Podnikatelé - obchůdky v menších městech
Řadu let se snažím prosadit se v našem malém městě jako prodejce obuvy. Je to ale čím dál tím složitější. Lidé dnes spíše nakupují na internetu a co je ještě horší, nechávají si dovážet oblečení z číny. Je možné vůbec takové konkurenci nějak čelit?
@malinkaelinka zajímavé
@alcar je, ale stojí to za to
@alcar myslíte že tohle změní prodejnost? jistě je lepší mít příslušenství ke svým výrobkům přímo na prodejně, ale nemyslím si že to je rozhodující faktor při nákupu
@guinea děkuji za vyčerpávající info a rady, určitě vše zvážím a zkusím!!
@guinea i tak si myslím že je lepší botu si vyzkoušet
Já jsem nikdy boty přes internet nekoupila a ani nekoupím, mám natolik atypickou nohu, že mi v kamenném obchodě sedne tak jedna bota z deseti? Patnácti? Velikost 37.5, štíhlé lýtko, nízký kotník, celkově úzké chodidlo. Vracením bych jen ztrácela čas. A za koženou botu nebo trekovou nebo běžeckou dám ráda slušné peníze. Sportovní kupuji ve specializovaných obchodech, pro městské jezdím do drážďan. Hlavně díky mnohem většímu výběru mám aspoň trochu šanci, že mi nějaká bota sedne, Schuhhof, Karstadt a Salamander neprodávají úplné šmejdy, většina je kožená.
Co mi u nás chybí a přesvědčilo by mě, abych tu nakoupila: boty s půlčísly, dobře udělané kožené boty, některé konkrétní značky ( hush puppies).
@drep je pravda že pro lidi s atypickou nohou je toto velký problém, proto si myslím, že možnost vyzkoušení bot a rady od prodejce jek nezaplacení
Nečetla jsem celou diskuzi, ale pro sebe nakupuji boty online hlavně z důvodu většího výběru, protože v normální obuvi jsem s úzkou nohou velikosti 42/43 bez šance. Není příjemné procházet obchod za obchodem a v každém se dozvědět, že moji velikost vůbec nevedou, případně si nechat vnucovat jediné důchodcovské škpále, co našli ve skladě, nebo pánskou obuv. Sem tam to někde zkusím, ale zatím žádné úspěchy, akorát vím, do kterých 120 kamenných obchodů nemá cenu lézt znovu...
@sailen to je mi líto ale nemyslím si že je správné takhle zanevřít na kamenné obchody a hlavně domácí výrobce, je nás tu hodně co se snaží za každou cenu vyhovět zákazníkům...
@beruska478 Je to jednoduché - kdybys měla e-shop, tak já a třeba i @sailen se tam podíváme a třeba i nakoupíme. Ale do malého města buhvíkam nakupovat nepojedu 😁 Odmítáním e-shopu se zbytečně připravuješ o potencionální zákazníky z celé republiky.
@guinea asi máte pravdu, doba jde kupředu, nicméně bych rád lidi naučil vidět a chtít kvalitu, než jen ušetřit pár peněz
@sailen mám nohu č. 43, tak přesně vím, o čem mluvíš... Tak ráda bych si koupila boty v kamenných obchodech, ale bohužel 43 velikost dámská neexistuje...
@beruska478 vždycky budou lidi, kteří půjdou po ceně bez ohledu na kvalitu, to je nenaučíš. Důležité je nabídnout dobré služby těm, kteří tu kvalitu hledají. Ale zajímalo by mě, jaké značky třeba nabízíš, když pořád mluvíš o kvalitě a českých výrobcích.
Nikdy jsem si boty nekoupila online (ani nikdo z mé rodiny). Já osobně mám velký problém sehnat boty. Mám malou nohu č 35. Takže v oddělení pro ženy mám smůlu, odkazují mně do dětského. A tam je výběr takový jaký je 😛
Takže když narazím na boty, které mi sedí nekoukám na cenu.
Ale k tvému dotazu. V rodině to máme tak na půl. Půl jede v levných šuntech a půl si potrpí na kvalitu.
V obchodě si všímám přístupu personálu (profesní deformace). Nesnáším nešvar právě z malých obchůdků. Člověk tam vleze a musí počkat až se prodavačka vykecá se známou. Když nakupuji chci aby se věnovala jen mě.
Spoustu krámku mám na černé listině právě z tohoto důvodu.
Podle mě je problém kamenných obchodů malý výběr,nedostupnost větších velikostí, a neodborny personál.
Před dětmi jsem sice s problémem ale koupila u Deichmann vel.44
Po dětech už nikoliv. Rozšířila se mi noha natolik že momentálně kupuju vel. 46
V normálním obchodě nesehnatelne, a ještě se na mě dívají jak na mimozemsťana.
Takže teď jezdím do Třebíče ( z Brna) do speciální obuvi které se zaměřuje na velké velikosti. V Brně je jedna prodejna,predrazena, a neochoty personál,menší výběr.
I s cenou za benzín se my tam vyplatí jet.
Cena pro mě neni určující, za kvalitu,a kvalitní servis ráda připlatim.
@terry1512 kvalita by měla být na prvním místě, je pravda že lidé co nemají vyloženě "normální" nohu tak pro ně je těžší něco shánět a třeba ještě ve výprodeji kdy už zbývají jen zbytky...
Pro mě i mojí rodinu u bot není určující cena, za boty si rádi připlatíme, pokud jsou kvalitní. Bohužel jsme často nuceni nakupovat online, protože u nás na malém městě je jen diechmann (nebo jak se to píše 🙂 ), dětskou obuv zrušili bez náhrady a Baťa u kterého bych si nekoupila ani ponožky....
Dnes se bohužel všechno přesouvá online a jen kamenná prodejna s dražší obuví (bez eshopu) a na malém městě, si myslím, že bude mít problémy se uživit čím dál tím více...
Všechny argumenty jsou na tvojí straně, vyplatí se z dlouhodobého hlediska kupovat dražší a kvalitní věci, ale.... Když na ně v ten okamžik nemám, tak si je prostě koupit nemůžu. A hlavně nenosíš jen jedny boty celou sezónu, potřebuješ více páru, pro různé příležitosti a různé outfity 🙂 A když k tomu ještě kupuješ každý půl rok nové boty dětem, tak je prostě cena hodně důležitá. A navíc já třeba jsem hrozné kopyto, takže si každé boty hned odřu a okopu, takže já si radši koupím boty za pár stovek na jednu sezónu, než abych si doma hýčkala a opatrovala jedny drahé x let 🙂
@beruska478 Tak já bych třeba boty z Číny v životě neobjednala (nenakupuji tak ani oblečení). Boty kupujeme v ověřených kamenných obchodech a místní podnikatele se snažíme podporovat. Ale co tu zaznělo - fajn je mít eshop. Máme tři děti a jednou za čas uděláme "výlet" do oblíbené obuvi a tam nakoupíme boty pro všechny. Ta prodejna, kam jezdíme, eshop má, takže pokud se nám nějaké boty osvědčí, objednám je potom od nich pouze ve větším čísle, když z nich děti vyrostou.
@beruska478 hele jak koho. My treba kupujeme jen kvalitni boty, bohuzel pod 2tis to nikdy neni. Ale vydrzi pak mnoho let, kdyz o ne dobre pecujes. Na jidle a obuvi opravdu nesetrime. Ale znam treba lidi, co jsou na tom.finance podstatne lepe, dvoulete dite si nici nohy v deichmanech, jedi polotovary, ale kazdou sezonu ma maminka novy kabat a 6x do roka je u kadernika. Doma vsechen nabyten ton in ton, sice xxxlutz, ale proste moderni. Me to prijde prave takovy malomestsky pristup, hlavne abychom vypadali, co videt neni, na tom se setri.
@beruska478 a boty z eshopu nechapu, to bude asi pro lidi, co moc nechodi a spis sedi doma nebo v restauraci, protoze neozkousena bota, u me sance 1/ 4 ze me bude tlacit.
@beruska478 Zakazniky z rad lidi, kteri jdou po nejlevnejsi cene, proste neziskate. Musite konkurovat pristupem a kvalitou. Vzdycky me dostane, kdyz prodavacka v obchode nezna sortiment a neumi poradit. Dnes je trendem barefoot obuv, ekologicka udrzitelna moda, funkcni materialy, moda s pribehem atd. Ale zalezi i na vzhledu prodejny a umisteni. V Usti bych to zabalila.
ten eshop je dobry tip, i kdyz si botu zkusim osobne, mam predstavu o sortimentu
@kaja2016 mám z eshopu několik bot, stejně tak muž i děti a po restauracích nevysedáváme, hodně chodíme, někdy i běháme a odřený nohy nemáme 🙂
@beruska478 Já bych si za kvalitní a k tomu hezké boty klidně priplatila, samozřejmě v rámci mých omezených finančních možností na RD. Mám však problém, že v mojí velikosti - 42 či 43 se prodává málo dámských bot, a když už, tak jsou v 99% hnusné, takové důchodcovské. Toužím už pár let po hezkých lodičkach na středně vysokém podpadku, skoro jakékoliv barvy, prostě cokoliv kromě černé, bílé a hnědé. Nemožné. Přitom spousta mladých žen a děvčat má velkou nohu, ale výrobci stále vyrábí do 41.
Prodáváte hezké velké boty?
Nikdy jsem sobe ani diteti boty pres internet nekoupila. Na to nemam odvahu. Kolikrat se mi na obrázku nejake libi, ale kdyz je vidim nazivo, tak uz tolik treba ne, nebo se v nich necitim dobre, i kdyz je to moje cislo. Manzel naopak kupuje boty jedine na internetu. Ma velikost 49-50 a to je v kamennych obchodech rarita🙄 Takze musi chte nechte riskovat.. Nějaké levne sunty pres cisky obchod bych v zivote nekoupila. Rada si priplatim za kvalitu a ocenim boty, ktere neco vydrzi.
@beruska478 můžu tí podat pohled z druhé strany, jako český výrobce 🙂 Kdysi dávno za krále Klacka, když se s výrobou a prodejem našich výrobků začínalo byly stovky malých obchůdků po celé republice. V 90.letech byl malý obchůdek snad v každé obci. A taky byla hromada výrobců, která vyráběla dost podobné výrobky jako my. A přitom se všem žilo dobře. Uplynulo pár let a začala výstavba super, hyper marketů, hobby marketu.... Odběratelů nemáme stovky, ale spíš desítky a vše se soustředilo do velkých obchodních domů, málo kdo z výrobců to ustál. Teď jsme skoro jediní, ale zase nás válcuje Čína. Bojujeme, přežíváme. Z malých obchůdků zůstal jen ten kdo měl výborný vztah se zákazníky už dřív nebo prodává něco speciálního. Co se e-shopu týče, tak je to určtě super nápad, ale taky nemusí být výdělečný, je jich totiž už strašně moc. My vlastní e-shop nemáme, protože není třeba, mají je obchodní sítě, která na nich vystaví i naše zboží.
Co se bot týče. U nás ve městě jsou jen obchody patřící do sítí jako Baťa, ccc.... Z malých obchůdku zástal jen 1 - speciálka na dětské boty. Matka si koupí boty u Vietnamce, ale pro dítě relativně drahé značky jako Superfit, Viking atd. pořídí. Takže bych se pokusila vydat spíš tímto směrem. Ale nevím jestli už u vás něco podobného není.
Každopádně držím palce. Malým podnikatelům se teď žije celkem těžce.
@kaja2016 přesně tak

A co se týká těch velikostí - jak jsou u každé značky jiné - tak dost obchodů na internetu prostě k botě doplní informaci o délce stélky v cm.