Rodičovská, mateřská a neschopenka na druhé dítě

javurkovi
24. kvě 2012

Ahojky, můžete mi prosím někdo trochu poradit:

31.5.2012 bude mít syn 2 roky a mně končí 2letý rodičák. Ale jsem těhotná a termín porodu je 16.10.2012 . Do práce nenastoupím a jdu na nechopenku (mám práci na dobu neurčitou).
1.) Co musím udělat papírově? Gyn mi vypsala neschopenku od 23.5.2012. a já ji předám zaměstnavateli? Toť vše?
2.) Z čeho se mi vlastně bude vypočítávat neschopenka a mateřská?
3.) 6 - 8 týdnů před termínem porodu mi vypíše gyn mateřskou a já ji zase předám zaměstnavateli? Nebo musím oběhat úřady? (úplně jsem zapomněla, jak to před 2 lety bylo ).
4.) Někde jsem se dočetla, že mám nárok na proplacení dovolené, je tomu tak?

Moc děkuju za rady. Už se to blíží a já jsem nervózní, abych něco nezanedbala

neu.sona
26. kvě 2012

@javurkovi pokud máš stále smlouvu u toho samého zaměstnavatele, tak se Ti bude mateřská i nemocenská počítat z toho platu, co si měla předtím.
nárok na dovolenou mít budeš, protože za mateřskou Ti naskakuje automaticky, jako by si byla v práci, akorát se krátí tou nemocenskou, ale ně nějak šíleně. A jelikož budeš mít mateřskou i v roce 2013, tak Ti naskočí i v tom roce zase dovolená, ale nevím kolik. Dovolená se vybírá v návaznosti na mateřskou dovolenou. Tzn., nastupuješ na ní druhý den, co Ti skončí mateřská a jdeš na rodičák. Pobíráš je současně. V práci si ale musíš písemně požádat o čerpání dovolené.
A papíry na mateřskou dostaneš od gyndaře a dáš je následně zaměstnavateli, který by měl vše vypsat a odevzdat na sociálku.
Ale jak jsem psala, nevím, jak to je teď s tou neschopenkou, když sis jí nechala vypsat o těch pár dní dřív. Něměla sis to možná komplikovat a měla sis jí napsat od toho datumu, co Ti končí rodičák. Stejně jde jen o pár dní a nic Ti to nepřinese 🙂

jamaa
6. zář 2012

Ahoj neu.sona 🙂Mám podobný "problém" V červnu 2013 mi končí rodičák a pokúšame sa o mimi...
Čo ak sa nám "podarí" až tesne pred ukončením RD? Možem aj tak ísť na PN a potom riadne na MD a návezne po porodu na RD? Alebo, na PN nesmiem a tým pádom musím na Pracák..? Som z toho zmetená....
Ďakujem ti za rady 🙂