Řetězový porod, PN v nové práci. Mám nárok na PPM?

coreprincess
4. pro 2017

Dotaz, přečetla jsem si: Obecně platí, že nárok na PPM vzniká, byl-li rodič alespoň těchto 270 dnů plátcem nepovinného Nemocenského pojištění. Výpočet se provádí s denního vyměřovacího základu za posledních cca 12 měsíců. Výjimkou je pouze tzv. řetězový porod – spadá-li nástup na druhou mateřskou dovolenou do 4 let věku dítěte prvního – v takovém případě se PPM vypočítává ze stejného základu jako u prvního dítěte podle právě platných zákonů.

Má situace.. S prvním dítětem jsem nárok na mateřskou měla. Byla jsem na nemocenské, poté mi skončil poměr na dobu určitou.
Nastoupila jsem na mateřskou a potom pobírala do 3let dítěte rodičovskou. Ta v červenci skončila.Od 1.8.-30.10.jsem byla v práci do konce zkušební doby(potom snižovali stavy a vyhodili mě). 1.11. jsem nastoupila do nové práce, ale 12h směny moc nezvládám a mám strašné nevolnosti. Zvažuji nemocenskou.. Budu mít nárok na mateřskou? Prvnímu dítěti budou 4 roky 24.7.2018. Druhé dítě se má narodit 13.7.2018.
Budu mít tedy nárok na mateřskou kdybych teď ve zkušební době nastoupila na nemocenskou? Z čeho se mi bude počítat nemocenská, když jsem v práci měsíc? Budu mít nárok na mateřskou formou řetězového porodu? Případně kdybych šla na nemocenskou po 3 mes. zkusebni dobe mela bych narok na materskou? a Nebo musim mit odpracovano 270 dni? A pocita se do toho i doba kdy sem byla na rodicaku?

lenoulinkaa
4. pro 2017

@coreprincess pokud vydržíš do nástupu na PPM být zaměstnaná, tak budeš mít nárok na PPM. To bys měla mít odpracováno 270 kalendářních dní. Případná nemocenská se do této doby počítá taky. Nemocenská by se ti počítala z toho, co sis v současném zaměstnání vydělala a PPM taky ze současného zaměstnání. Jen tě nesmí vyhodit ve zkušební době..

coreprincess
autor
4. pro 2017

No a když ve smlouve mam 13 tis hrubeho + 2 tis kazdomesicni hrube premie a 2700hrubeho mam naddelano pocita se to z toho vseho?? nebo jen z tech 13tis?Takze kdybych nastoupila na nemocenskou a nevyhodili me a byla sem na nemocenske do porodu tak bych narok mela a kdyby me vyhodili tak bych narok nemela..je to tak?

lenoulinkaa
4. pro 2017

@coreprincess počítá se z toho co máš na pásce v hrubém (základní plat, odměny, dovolená...) to co podléhá odvodu pojistného. Jinak na internetu jsou kalkulačky, kde si můžeš zjistit, kolik zhruba dostaneš peněz na nemocenskou nebo PPM.

j.a.n.i
4. pro 2017

@coreprincess Já jen doplním, že u tebe se nejedná o žádný řetězový porod, protože tam je podmínka, že je to za trvání toho samého pracovního poměru.

coreprincess
autor
5. pro 2017

@j.a.n.i jojo uz mi to doslo