Pobírání rodičovského příspěvku v Německu

marcy12
29. říj 2018

Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat, zda některá z Vás má zkušenost s pobíráním rodičovského příspěvku v Německu. Mám smlouvu na neurčito s pracovní agenturou. Na mateřskou a rodičovský příspěvek mám nárok. Rozhodla jsem se pro Elternzeit, kdy jsem do 7 týdnů zažádala u zaměstnavatele. Přišel mi domů dopis, že moje žádost byla zaměstnavatelem schválena, ale dál nic. Vůbec nevím kolik budu dostávat a jiné podrobnosti. Chci se tedy zeptat. zda o Elternzeit žádá zaměstnavatel nebo mám jít s kladně vyřízenou žádostí někam na úřad a žádat o Elternzeit? Na německých stránkách se vždy dočtu, že Elternzeit mám registrovat písemnou formou u zaměstnavatele, ale dál nic. Např. o Elterngeld si musí člověk žádat sám na úřadě, tak teď nevím. Nechci nic promeškat, abychom nezůstali bez peněz.
Moc děkuji za odpovědi

marcelapaskova
30. říj 2018

@marcy12 ahojky,
doporucuji skupinku na facebooku - jmenuje se nejak takto: "Maminky a tehulky zijici v Nemecku".
Elternzeit neni Elterngeld. On ti akceptoval Elternzeit - to je doba po kterou ti musi drzet tvou praci nebo ji podobnou (pokud jsi nemela smlouvu na dobu urcitou) a ty mas narok na tu nebo podobnou praci za podobne penize.
Jak dlouho jsi predtim pracovala v Nemecku? - pokud jsi pracovala alespon rok - a mela vice nez minijob (450EUR) tak musis mit narok na Elterngeld... ale nejsem profik.
Jinak pokud nemas nic, tak dostanes to nejaky minimum, to je asi 300EUR - to budes brat do prvnich narozenin. K tomu budes pobirat Kindergeld (zazadas si po porodu) a to je asi 250EUR mesicne asi do sedmancti let (bude ti chodit na ucet automaticky). A pokud zijes treba v Bavorsku, tak tam budes pobirat i druhy a treti rok (do tretich narozenin) 250EUR (Bayerisches Erziehungsgeld).

ai30
30. říj 2018

@marcy12 Je to tak, jak pise Marcela. Zamestnavatel ti schvalil Elternzeit. To je ale cas, po ktery chces byt doma (muze byt klidne delsi nez doba, po kterou budes pobirat Elterngeld). Ted si zazadej o Elterngeld - to jsou penize, ktere budes dostavat.
Kindergeld budes dostavat od narozeni ditete, vyse se v ruznych spolkovych republikach lisi. O ten si musis take zazadat.

marcy12
autor
31. říj 2018

@ai30 moc dekuji