti bezdětná, takže jsem vycházela z té situace (a i jem psala pětadvacetiletá bezdětná); a rozhodně bych netrvala na tom, abych byla 24.12. doma, kdyby to nešlo; ano, půl roční dítě z vánoc nic nemá, ale to většina matek v ČR nechodí do práce, takže to maximálně řeší chlap; no nic nemá cenu dále diskutovat, prostě pro některé lidi děti nic moc neznamenají a to já asi nikdy nepochopím, radši se jdu věnovat něčemu užitečnému; h večer
@kvakuska dio santo! v nejateističtější zemi na světě jsou to svátky pro děti, nikoli pro minoritu věřících; a i v Itálii, kde je věřících max. se svátky dělají hlavně pro děti a rozhodně věřící nemají přednost před dětmi, žádný Ital by si nikdy nedovolil něco takového vypustit z pusy
@madrilena Může se stát, že matka dítěte, která taky pracuje, má například důležitou pracovní schůzku, nemá za ni kdo zaskočit, když dítě onemocní, minimálně ten první den. Sama jsem tohle i v práci zažila, když volala kolegyně, že nemůže dorazit, protože onemocněla její vnučka a její dcera si mohla vzít volno až od toho dalšího dne. Takže jsem do doby, než dorazila druhá kolegyně, musela být v práci úplně sama, což v případě mé profese sice jde, ale je to sakra záhul. Kdybych byla hodně hnusná (a že bych být mohla - jsem v pozici jejího zaměstnavatele), prostě bych jí nařídila dorazit. Takhle vím, že i ona pro mne udělá první poslední, když budu něco potřebovat, protože i já jí vyjdu vstříc. Už chápeš ten rozdíl? A to mám roční dceru, takže bych se asi taky měla cítit "privilegovaně", ta jedenáctiletá už je dle zdejších měřítek "za zenitem privilegií".
@somalicats pochopíš, že já nepotřebuju nic pochopit? Matka má důležitou schůzku o vánocích? Pak mají děti ještě otce, ne? Každopádně, i kdyby byla nějaká emergency situace, tak asi poslední, co bych udělala je žádat matku od dětí, aby za mě brala cokoli - to je hnus na x tou; ha, protože jsem babička a moje dcera nemůže, protože musí být v práci, tak hej, proč ještě nezapřáhnout jinou 😒 - dobrá logika; já mám problém, tak to hodím na někoho jiného
@somalicats jo a právě fór je ten, že ty jsi ten zaměstnavatel - takže jí sakra vyhovíš; protože když ne, tak buď ti dřív nebo později odejde nebo udělá vše proto, aby nepřišla - třeba si vezme neschopenku na záda; myslím si, že kdyby to nebyl tvůj podnik, tak bys tak ochotná nebyla
@madrilena a nedělá matka od děti to samé, když něco potřebuje? Hodí své povinnosti na někoho dalšího. A protože má dítě, tak může? A místo, aby se sama domluvila, požádala, mají ji to ještě ostatní chodit nabízet? Protože ti bez dětí určitě žádný svůj osobní život ani plány nemají, jen čekají, aby si mohli své volno vyměnit, protože by se jinak jen valeli a prezirali.
@madrilena Ale i kdybych byla zaměstnanec - jednou vyhovím já, podruhé ona... Navíc tady se nejedná o Vánoce jako takové, ale o pracovní den před Štědrým dnem...
@madrilena Děti mají taky otce - takže matka může jít klidně dělat 😀. Dobře sis naběhla na vidle 😀
@kacca11 jak, nedělá matka to samé? porovnáváš neporovnatelné; když bude kolegyně zvracet, tak to vyřeší - buď si vezme neschopenku nebo se nějak domluví s vedoucím; ale to celé nezačalo primárně o zástupech za nemoci, ale o tom, že někteří lidé nejsou schopni pochopit, že o svátcích asi potřebují o něco více být doma s dětmi rodiče malých dětí než bezdětní či ti s odrostlými dětmi; takže by bylo fajn nemíchat jablka s hruškama
@somalicats na nic jsem si nenaběhla; tady se psalo o situaci, kdy matka pracuje, pak je nařadě otec, ne? Je to i ze zákona , že otec žijící v jedné domácnosti s dětma si může vzít paragraf, ne?
@madrilena Ale ona to porovnává dobře. Když zůstanem u zakladatelky, tak jí vadilo, že měla odpolední 23.12. Podotýkám, že o svátcích byla doma, takže žádná újma. Takže starší kolegyně zakladatelky jí dle Tvé logiky měla sama nabídnout, že za ni tu odpolední vezme? 23.12.? Proč?
@somalicats já bych se tady tím moc nechlubila, že 23. 12. potřebovala nutně zůstat tvoje zaměstnankyně doma s vnoučaty; v tu dobu totiž měly děti už prázdniny, takže Tě spíš dobře využila, protože dceři neměl pravděpodobně kdo hlídat, protože má pravděpodobně v práci skvělé bezdětné kolegyně... 😒
@madrilena No, dle Tvého profilu jsi evidentně na RD. Až budeš zase v práci na plný úvazek a budou Ti marodit děti, tak si o tom povíme, jakou radost mají Tví kolegové z toho, že Ty na ně přehodíš svou práci a vezmeš si každou chvíli paragraf, nebo budeš vděčná za hlídání a pomažeš do práce. On ten paragraf navíc není finančně žádná výhra, když už na to přijde. A až Tě některý z Tvých kolegů požádá o laskavost a Ty ho odpálkuješ, protože máš přece malé děti, tak to budeš mít teprve ty správné vztahy na pracovišti 😉.
@madrilena Já se bavím o zakladatelce, ne o mojí zaměstnankyni, kdy se vůbec o Vánoce nejednalo...
@madrilena Líbí se mi, jak víš, co je pro koho důležité a důležitější.
Mimochodem, můj bratr si vždy, když byl synovec malý, svátky bral dobrovolně. S malým oslavili jindy a on dostal příplatek za práci ve svátek. Neříkám, že to mají všichni takhle, ale že je každý jiný a tak taky přistupuje k trávení svátku, což očividně nejsi schopna pochopit.
Myslím, že dokud matky a rodiče celkově nepochopí, že i bezdetni jsou plnohodnotné bytosti, že i oni mohou mít dobre důvody pro to chtít být doma, nemůžou čekat, že někdo bude brát ohledy na ně. Jsem ráda, že neposuzujes ty, co by mělo a nemělo být pro ostatní dobré a lepší, jak by kdo měl žít. A jsem ráda, že podle této diskuze neuvažuje většina zdejších matek tak, jako ty.
@somalicats prosím Tě, prostě tazatelka měla dojem, že jí někdo mohl vyjít vstříc víc; já to chápu, ale píšu spíše obecně než cíleně v tomto případě; prostě ta paní, která nemá doma děti za zadkem asi zvládne udělat spoustu věcí daleko rychleji a nekomplikovaně než máma s dětma, která musí řešit x dalších věcí a ještě řešit běžnou činnost s dětma; to se snad ani nedá porovnat; připadá mi to tu, že každý musí být supermatka, chodit do práce, odpoledne se starat o děti o domácnost a ještě na ní nikdo nebere ohledy, protože hej ta 53 letá měla (v době, kdy měla malé děti) k ruce svou mámu a nemusela řešit spousta jiných věcí, které musí řešit matka v dnešní době
@madrilena Ale prosím Tě, v době, kdy měla 53 letá děti, se vyvářely látkové plíny, nebyla hromada vymožeností jako dnes, takže tady teď porovnáváš neporovnatelné. Jestliže zakladatelka chodí do práce na směny, tak snad ví, jak jí směny vychází, děti má ve školce a ve škole (4 a 7 let) kromě prázdnin, takže dopoledne před začátkem prázdnin, kdy je doma sama a jde až na odpolední (tentokrát dětičky končily v pátek 19.12.), stihne snad uklidit a i to cukroví postupně napéct, ne? Navíc ty děti mají přece otce 😉, takže i ten se může zapojit do předvánočních příprav. Já si před svátky dovolenou nikdy nebrala a stihla jsem jak napéct, tak i uklidit - doma uklízím průběžně celý rok, takže vánoční úklid mi zas tolik práce nedá. A těch pár druhů cukroví taky není problém. A to nejsem žádná supermatka.
@madrilena Předně nechápu, kde beres tu drzost tvrdit, že bratrovi jsou cennější peníze než rodina. Tady je vidět, že akorát všechno prekrucujes nebo jsi tak hloupá, že to opravdu nechapes. Smozrejme, že je pro bratra důležitější rodina a tak, aby ji zabezpečil, oslaví štědrý den o den dříve a zároveň na štědrý den rodině prilepsi.
Ano, detni a bezdetni mají jiné potřeby, ale není to tak, že by potřeby těch prvních byly potřebnější než druhých. A v tom je ten problém.

@madrilena Trošku stáčíš debatu jinam. Elementární slušnost je pustit těhotnou sednout, stejně tak jako pustit sednout starého člověka. Mě vždycky bylo trapné, když mne jako těhotnou pouštěly sednout zejména staré babičky.
Co se ale matek s malými dětmi týče, tak už toho tu bylo napsáno dost a já jen znova zopakuju - chci-li, aby mi kolegové v práci vycházeli vstříc, musím i já vycházet vstříc jim. Co bys řekla například na situaci, kdyby ta starší kolegyně měla už vnoučata, vnouče onemocnělo a ona si potřebovala urgentně prohodit směnu, aby mohla jít to vnouče pohlídat. A už vidím řadu matek (neříkám, že by to nutně byl i případ zakladatelky, ale vzhledem k jejímu přístupu bych se ani nedivila), kdyby ji prostě odpálkovaly s tím, že ony přece mají malé děti, tak nemůžou...