Přerušení PN - kdyby to v práci ještě nešlo, z čeho se počítá potom PN?

uzivatelkapetra
7. srp 2018

Ahojte,
Manžel je od dubna na PN, uvažuje o tom, že se zkusí v září vrátit do práce, ale pokud to nevydrží, tak by zase musel jít na PN.
Zajímá mě z čeho by se vypočítával DVZ na té další PN?
Je to hodně nevýhodné? Nebo se bude brát průměr z opracované doby, tj. že by se moc výše neměla změnit?

Díky

lenoulinkaa
8. srp 2018

@uzivatelkapetra je to vždy 12 předcházejících měsíců před vznikem dočasné pracovní neschopnosti. Záleží na tom jaké měl příjmy v praci. Pokud po celou dobu stejné, tak by to nemělo vliv i kdyz tam mezitim byla nemoc. Jen zase začne od začátku. 3 dny neplacené, náhrada platu za nemoc a pak nemocenské z ossz. Teď, pokud je dlouhodobě, tak už je tam hranice (nevim presne po jaké dobe), že se zvyšuje a bere maximum.

uzivatelkapetra
autor
8. srp 2018

@lenoulinkaa díky za odpověď, takže kdyby nastoupil znova na nemocenskou, bude se to počítat z příjmů 12 měsíců před nástupem PN? Tedy budou započítány i ty měsíce nemocenské, což bude teda o dost méně, než kdyby počítali příjmy ze zaměstnání?

lenoulinkaa
8. srp 2018

@uzivatelkapetra Jestli nastoupil třeba dříve dejme tomu v březnu, tak to má příjmy březen 2017 - únor 2018. Pokud by nastoupil třeba zase v říjnu, tak má příjmy září 2018 - říjen 2017. To co byl mezitím nemocný, tak jsou příjmy nulové a vyloučené doby a díky tomu se mu výpočet na nemocenskou nesnižuje.

uzivatelkapetra
autor
8. srp 2018

@lenoulinkaa aha takže teroristicky by tu případnou další nemocenskou neměl mít o moc nižší, jen by šel zase od začátku

lenoulinkaa
8. srp 2018

@uzivatelkapetra přesně tak.

uzivatelkapetra
autor
8. srp 2018

@lenoulinkaa děkuji za objasnění