Prodloužení smlouvy a těhotenství. Poradíte, prosím?

mamierr
11. dub 2021

Ahoj holky, v práci mi po několikáté prodlužují smlouvu o rok-nyní mi končí 31.8.2021 a na mateřskou bych měla nastoupit mezi 10-23.10.2021, což by byl víc jak měsíc nezaměstnaná, pokud mi (pravděpodobně) neprodlouží smlouvu. Když bych marodila během této doby, kdy končí smlouva a stávám se nezaměstnanou, jak se řešil? Budu mít nějaký příjem? Děkuji za rady, zkušenosti 🍀

j.a.n.i
11. dub 2021

@mamierr Tak pokud budes marodit, budes mi nemocenskou, jinak muzes jit na up a budes mit podporu.

liberol
11. dub 2021

@mamierr píšete po několikáté? Zákoník práce hovoří jasně v tom, že prodloužit pracovní smlouvu na dobu určitou jde pouze 2x , tzn. pokud je podepsána vždy na jeden rok, tak může být maximálně na 3 roky po sobě na dobu určitou a poté přechází smlouva na dobu neurčitou.
Jinak pokud budete na nemocenské a pracovní poměr skončí nic se nezmění, budete normálně pobírat nemocenskou a poté přejdete na PPM.

hezz17
11. dub 2021

@liberol nedavno jsem se tu dozvedela od merope, ze vyjimka je u pracovnich agentur. Tam nrni mnozstvi prodloužení omezene... treba je to zakladatelky pripad

liberol
11. dub 2021

@hezz17 to je pravda

andelka
12. dub 2021

Já bych šla na ÚP. Jen tě zaregistrují, schválí žádost o podporu a hotovo. Peníze podobné,když tam budeš krátce,a bez omezení vycházkami.

nikoulinka
12. dub 2021

Buď můžeš na nemocenskou před skončením smlouvy (klidně poslední den) a budeš az do mateřské brát nemocenskou... Můžeš pak i na nemocenskou po skončení smlouvy v ochranné lhůtě (to jsi doma ale prvních 14 dní zadarmo). A nebo pak nechat doběhnout smlouvu a hlásit se na UP 🙂

j.a.n.i
12. dub 2021

@nikoulinka Když půjde poslední den, tak bude taky doma 13 dnů zadarmo.

andelka
12. dub 2021

Když na nemocenskou,tak dřív než 14 dní před koncem smlouvy. A samozřejmě taky záleží,jestli ji dostaneš ( já šla 2 měsíce před koncem,ale bylo mi fakt blbě, snažila jsem se vydržet červenec,ale bylo to čím dál horší,tak k 1.8. jsem to vzdala, zdraví mám jen jedno). Vzhledem ke krátké době mezi koncem smlouvy a Md bych volila ÚP.

nikoulinka
12. dub 2021

@j.a.n.i to bych se i hádala. Manžel šel poslední den smlouvy a normálně pobíral nemocenskou 🙂

j.a.n.i
12. dub 2021

@nikoulinka Hadat se klidně můžeš, když ti to udělá radost, ale nárok na náhradu od zaměstnavatele je za naplanovane smeny a ty nema, pokud mu skončil pracovni pomer. Jinak na nemocenskou samozřejmě narok mit bude, ale ta je az od 15 dne.