icon

Obavy z výpovědi kvůli rizikovému těhotenství. Co dělat?

15. dub 2025

Dobrý večer. Po prodelanem potratu a naslednem zjištění vady delohy me nyni nejspis ceka rizikové těhotenství. Jenze mam problem ze v praci za me neni nahrada a zamestnavatel po me chce vědět jak dlouho hodlam byt na neschopence. Sdelila jsem mu pouze pri vystaveni neschopenky ze mam zdravotni obtize prekazejici praci. Vyhrozuje mi ze pokud mu nesdelim duvod a delku neschopenky mam pocitat se ztrátou pracovního mista. bojím se ze pokud tehotenstvi oapet nedopadne a ja se vratim do práce ze dostanu vypoved.

Strana
z2
nimomo
15. dub 2025

Upřímně... O takovou práci bych už nestála.... Pěkné hovádko ten tvůj šéf

mydlova
15. dub 2025

Mas zkusebku?

autor
15. dub 2025

@mydlova ne mam smluvu na neurcito.

eviicka
15. dub 2025

@nimomo ono je to těžké, samozřejmě tento styl jednání není úplně fér a dle pravidel, na druhou stranu pokud potřebuje zařídit provoz, tak chápu, že by se mu nějaká informace hodila.
Oficiálně musí mít k výpovědi důvod... (a to jiný než je neschopenka).

Každopádně držím palce, ať těhotenství dopadne jak má a nebude pak třeba řešit návrat 🙂.

uzivatelkapetra
15. dub 2025

Tak to nevím, jak by se tě chtěl šéf zbavit. Leda pěkně s odstupným a s dobrým důvodem (tedy zánik pracovního místa nebo porušení pracovní kázně, což asi nehrozí?).

autor
15. dub 2025

@eviicka ale co jsem cetla na internetu, tak dle zakona nemam povinnost mu sdelovat informace o mem zdravotním stavu. Jiz po prvnim potratu(mela jsem komplikace a byla necele 4 tydny doma) ze me delaly chudinku a simulantku.

nimomo
15. dub 2025

@eviicka tak stejně tak jako tak si bude muset hledat za ní náhradu...neodejde ted, odejde za pár měsíců

eviicka
15. dub 2025

@nimomo tak já to chápu, že třeba neví, jestli bude chybět týden, měsíc nebo "roky". Pak je to s tím hledáním náhrady těžké.

Povinnost opravdu nemáš, je to jen na vašich vzájemných vztazích, které tedy asi moc dobré nejsou.

nimomo
15. dub 2025

@eviicka ale je těhotná takže dřív nebo později odejde tak jako tak a náhradu si budou muset hledat... A těhotenství se bohužel nedá naplánovat to za prvé a za druhé všichni jsme nahraditelni, žádná firma nestoji jen na jednom člověku..

cherie24
15. dub 2025

Aby mohl šéf dát výpověď, musí mít k tomu pádný důvod a ten tady chybí. Pokud jde o strach z toho, že dojde k otěhotnění, nástup na neschopenku a následně přesto k potratu a návrat do práce, nemůže šéf dát výpověď jen kvůli tomu, že si zaměstnanec dovolil vzít oprávněnou neschopenku. Pokud on vyhrožuje tímto, bránila bych se svými právy. S výpovědí pěkně odstupné, na které vzniká plný nárok, protože ze strany zaměstnance nedošlo k žádnému porušení. Šéf je úplně normální hovado a používá zastrašování a manipulaci.

eviicka
16. dub 2025

@nimomo já to pochopila tak, že zaměstnavatel vubec neví, jestli má střevní chřipku na týden (zaskočí kolegové) nebo něco delšího, kde tu náhradu je třeba hledat.
Jinak právo je na straně autorky, to nepopírám.

nimomo
16. dub 2025

@eviicka tak je to možné, že autorka neřekla přímo, že je těhotná, což by asi měla.... Mě jde spíš o to vyhrožování výpovědí.. Evidentně to svědčí o velmi zvláštních vztazích na pracovišti a o takovou práci bych zájem asi moc neměla a případnou výpověď bych nějak neprožívala jen bych si samozřejmě dala pozor aby vše proběhlo podle zákona

eviicka
16. dub 2025

@nimomo tak na tom se shodneme 😉.

j.a.n.i
16. dub 2025

@nimomo Tak ono co si budem, ono i z pohledu zamestnavatele je fakt terno mit zamestnance, co prinese neschopenku a neni schopen rict ani blbou vetu, hele vypada to na dlouho, nepocitej hned tak se mnou.

nimomo
16. dub 2025

@j.a.n.i hele tohle já chápu, ale autorka má asi se svým šéfem v tomhle směru špatné zkušenosti tak se to prostě rozhodla neříct a na to má právo. Ale její šéf nemá právo ji vyhrožovat výpovědí. Jednak je to fakt jak bych tak řekla lidsky hnusné, jednak ji prostě za tohle výpověď dát nemůže. A víš co me na tom zaráží nejvic? To si fakt ti podnikatelé mysli, že jsou jejich zamestnanci tak hloupi, že uvěří tomu že má na to právo to udělat? Hele pro mne je zákoník práce taková španělská vesnice, ale tohle vím, že určitě udělat nemůže.

cherie24
16. dub 2025

@j.a.n.i ale ono ne každý zdravotní problém chce člověk říkat cizím lidem... Moje zdraví je moje soukromí. A rozebírat s takovým super šéfem ženské problémy a ještě potraty, to jsou zcela jistě nepříjemné témata pro obě strany, proto se dá pochopit, že to autorka nechce říkat. 🙂

somalicats
16. dub 2025

@cherie24 vsak taky po ni nikdo nechce, aby pitvala svoje diagnozy se sefem. Ale rict vetu "je to na tyden /na mesic / na dele"? Ono se to nekomu, kdo nikdy nikoho nezamestnaval, keca dobre. Ale jako zamestnavatel proste potrebujes vedet, jestli mas zacit hledat nejaky zastup, nebo jestli kratkou neschopenku zvladne i bez toho.

miryp
16. dub 2025

Když odhlédnu od způsobu, jakým se zaměstnavatel domáhá potřebné informace, tak jeho požadavek na sdělení, jak dlouhou neschopenku očekáváš, je zcela legitimní za situace, kdy danou pozici zastáváš sama. On potřebuje zajistit chod podniku. Samozřejmě, že nárokovat si sdělení diagnózy je mimo, ale zeptat se tě na předpokládanou délku pracovní neschopnosti není nic proti ničemu. Je naopak i v tvém zájmu, aby byl chod podniku nějakým způsobem zajištěn, aby ses jednou měla kam vrátit.
Co se výpovědi týká, tak v těhotenství ti výpověď dát nemůže a mimo těhotenství ti může dát výpověď pouze z důvodů stanovených v ustanovení § 52 zákoníku práce, přičemž je povinen dle ustanovení § 50 zákoníku práce ten důvod ve výpovědi konkretizovat, nestačí uvést pouze právní kvalifikaci, tj. musí uvést, čím přesně jsi naplnila ten který důvod k výpovědi. To už si každý zaměstnavatel dvakrát rozmyslí, jestli do výpovědi půjde či nikoliv, protože pokud by ten důvod reálně naplněn nebyl, pak zaměstnanec zaměstnavateli napíše, že považuje výpověď za neplatnou, že trvá na dalším zaměstnávání a podá žalobu k soudu.

cherie24
16. dub 2025

@somalicats ale když to neví? Může to být na pár týdnů a může to být na 9 měsíců + rodičák. Je pravda, že by mohla říct jen velmi stručně něco jako nevím, zda budu doma týden nebo rok, týká se to ženských problémů/komplikací kolem těhotenství. Ale pokud to má už jednou za sebou a v práci na ní pohlíželi kvůli tomu špatně, tak není divu, že už se o tom nechce bavit vůbec s nikým. Náš známý řešil tohle u své zaměstnankyně a to měli vztah pěkný. Řešila opakované potraty, léčbu, neschopenky, ale ta žena prostě neví, jestli a jak bude schopná pracovat/nepracovat.

autor
16. dub 2025

@eviicka nechci v praci rikat ze jsem tehotna, tedy alespoň ne zatim. Pri predchozim nevydarenem tehotenstvi a revizi jsem dostala od lekarky neschopenku tak jsem z dobre vule volala nadřízené ze jsem po revizi a budu 4 tydny mimo. Kdyz jsem se vratila do práce, dostala jsem šílenou bidu jak jsem si s revizi dovolila byt tak dlouho doma ze ona potratila ve vyssim stadiu a sla po 2 dnech do prace, navic to vykecala vsem mym kolegynim takze se hned okamzite zacaly vyptavat a z nekterych vypadlo ze je dobre ze jsem potratila ze alepon muzu chodit do prace a ony za me nemusi delat cast moji práce.

autor
16. dub 2025

@somalicats nadrizemu jsem samozrejme rikala ze bohuzel nevim jak dlouho budu mit pracovni neschopnost.

levandule_k
16. dub 2025

Omg, jestli tvoje kolegyně, nebo šéfová šla po potratu po dvou dnech do práce je to její volba, blbost, ne tvoje. Ona nezná tvůj zdravotní stav a nerozhoduje o tom, kdy ty půjdeš do práce. Některé ženy jsou fakt neuvěřitelné kravky.

Není to porušení nějakých pravidel např. GDPR, když vykecala důvod neschopenky ostatním kolegyním? Podle mě to tvoje nadřízená nemá, co probírat s kolegyněmi, ale nevím, jestli to má oporu v zákoně. Minimálně je to dost neetické.

Vedení bych napsala, že můžu být na neschopence v řádech týdnů i měsíců.

somalicats
16. dub 2025

@cherie24 Tak víš, jestli budeš doma týden nebo řádově těch týdnů víc. To se v případě rizikového těhotenství dá celkem dobře odhadnout. A o to jde. Samože pokud bude šéf pindat a dělat zle, je to už jeho boj, vyhodit ji jen tak nemůže, ale normální je říct "budu nemocná pár dnů" nebo "vypadá to na delší dobu". V obou případech už je relativně jasné, jak se bude muset nadřízený zařídit.

somalicats
16. dub 2025

@anonym Ty se hlavně s nikým v práci o svých diagnózách nebav. Pokud neděláš práci těhotným přímo zakázanou, tak nemáš povinnost těhotenství vůbec hlásit. Takže pokud skončíš na neschopence, jen řekneš, že budeš doma řádově v týdnech a tečka.

cherie24
16. dub 2025

@somalicats právě že někdy opravdu žena nemá tušení. 🙂 Ta zaměstnankyně oznámila, že teď podstupuje hormonální léčbu nebo oplodnění a neví, kdy a jestli se vrátí. Nevěděla, jestli se vrátí po dalším potratu, jestli se bude chtít vrátit v těhotenství nebo až po rodičáku. Ona vážně několikrát nahlásila, že opět zkouší těhotenství a neví, jestli se vrátí za 2 týdny nebo už se nevrátí vůbec. A takto to bylo několikrát v průběhu několika let, než jí to konečně vyšlo. Někdy si pak brala neschopenky i v průběhu hormonálních příprav nebo když to psychicky nezvládala. Náhradu za ní v takovém případě nehledali a bohužel dělali v její neschopnost její práci ostatní za ní. Přesto jí nikdo neúspěch nepřál a vyhazovem jí nikdo nehrozil. Kolektiv u autorky je hodně smutný. V takové práci to musí být i psychicky vyčerpávající.

suzanna123
17. dub 2025

@somalicats tak pokud je to začátek těhotenství, tím spíš, pokud je rizikové, tak fakt nevíš. Já taky nechtěla na začátku nikomu nic říkat, protože ten 1. trimestr se může stát opravdu cokoliv. Ano, ideální by bylo, říct jim, jak to je, ale s ohledem na okolnosti chápu, že autorka nechce.

Výpovědi se bát nemusíš, respektive pokud by tě chtěli vyhodit, tak leda s odstupným (a defacto s odstupným, jaké ty si nadiktuješ, protože bez tvého souhlasu to legálně nepůjde) a jak to tak popisuješ, tak za mě by to byla výhra. A pokud těhotenství dopadne, tak výpověď leda po návratu a opět s odstupným. Na tvém místě bych jim sdělila, že máš gynekologické obtíže a konečnou délku neschopenky jim v tuto chvíli nejsi schopná sdělit, ale budeš je informovat hned, jak to bude možné. A kromě písemné formy bych s nimi vůbec nekomunikovala, ať to máš případně doložené.

pampelina18
22. dub 2025

Může ti ji dát. Důvod se vždy najde. Zvlášť když jednaš tak, že člověk neví zda budeš doma 3 dny nebo 3 roky... Měla by ses zamyslet nad svým chováním. Být tvým zaměstnavatelem tak tě vyhodím hned a bez odstupného a věř, že to krásně jde a nic s tím neuděláš 😉

miryp
22. dub 2025

@pampelina18 než tu budeš rozdávat moudra, zkus se právně dovzdělat...

pampelina18
22. dub 2025

@miryp 😂😂😂 jojo, vyhodit ji můžou tak či tak . Jen lidi si myslí, že zamestnavatel nemá právníka a nezjistí si to. Ze své firmy už jsem takto vyhodila 3 blbky a nic mi nemohly 😉

suzanna123
22. dub 2025

@pampelina18 tak když pominu pravděpodobnost, že individuum jako ty by mělo firmu a zaměstnance, tak pokud jsi někoho vyhodila bez legálního důvodu a prošlo to, tak to bylo opravdu proto, že to byly blbky, které neměly tušení o tom, jaká mají práva a jak se jich domáhat. A ano, v takovém případě, když je zaměstnavatel ksindl, se dějí a procházejí různé věci.

Strana
z2