icon

Práce v těhotenství

lucijee95
8. zář 2016

Ahoj maminky, chci se jen zeptat. Jsem v nějakém šestém týdnu těhotenství a pracuji v malé pizzerii jako servírka ale dělám i pizzy vlastně všechno. Je to na vesničce a docela malé takže neříkám ze mam zahul ale prace mam dost a chodím z prace unavená vyčerpána občas.. Tak me jen zajma jestli to je v pořádku takhle pracovat nebo mam mít větší klid. Mam jen strach aby se neco nestalo. Jdem proste jen hodne vyplasena. Děkuji

mysonek
8. zář 2016

Pracuji ve zdravotnictví, pracovala jsem až do nástupu na mateřskou, do 12 týdne jsem i sloužila (tedy i 32h v kuse v práci), takže pokud máš nekomplikované těhotenství tak mi tvá práce nepřijde riziková. Teda pokud tam není zahuleno, ale to bych v pizzerii úplně nečekala. A musím říct, že mi přišlo o dost náročnější druhé těhotenství, kdy jsem byla převážně doma a "jen" jsem se starala o starší dítě (otěhotněla jsem když malé byl rok).

ireniq
8. zář 2016

Já jsem taky pracovala, neříkám že jsem občas nemusela zatnout zuby nebo metelit rychle na toaletu, ale líbilo se mi být mezi lidma a pěkně mi to utíkalo, zatímco doma bych se hlavně pozorovala a stresovala... takže ta psychická pohoda pro mě byla důležitější než to riziko, že na mě někdo prskne nějakej bacil (bylo to přes léto a podzim, v chřipkový sezóně bych si to taky rozmyslela).
A v neposlední řadě jsem se nerozkydla a udržela se v dobrý kondici, což se mi pak s prckem dost hodilo 😉

lucijee95
autor
8. zář 2016

Ja se hlavně bojím v zimě se tu netopi a je tu docela zima a kdyz uz si konečně šéf rozhodne rak přinese plynovou bombu a topí tim. A ja trpím části na záněty spodku takže budu mít strach .. Smlouvu mam do října tak to tu urcite zůstanu ale bojím se prave te zimi. A jinak děkuji takže se u teto prace nemusím ničeho bát. Je proste netahat težké věci jako sudy basy a tak.

mysonek
8. zář 2016

No sudy vína a basu piva ať nosí někdo jiný 🙂 A ty záněty s tím prochladnutím zas tak nesouvisí. Pokud se jedná o kvasinkové infekce, tak ty jsou bohužel v těhotenství poměrně časté, můžeš zkusit omezit sladké (což jde zrovna v těhotenství špatně), pokud máš na mysli záněty močových cest, tak tam je jako prevence dobré hodně pít. A vyjde Ti nárok na mateřskou, když máš smlouvu jen do října? Pokud ano tak určitě vydrž, pokud ne tak se zkus domluvit na prodloužení smlouvy, případně těhotenství ještě neoznamuj. V 6.týdnu se většinou těhotenství ještě neoznamuje. Já to v práci řekla až po 10tém týdnu.

lucijee95
autor
8. zář 2016

@mysonek myslím záněty močových cest mam to hodne částo a kooor v zimních obdobích tak budu nit strach. A s tou mateřskou abych řekla pravdu tak otom jsem se jeste nezajímaala. Muzu se zeptat jak to vlastně je ? Nebo kde se o tom doctu?

mysonek
8. zář 2016

Pokud jsi zaměstnanec tak musíš mít během posledních dvou let odpracováno 270 dní a v době nástupu na MD (nebo porodu? to nevím jistě) musíš být buď zaměstnaná nebo být v ochranné době, která je 180 dní (ale pokud bys pracovala jen krátce, třeba jen měsíc tak se nějak krátí, to nevím přesně, myslím, že nemůže být delší než doba po kterou jsi zaměstnaná). Určitě to najdeš na netu, případně tu jsou holky, které tomu rozumí, tak třeba někdo odpoví přesněji. Ale pokud pracuješ tak by samozřejmě byla škodu tu mateřskou nedostat jen proto že Ti skončí smlouva. No a na ty záněty močových cest jedině brusinky a hodně pít, jiná prevence bohužel není. Nedávno jsem na jedné přednášce slyšela, že někdy pomohou i megadávky vit C po nějakou dobu, třeba týdenní kůra s vit. C (cca 1g vit C denně), ale jestli to funguje těžko říct. Vit. C v těhotenství můžeš neomezeně, tak to zkusit můžeš 🙂

lucijee95
autor
8. zář 2016

@mysonek moc dekuju 🙂 a ted aktuálně je možné ze uz nu začínají nevolnosti prvni.. Na jedla jsem se oběda a po 10 minutách jsem se zvedla a oběd byl skoro venku a ted mi je tak těžko 🙂 tak jestli to souvisí s tim mam to ted poprvé .. Fu 🙂 a to jsem ted v praci sama rak doufám te nikoho neohodim 😀

nikketa
9. zář 2016

Pracovala jsem v kanceláři na expedici až do nástupu na mateřskou, do 7 měsíce i noční, přesčasy do 8. Ke konci už jsem nemohl moc na záda, tak jsem si radši chodila dělat i vývozy nebo pomáhat skladníům. Nevolnosti jsem neměla, spíš jsem zaspávala i.víckrát do týdne do práce. Naštěstí pochopeno.🙂