Nové zaměstnání, kdy můžu na nemocenskou?

simcast
16. zář 2017

Zdravím 🙂 !
Chci se vás zeptat zda nemáte zkušenost s nemocenskou...
Jak to funguje ? Teď od října nastupuji na HPP a myslím že do porodu asi pracovat nezvládnu. Kdy tedy můžu jit abych dostala i ty peníze ? Někdo mi říkal po 3 měsících nekdo zas že měsic ... Jdu až na rodičák takže mateřská se mě netýka ...
Dekuji za vase odezvy 😇

trnucha
16. zář 2017

Na nemocenskou můžeš nastoupit klidně hned první den pracovního poměru. Jsi se zaměstnavatelem domluvená? Protože jestli ne, a doneseš neschopenku od gynekoložky z důvodu rizikového těhotenství, tak tě nejspíš vyhodí ve zkušební době.

journals
16. zář 2017

No to bude dost záležet na zaměstnavateli... ví o tvém těhotenství? Vzhledem k tomu, že ke konci zkušebky už na tobě bude vše vidět, tak je jasné, že to neutajíš. Rodičák dostaneš tak jako tak, ale nastupovat někam když víš, že práci dělat nemůžeš a sotva nastoupíš plánuješ jít na nemocenskou? Proč bys práci neměla zvládat? 🙂

dominikaromanova
16. zář 2017

Ahoj @simcast,

napíši to asi takto, ve své podstatě můžeš jít na nemocenskou již první den nástupu do práce, ale pokud by však došlo k situaci, že vůbec nezačneš fyzicky vykonávat svoji práci, nemusela by Ti vůbec vzniknout účast na nemocenském pojištění, které je podmínkou pro nárok na náhradu mzdy vyplácenou zaměstnavatelem. V takovém případě by tedy zaměstnavatel vyplácet náhradu mzdy zaměstnanci nemusel. Jestli půjdeš na nemocenskou později, tam se již vyplácet bude. Pro výpočet nemocenského (myšleno od ČSSZ) je rozhodující denní vyměřovací základ. Ten se stanovuje zpravidla z posledních 12-ti měsíců, z hrubé mzdy. Ve své podstatě je možné denní vyměřovací základ spočítat tak, že průměrnou hrubou měsíční mzdu vynásobíš počtem měsíců v roce (tj. 12) a vydělíš počtem kalendářních dní v roce (tj. 365).

Jen mi není jedno dost jasné, víš, že jsi těhotná, a předem víš, že nebudeš pracovat dostatečně dlouho. Proč do zaměstnání vůbec nastupuješ? Přijde mi to dosti sobecké, a to jak vůči zaměstnavateli tak vůči jiným uchazečům, kteří kvůli Tobě to místo nedostali.

galatea_a
16. zář 2017

Ví o tom zaměstnavatel? Pokud ne, je to vůči němu a všem ostatním dost nefér ...

penelope87
16. zář 2017

Taky samozřejmě záleží, co je to za práci, jak je fyzicky náročná apod. Já jsem byla v práci ještě 2 dny před porodem. Doma bych se ukousala nudou, kdybych byla na nemocenské (nehledě na to, že tě můžou přijít kdykoli zkontrolovat).