icon

Přítel pracuje v Německu. Kde si musím zažádat o RP?

domcaz
14. črc 2015

Dostala se ke mě informace, že pokud přítel pracuje a je pojištěn v Německu, tak mi v Čechách nedají RP a pošlou mě si to vyřídit do Německa. A tam mám pouze tři měsíce od porodu na zažádání německého "Elternzeit". Údajně je to novější záležitost. Nerada bych něco promeškala aby jsme pak nebyli bez korunek. Přijde mi to ale nelogické, pokud já nepracovala nikdy v Německu a trvalé bydliště mám zde v ČR. S přítelem nejsme sezdaní. Děkuji předem za informace. 🙂

kessien
14. črc 2015

Blbost, vy si to normálně vyřiďte tady v čr.

xpila
14. črc 2015

Záleží na tom, jestli ti tady trvá pracovní smlouva a kde ve skutečnosti žijete. Rozhodně to není blbost a je to velmi časté, že není na RP v ČR nárok z důvodu práce v zahraničí.

kristyna90
14. črc 2015

ahoj, ja s tim teda nemam zkusenost ale pokud budes mit rodicovskou ty tak bych rekla, ze se to na tebe nevztahuje... budes mit klasickou 4 letou...(pokud jsi nepracovala) jinak mas na vyber.., myslim ze by se to vztahovalo kdyby jste chteli byt 2 nebo 3 roky na rodicovske tak by to muselo byt na pritele a to by se muselo resit tam kde on zije resp. pracuje... teda myslim ze to tak je.. ale zajdi se optat na socialku tam ti vse vysvetli i poradi🙂 ikdyz v nemecku byste na tom byli mozna s penizkama lip..rodicovska se tam pocita z poslednich 12 platu co by mel pritel.. a musis o ni zazadat do 7 tydnu po narozeni.. jinak se to nejak posouva.. a rodicovska trva nejakych 12 mesicu...ja treba ziji v lucembursku a tu je pouze pul roku rodicovska.. tak take zalezi jestli ozelis cas s ditetem abys mela vic penizku... ja kdybych si mohla vybrat tak volim cesko..
vim, ze jsem ti uplne neodpovedela na tvou otazku.. jen rikam jak to je..

http://www.mnichov.de/mkportal/modules/wiki/ind...

mrkni na to to je o pridavkach a rodicovske v nemecku... mozna by to slo udelat ze pritel by byl jakoze na rodicovske a ty bys v te firme dostala smlouvu ale pracoval by on.. ale tezko rict... pochybuji ze by to slo ze by jsi dostavala za nej rodicak jen tak... ale zkus se zeptat na socce🙂

klouzek
14. črc 2015

Manžel pracuje v Německu,je tam i pojištěný a já normálně pobírala RP z ČR.

lendulka212
14. črc 2015

Ahoj blbost to opravdu není. Záleží na tom jestli máš v čr pracovní smlouvu, pokud ano, tak tě vyplácí čr. Ale pokud nemáš pracovní smlouvu v čr, tak opravdu budeš žádat v zemi, kde pracuje otec dítěte. Přeji hodně úspěchů, já již čekám osmým měsícem na výplatu rodičovské.