Problémy při návratu do práce. Co dělat?
Do prace jsem nastoupila 1.11.2021, smlouva na dobu neurcitou. Kratce po nastupu jsem otehotnela, tehotenstvi oznamila po prvnim trimestru a v pulce cervence 2022 nastoupila na MD. dcera se narodila 1.8. a po MD nasledovala RD a ted bych se mela vracet do prace 4.8.2025 (pracovni doba je po-pa) na konci kvetna jsem mela schuzku s jednatelem a ten mi oznamil, ze moje pozoce byla zrusena v zari 2024 a chtel me nechat podepsat dohodu o ukonceni a nutil me se vzdat odstupneho. hazel na me vinu za tehotenstvi, ze jsem je nechala ve stychu apod a nakonec mi vyhrozoval, ze mi tedy najde takovou pozici, ze jeste rada podepisu dohodu. nic jsem nepodepsala, schuzku jsme ukoncili s tim ze na priste se na me lepe pripravi. jeste ten den jsem mu psala email ze se mi nelibilo jeho jednani a ze trvam na svych zakonnych pravech. on mi jen odepsal ze to vidi jinak. dale se skoro mesic nic nedelo, ja mezitim mela schuzku s pravnickou, ktera mi pomohla sepsat dopis s zadosti o vyjadreni k situaci so zrciteho data. ten jsem (zatim pod svym jmenem) odeslala a reakce zadna. psala jsem tedy email s prosbou o vyjadreni. bez reakce. psala jsem druhy email, s oznamenim o cerpani dovolene na kterou mi vznikl narok behem MD (necerpala jsem mezi MD a RD) a to od 4.-8.8. a 11.-15.8. .. opet bez reakce. dnes jsem 3x volala a nikdo mi to nebral. TAK CO MAM DELAT? pravnicka nabizi ze se do toho vlozi ona jako muj pravni zastupce a nebo at se obratim na inspektorat prace. uprimne nejsem v situaci, kdy si muzu dovolit platit xx tisic za pravnika, taky proto se tak rvu o odstupne, protoze praci pro me proste nemaji a jina pozice neexistuje. mate zkusenost s tim ze inspektorat pomohl? vim ze jako nepomuze konkretne, ale rozviri vody a treba je to donuti k nejake akci.. nebo mam vylovit drobne z gauce a hecnout pravnika? mimochodem, kdyz mi najdou pozici, tak nemam probkem makat a i proto se trosku bojim do toho jit pres pravnika abych je moc nenasrala a oni mi pak neudelali ze zivota peklo. no zkratka se v tom placam a nevim co ted.
Dalsi update:
od me odpovedi, ze po dovolene teda preferuji vypoved (vypovedni doba + odstupne), nastalo opet mlceni a ignorace a ja ZASE nemela zadne info, co se teda po skonceni dovolene bude dit. 18.8. jsem teda na 9h naklusala do kanclu. nikde nikdo.. tak jsem tam pul hodiny sedela, napsala jsem email, ze dne 18.8. jsem se v 9:00 dostavila na misto vykonu prace, ktere mam uvedene ve (stale platne) pracovni smlouve, ale ze zde neni zadna odpovedna osoba, ktera by mi vzhledem ke zruseni me pozice pridelila nejakou nahradni cinnost. A ze teda kdyz nemam pokyny k praci a moje pozice jiz neexistuje, tak to chapu jako prekazky na strane zamestnavatele a odchazim z pracoviste. ze jsem dostupna na mailu a mobilu a budu cekat na dalsi pokyny, zejmena kdy a jak podepiseme tu vypoved. a odesla jsem. asi za dve hodiny mi prisla odpoved, ze na pracoviste uz dochazet nemam, ze mam zustat doma na prekazkach a ze behem nasledujicich dnu mi posslou vypoved. pote nastane vypovedni doba dva mesice a tu budu travit take na prekazkach (100% mzdy) ... takze super! dnes je ctvrtek, vypoved nikde, takze mne jen nabihaji dalsi dny, ktere mi musi normalne zaplatit jako bych byla v praci. a az po podepsani vypivedi zacnou bezet ty dva mesice vypovedni doby.. za me vyhra🙂 a uprimne jsem na sebe pysna, ze jsem se nevzdala.
ja si nemuzu pomoct, ale byt na sebe pysna jak si s nima vy... No, kazdy je nastaveny jinak.
Je vubec dost zvlastni, ze se doba rodicovske pocita jako doba vykonu prace, takze mas narok na odstupne jako bys tam ty 3 roky opravdu pracovala - bizar. Jasne, ze zakona na to mas narok, ale vycurany to proste je
ja si nemuzu pomoct, ale byt na sebe pysna jak si s nima vy... No, kazdy je nastaveny jinak.
Je vubec dost zvlastni, ze se doba rodicovske pocita jako doba vykonu prace, takze mas narok na odstupne jako bys tam ty 3 roky opravdu pracovala - bizar. Jasne, ze zakona na to mas narok, ale vycurany to proste je
@tereza0111 Vycurany to je, ale podle toho, jak s ni jednali oni, si to docela zaslouzi. Ja jsem po tom puvodnim prispevku byla na jejich strane, ale oni jsou taky pekne vychcani.
@tereza0111 ja jsem ale ze zacatku byla ochotna se domluvit. ale od prvni schuzky ubehly tri mesice a za tu dobu s nimi byla komunikace proste nemozna. takze proc ja bych mela hledat kompromisy ke spokojenosti obou stran? kdyz oni mi na prvni dobrou automaticky napalili k podpisu dohodu, bez predesle domluvy? a kdyz jsem odmitla, prisly vyhruzky a ignorace. to opravdu neni ok a ja teda po tom co predvedli nemam vycitky, ze jsem to nevzdala.. pak tu maminky breci, ze pod natlakem podepsaly dohodu a odesly bez koruny a pise se jim tady ,,dobre ti tak, mela ses ozvat, nemelas to podepisovat, mas narok na to a to, zamestnavatel s tebou vybehl, blabla" a kdyz ja tu napisu, ze jsem to nevzdala, neposrala jsem se a vybojovala si to, na co mam narok, tak jsem vycurana?
tak vypoved podepsana. trvalo jim dva tydny mi ji poslat.. nu coz, dva tydny na prekazkach k dobru 🤷🏼♀️

Zeny, tak jen kratky update:
dnes jsem mela nastoupit do prace (na dovolenou tedy, vzhledem k me zadosti o cerpani)
30.7. mi prisel mail od jednatele jako souhrnna odpoved na muj dopis a maily. mail byl psany vstricne, vecne a vlastne mi v nem jen napsal ze moji dovolenou akceptuji, misto pro me nemaji, pozici obnovovat nebudou. a jak tedy vyresime muj odchod, ze jsou samozrejme pripraveni dostat svych povinnosti a budto teda podepisem vypoved ze strany zamestnavatele podle § 52 písm. c) zákoníku práce (2m vypovedni + 3m odstupne) a nebo dohodu z tehoz duvodu. psal ze v obou pripadech mi nalezi odstupne, coz je asi fakt, ale prisla bych o vypovedni dobu (2 platy). psal ze stale doufa ve smirne reseni ve prospech a spokojenost obou stran a bude cekat na muj navrh reseni.
No, muj navrh reseni je jasny. chci vypoved se vsim vsudy a vzhledem k jejich dvoumesicni ignoraci uz nemam zajem jim v cemkoliv vychazet vstric. jeste z toho mailu jakoby citim ze mam byt snad vdecna ze se teda takto rozhodli mi 'vyhovet' :D ale to uz je mozna moje zaujatost🙂
nicmene to sem pisu hlavne pro vas ostatni, ktere byste resili neco podobneho.. nebojte se, bojujte. a je jedno jestli to je odstupne za minimalku nebo za manazerskou pozici. myslim, ze po rd se nam maminkam hodi kazda koruna a at si o mne mysli kazdy co chce.