Netolerantní kolegyně
Ahoj,jen by mě zajímal nezaujatý názor, mam 2 děti(4a7 let), pracuji na směny, letos před vánoci na mě vyšla sobota(od 10-19h), 23.12-odpolední(do 22h.), po svátcích-3odpolední,1xranní, z toho 31.12-uzávěrka,odchod z práce v 18h.Má kolegyně 55 let(3 dospělé děti), co si o tom myslíte? 😉
@madrilena jistě kvůli tomu, že si vyberu práci, kde se pracuje přes svátky klesá porodnost, názor jak od blba, opakuji pokud si vyberu práci, kde mám svátky, vím co mne čeká a nemůžu čekat nějaké úlevy od nikoho a bylo by to i trapné..taky jsem na silvestra chtěla být s manželem a jet si užívat do nějakého evropského města jako každý rok, ale vím, že nemůžu, je to sobecké od matek, že mne to nenabídli jít místo mne? asi tak....
Holky prosim jeste, v televizi je zase houby a ja se tu silene dobre bavim 😀 😀
to je ten dnesni pohled nekterych matek, mam detsko a ted svete sedni na prdel...state sypej prachy, protoze ja mam deti, oni teda i lidi predemnou meli deti, ale ja jsme neco extra a tak chci vyhody, zamestnavatel by me mel platit a nejlepe nechat doma a bezdetna kolegine by me mela chodit nejlepe jeste domu uklizet... haloo proberte se v praci jsme si vsechny rovny, je jedno jestli mam doma deti, nemam deti, nebo mam doma smecku myvalu.. dostavate stejny prachy jako ta bezdetna kolegine tak proc by nekdo mel mit nejaky vyhody a nekdo vyzrat jenom to spatny... a uprimne pokud pani a ji tady podobne jednaji takhle v praci tak se koleginim ani nedivim ze s vymenou neprijdou.... ono totiz pokud celej rok delate za kolegini, protoze je vecne nekolikrat do mesice doma kvuli detem, tak nemate chut delat ji nejaky ustupky i v dobe kdy mate regulerne narok na volno....nehlede na to ze nevim cos e tu resi, porad se tu planta 24. ale pani bylana vanoce doma, jenom si neumela zorganizovat to aby stihla 23 dopoledne udelat salat a tak ji vadilo ze musela odpoledne do prace...
lidi probudte se nikdo za vama nebude chodit a nebude vam rikat hele posimte nechces byt radsi doma ja si za tebe vezmu smenu...ano muze se to stat pokud mate v praci supr vztahy, ale jak dobre vime to moc casto neni..
@kvakuska no tak pokud jde o Itálii, hodně záleží i na oblasti; na severu Itálie jim jde hlavně o dárky, zatímco na jihu je to hlavně o tom být spolu a užít si vánoce společně; a co se týká zaměstnavatelů jak na jihu tak na severu (chlap pracoval tam i tam), tak vedení se vždy zajímalo o to, kdo má doma malé děti a přednost dostal vždy ten s malými dětmi; ano, máš pravdu, že situace s prací není v Itálii vůbec růžová, nicméně, pokud už ta matka s dětmi je zaměstnaná, tak JE privilegovaná a bude se domáhat toho, aby s dětmi doma přes svátky zůstala a zaměstnavatelé raději preferují raději poskytnutí volna nebo (svátku v případě, že se jedná o směnný provoz) přímo matkám s dětmi, protože pokud by se tak nestalo, tak je velmi praděpodobné, že matka zajístí "neschopenku", kdy dostane 100% platu, takže pro zaměstnavatele je to sakra nevýhodné, protože musí poskytnout více volna a vyplatit pracujícího; pozice zaměstnance v Itálii je značně odlišná od české reality; sice je tam vysoká nezaměstnanost, nicméně pokud už někdo získá práci (contratto a tempo indeterminato), tak je v podstatě nevyhoditelný, čehož zaměstnanci hodně rádi zneužívají, takže si podmínky diktují a obvykle se v práci nepředřou; a pak - já do kostela nechodím, nejsem křesťan, nicméně statisticky jsme zemí, kde je nejméně věřících na světě - jsme tím vyhlášení
@madrilena V ČR matka, která si zajistí neschopenku, nedostane první 3 dny nic...
@tulikiss to jsi to asi špatně pochopila; sice jsi asi myslela mě, ale já si nemyslím, že by se ze mě někdo měl posadit na zadek, protože mám děti; stejně tak, jako já třeba pustím sednout starého pána či těhotnou paní, tak stejně tak očekávám, že mi někdo pomůže s kočárkem do autobusu; stejně tak třeba nečekám, že mě někdo s děti uvidí rád v restauraci s komorní atmosférou tak tak prostě nelezu, tak zase já očekávám něco jiného v jiné situaci; to je prostě o základní lidské slušnosti a ohleduplnosti; dokud budou lidé tupě zírat do zdi jen proto, aby náhodou nemuseli vstát ze teplého místečka, tak je to těžké
@somalicats na neschopenku určitě ne, proto si obvykle až tak nevyskakuje, zatímco ta italská matka, pokud už vůbec do té práce chodí, tak si vyskakovat může, a to sakra hodně vysoko; z celého mého širokého příbuzenstva pracuje jenom jedna teta, protože se rozvedla a musela platit dluhy po nezodpovědném exmanželovi; zbytek nepracuje
@madrilena nikdo nerika ze by nekdo nemel pomoc s kocarkem, nebo pustit sednou tehotnou...je tu rec o tom ze nekdo stale ocekava vyhody jenom proto ze si sam dobrovolne poridil deti. me uprimne by hanba fackovala prijit za nekym a rict mu hele vem si sluzbu za me ja mam deti a ty nemas tak ja si to volno zaslouzim vic nez ty..
@merunkova promiň tvůj přípěvek mi nějak v té záplavě unikl; já nikdy na služby nepracovala, ale o svátcích jsem pracovala (nikdy ne 24. 12.) zcela dobrovolně, protože mi stačilo jen omezené množství družení o vánocích; mě prostě práce vždy bavila a byla jsem workoholik; tudíž i kdyby mě někdo požádal, tak bych pracovala; pro workoholiky je strašné nepracovat, věř mi a veškeré svátky vidí jako problém, protože to obvykle přeruší dost aktivit, jelikož ostatní nepracují; no s dětma se to změnilo a workoholismus mě přešel
@madrilena Nevadí, mě šlo jen o to, že ta 55-letá paní, kolegyně zakladatelky dotazu, se zachovala stejně jako ty, když jsi byla bezdětná....Pracovala dle svých směn, tak jak měla nařízené od zaměstnavatele, nikdo po ní nic nežádal a vánoce měli všichni ve firmě volné. A příběh té údajně "líné", paní s odrostlými dětmi tu rozvířil debatu, že by měli takoví lidé automaticky ustupovat matkám s dětmi....Ty jsi tehdy nikoho nepožádala, tuto paní taky nikdo o nic nepožádal..... Třeba by taky dobrovolně vyhověla, kdyby za ní někdo přišel... a teď jsou tu pranýřovaní všichni, co nemají doma malé děti jen proto, že se někdo nezeptal tam, kde měl..... 😕
@tulikiss ono to všechno se vším souvisí; nikdo si nechce brát volno na které nemá nárok, o tom tady není řeč; je tady řeč o tom vyjít si vstříc, kdy si volno na které mám nárok vyberu; jako když to beru z pohledu většiny zde přispívajících, tak v podstatě na matky s dětmi se nemá brát ohled... dovolenou určuje zaměstnavatel; tak kdyby zaměstnavatel zmetek, tak nařídí dovolenou na říjen (20 dní v celku - on tím nic neporušuje dovolenou určuje zaměstnavatel) a fakt bych chtěla vidět, kolik matek s dětmi by tu ještě tvrdilo, jak se přizpůsobí; protože pro matku s dětmi toto znamená zajistit celé prázdniny, jarní prázdniny, vánoční prázdniny - to jsou skoro 3 měsíce volna; když si vezmu průměrný plat v ČR, tak si dovedu jen horko těžko představit, že rodiče budou schopni zajistit dítěti 3 měsíce na táborech nebo u babiček (které ne každý má k dispozici); bez určité míry ohleduplnosti a podpory (teď nemyslím finanční) se o své děti v dnešním systému postará asi málokdo; tudíž tady to není o tom, z někoho si sednout na zadek, ale trochu přemýšlet a být realista; protože pro zaměstnance bez dětí nařízená dovolená v říjnu nemusí být žádná tragedie, nemusí řešit hlídání dětí, zaletí si na dovolenou do teplých krajin mimo sezónu a ještě si to pěkně užije, zatímco pro zaměstnance s dítětem je stejná situace likvidační; pro to by si lidé měli vycházet vstříc, protože to, co může být pro jednoho výhoda, pro druhého je pohroma
Nečetla jsem příspěvky, ale u nás to bylo takto - nepřetržitý provoz 12tky R/N - koncem října na nástěnce kalendář se dny od 24,25,26,31,1 - u toho kolonky R/N - bylo na to 14 dní a každý se mohl napsat jak chtěl... pokud nějaký den zbyl, tak se losovalo, aby to bylo spravedlivé... Bylo nás 11 a vždy jsme se domluvili... Je to prostě o komunikaci, vycházení si vstříc - jednou já tobě, příště ty mě...
Ahoj děvčata, já vám to tu trošku rozštípnu. Byla doba, kdy o státních svátcích směly "jet" pouze nevyhnutelně nutné provozy, - jako zdravotnictví, doprava, policie, hasiči atd. .... . Ovšem v dnešní době si páni podnikatelé myslí, že by jejich firma snad zkrachovala, nebo co. Jenže, oni se velice snadno vyhnou příplatkům, které byly a jsou ze zákona dány a hřeší pouze na to, že je málo práce. Vidím to u své příbuzné, která byla v práci o státním svátku a důvodem byl majitelkou stanovený sanitární den, přičemž takto despoticky uvažující dáma seděla doma v křesle a nechala zcela zbytečně jít do práce matky malých dětí a pro upřesnění, ten sanitární úklid se tam dělá vzhledem k činnosti denně. To je jen tak naokraj. V Praze jsem naopak viděla zavřený obchod od 24. 12 - do 2. 1 zcela běžně. Jednalo se o potraviny a majitelka prohlásila, buď si ušetříte dny dovolené, nebo budete doma zdarma. Hlásila minimálně půl roku předem.
@merunkova no ta paní se určitě nechovala jako já; jednak já nikdy nepracovala na směny a jednak jsem pracovala dobrovolně i v době, kdy to po mě nikdo nežádal a bylo to mimo pracovní dobu; já té paní nic nevytýkám, řadě lidí řada věcí nedojde, asi to chtělo říct nahlas, že třeba 23. 12. by bylo fajn být doma; já nevím, já pokud bych měla pocit, že potřebuju být doma tehdy a tehdy, tak bych to řekla; co mě tady přimělo reagovat byly spíše ty odpovědi, charakter těch odpovědí a v tomto duchu to tady jede vlastně pořád
@madrilena zaměstnavatel Ti může nařídit čerpání jen poloviny dovolené, zbytek je na Tobě.
@madrilena tady ale nikdo netvrdi ze by se matkam s detmi nemelo treba vyjit vstric...to co tady vsechny nadzvedava ze zidle jsou tvrzeni typu, nemas deti tak je tvoji povinnosti obchazet kolegine s detma a ptat se jestli nechteji vymenit smenu, protoze ja prece nemam svuj zivot a tak je moji povinnost hlavne vyhovet temto matkam... pani tu od zacatku pise o sobeckosti kolegine a vubec ji to neni blbe, ona sama napsala ze se ji neptala protoze ji to bylo blbe, a te kolegini nemelo byt blbe chodit za ni a vyptavat se ji hele nechces si nahodou vymenit smeny, aby si vsechno pred vanoci stihla jak mas....pokud maji takove vztahy ze je jedne blbe se zeptat, tak bych se rozhodne nepretrhla s tim se ji na neco ptat, protoze bych se bala ze si to vylozi tak ze si myslim ze je mlada a neschopna a proto potrebuje vic casu...
viz to kdy zamestnavatel naridi dovolenou, ze zakona ma na o pravo a clovek s tim nic nenadela...proste za urcitych podminek jsme praci prijala a tak musim pocitat i s tim, ze mi muze naridit dovolenou v dobe kdy me to nevyhovuje..vzdycky mam moznost odejit..je to drsne ale je to tak, porad nechapu kde se zrodilo to ze jeden zamestnanec ma mit vyhody protoze ma nejake rodine pomery, ktere s praci nemaji nic spolecneho...nedivim se dnesnim zamestnavatelum, ze nechteji zensky s detmi prijimat...
@sulemina prosím Tě, přečti si zákoník práce; tam je psáno černé na recyklovaném papíru, že čerpání dovolené určuje zaměstnavatel; tudíž, pokud se zaměstnavatel bude chovat jako ty (tzn. bude tvrdit, že matka není od toho, aby si určovala, že chce být doma s dětmi o vánocích), tak stejně tak inteligentně jí může nařídit čerpání dovolení v říjnu; zaměstnanec si termín dovolené neurčuje, v případě, že ano, pak je to jen a jen benevolence zaměstnavatele; pokud si můžeš vybrat dovolenou kdy ty chceš, buď ráda, že mám tak hodného zaměstnavatele; kdyby se choval jako ty, tak máš fakt smůlu; to co napíšu, dělám hodně nerada, ale u Tebe to jinak fakt nejde; počkej, až otěhotníš, až porodíš, převezmeš zodpovědnost za dítě, nebudeš řešit jen sebe.... během té doby se změníš ať chceš nebo ne a na spoustu věcí změníš názor; i když jak je vidět spousta lidí na této diskuzi mi přijde jako mateřstvím netknutá (možná, když se nejedná o ně, třeba by to bylo jinak, kdyby se jednalo o ně); momentálně jedeš a sebe, s dítětem už jedeš za dva, nicméně to dítě tomu dává ještě nový rozměr
@madrilena....." Zaměstnanec si termín dovolené neurčuje".....a matka je tedy co, když si může určovat, že chce být doma s dětmi o vánocích ? 😕
@somalicats není pravda, o celé dovolené rozhoduje zaměstnavatel

@sulemina možná pro Tebe; já jenom se snažím zbavit té špíny, co tu na mě házíš; protože do lenosti a sobeckosti mám fakt daleko; kdybych byla sobecká, tak bych tady nepsala to, co píšu; já tu neřeším svou situaci, to jsi asi nepochopila; já tu řeším situaci jiných, protože mě to téma zaujalo a rozhodně se nemohu ztotožnit s názorem, který v této diskuzi převládá; a myslím si, že jak většinově lidé uvažují rozhodně není správné; pak jde celá společnost do háje, je malá porodnost, má klesající tendenci; dokud však společnost bude uvažovat tímto způsobem, tak se nic moc nezmění, maximálně budou mít děti jen sociálně slabí, nepracující; děti jsou pro nás alfou a omegou, bez dětí není budoucnost; takže by se k tomu tak mělo přistupovat; ještě jednou dodávám, že já pracovat ve dnech pracovního klidu až na výjimky nemusím, byla to má dobrá vůle /a ty výjimky nenastávají o vánocích) - aby bylo jasno; tak mne tu prosím nenazývej sobcem a lenochem, protože do něčeho takového mám fakt daleko