icon

Otěhotnění v novém zaměstnání, mám nárok na dávky?

8051
8. pro 2014

Prosím, jak je to, když nastoupím do zaměstnání a otěhotním. Mám vůbec nárok na nějaké dávky? 😝

kkarolinka
8. pro 2014

@8051 bohužel ne, pokud nemáš teda dobu neurčitou

xpila
8. pro 2014

@8051 Bylo by to potřeba specifikovat. Když jsi zaměstnaná, tak proč bys měla mít dávky?

@kkarolinka Co to je za blbost? S tím přeci nemá doba neurčitá nic společného.

8051
autor
8. pro 2014

@kkarolinka Takže musím mít na dobu neurčitou.Hmmm, tak to nevím, skoro všude dávají na dobu určitou s možností prodloužení. :-
Jistota tedy žádná.Ach jo. ☹ |

8051
autor
8. pro 2014

@xpila Je to tak že plánujeme mimčo a já teď dostala práci.Předtím jsem byla půl roku na ÚP a předtím půl roku a 2 roky. 🙂

kkarolinka
8. pro 2014

@xpila no, pokud vím, tak na mateřskou nárok není,pokud nemáš dobu neurčitou a rodičovskou má samozřejmě každý ve výši 220 000 Kč

xpila
8. pro 2014

@8051 Tak záleží na tom, kdy otěhotníš. Pokud až později a stihneš si odpracovat 270 dní (tzn. 270 dní účasti na nemocenském pojištění) ke dni nástupu na mateřskou a zároveň k tomu dni budeš zaměstnaná, případně v ochranné lhůtě (do určitého data od skončení zaměstnání), tak budeš mít nárok i na mateřskou. Pokud bys otěhotněla dřív, tak bys neměla nárok na mateřskou a rovnou bys šla na rodičák.
Samozřejmě budeš mít zkušební lhůtu, takže pokud bys otěhotněla v rámci ní, tak i tak tě může zaměstnavatel propustit (těhotenství ve zkušební době nehraje roli).
Takže to, co psala @kkarolinka je blbost, určitě není potřeba mít smlouvu na dobu neurčitou, tu má v dnešní době opravdu málokdo.

xpila
8. pro 2014

@kkarolinka Tak to víš špatně, samozřejmě i při době určité může být nárok na PPM.

kkarolinka
8. pro 2014

@xpila tak to jsem nevěděla, děkuji za osvětlení.

8051
autor
8. pro 2014

@xpila Díky moc za info. 🙂