icon

Těhotenství a výpověď. Co dělat, když mě chtějí vyhodit?

misicka03
2. led 2021

Zdravím, oznámila jsem v práci těhotenství a chtějí mě vyhodit. Smlouvu mám na neurčito, můžu s tím něco dělat? Já myslela , že mě vyhodit nemůžou... Jsem těhotná poprvé a neznám takové věci a můj šéf je mazanej. Děkuji za odpověďi.

Strana
z4
pavkova28
2. led 2021

@misicka03 hlavně jako těhotná nesmíš dělat 12 hodinové směny. Ještě můžeš říct, ať ti dá 8 hodin směnu a pak jde někdo jiný. Třeba brigádník. Když půjdete na neschopenku, tak budete mít 60% platu a omezené vycházky. Tak bych se nejdřív zkusila domluvit. Čeká mě už teď podruhé se jít domluvit 🙂😃

jakreb
3. led 2021

@hezz17 Ano ak chce.

jakreb
3. led 2021

@zuzangel Nepotrebujes právnika na to aby si nepodpísala dohodu. A zamestnávatel si musi najst cestu jedine podľa ZP. A to nie je také jednoduché ako sme uz pisali viaceré.
Btw.je to presne tak ako pises-ale napisem to inak-pokial sa najdu ľudia, o ktorých pises co sa podradia a nechajú so sebou zametat tak stále sa najde zamestnávatel co to bude využívat.
@misicka03 No lenze za to si mozes sama, ze žiadna priepustka.

hezz17
3. led 2021

@pavkova28 samozrejme, ze 12h smeny delat muze. Nemusi. Ale muze. Zadny zakaz neni.

hasara33
3. led 2021

@veroniquecz to záleží na doktoru 😉 každopádně v tomto případě nepochybuji o tom, že by jí napsal

hezz17
3. led 2021

@hasara33 @drep napsal? 🤣

drep
3. led 2021

@hezz17 nenapsal, důkladně by poučil, ale já jsem fakt hodně poctivá. Stejně jako nepíšu Atb na chřipku. A jsem za exota. Mmch, nedávno jsem přijímala na covid jip pacienta s crp přes 300 a taky jsem atb nedala (měl teda nizoučký prokalcitonin, neměl leuko, neměl horečky, neměl produktivní kašel), ale to jsem i já měla stažený zadek, jestli je to správné rozhodnutí.

michaela666
3. led 2021

Ono je dost smutné, že jak dneska holka počůrá test, tak tu neschopenku po doktorovi hned chce. To má každá druhá nevolnosti v 6 tt jak nemůže ani stát na nohou, takže nepřipadá v úvahu, aby šla do práce...Proto k tomu někteří doktoři přistupují automaticky. Na mě doktorka hleděla jak na blázna, že v první vlně covidu, při práci ve velkém obchodě nechci napsat neschopenku, že bych na ni měla nárok...Ono fakt není o co stát. Peníze na hov*o a ještě řešit vycházky a případné kontroly. To radši do práce co nejdéle se to dá zvládnout a nemuset se omezovat na nějaké časové rozmezí, kdy jít do obchodu nebo na procházku.

veronika9595
3. led 2021

@michaela666 ono to není vždy tak černobílé ... já sama jsem na neschopenku šla na doporučení vlastní mzdové účetní u nás ve firmě ještě s jednou kolegyní úplně stejně... vzhledem k tomu co se tam teď začalo dít, rapidní pokles peněz, dělat směny a práci které nemám ve smlouvě za lidi které vyhodili apodobně, je to naopak způsob jak si ochránit základ pro mateřskou a nebýt denně v extrémním stresu. Mateřská se bude počítat z doby před neschopenkou a rozdíl je to opravdu velký. Mám teď na neschopence stejné peníze jaké bych měla v práci a mám klid. Vycházky mám 6 hodin což je luxus a na doktora jsem žádné divadlo hrát nemusela, řekla jsem mu jak to je. Nakonec to bylo úplně jedno, protože jsem začala krvácet a stejně bych na neschopenku šla, ale vůbec toho nelituji. A nefér vůči státu mi to nepřijde. Platím sociální pojištění spoustu let a nikdy jsem na neschopence nebyla, vždy jsem si brala dovolenou nebo pracovala při nemoci z domu jak to jenom šlo. Samozřejmě vždy se najde někdo, kdo z neschopenek vytříská co může, ale někdy je situace v práci proste taková, že je to lepší řešení.

veronika9595
3. led 2021

@michaela666 jo a ještě dodám, že jsem tím zachránila kolegu, kterého předtím vyhodili kvůli krizi a nepodařilo se mu sehnat práci a má doma dvě malé děti které sám vychovává. Díky mému nečekanému odchodu na neschopenku ho vzali ihned zpátky, takže to beru jako obrovské plus 😁

michaela666
3. led 2021

@veronika9595 Já nakonec taky na neschopence skončila, ale byl pro ni opodstatněný důvod, kdy už jsem sama uznala, že by práce ohrožovala mě i malou. Nikdy předtím jsem neschopenku neměla a můžu říct, že to bylo fakt na hlavu. Jsem zvyklá trávit hodně času mimo domov, každý víkend někde pryč na akcích. No najednou jezdil chlap s kamarády sám a já seděla doma a čuměla do zdi jak tele. Klidový režim jsem mohla dodržovat i pod tím stanem, když na to přijde. Všichni mi tvrdili jak na těhotné kontrola nechodí a ať klidně jedu, ale jsem poctivka a srábek, takže to jsem riskovat nechtěla.

veronika9595
3. led 2021

@michaela666 tak samozřejmě záleží jak pro koho, já jsem takový introvert že mi stačí jít ven se psem a s kamarádkama se sejít občas přes den u čaje a na to mi vycházky bohatě stačí. Jen jsem tím chtěla říct, že bych ty neschopenky hromadně neodsuzovala, kolikrát ta situace v práci je fakt mazec i bez toho že by práce samotná byla nějak riziková. Moje oficiální práce je dělat programy u PC, takže kancelářská práce. Realita je ale úplně jinde a zlatě fyzická práce oproti neustálému stresu a jebačce z vrchu 😅 a dohadovat se s nimi že tohle dělat nemůžu protože to nemám ve smlouvě apodobně, když jsem ještě ani nikomu nechtěla říkat ze jsem těhotná, to radši v klidu uvolním místo někomu kdo ho opravdu potřebuje. V mem případě bylo načasování perfektní a neschopenky nelituji ani trochu 🤷🏻‍♀️ Jinak to že kontroly na těhotné nechodí, no já nevím, vždyť na úřadě ani neví s čím kdo marodí, to by bylo určitě nějaké narušení soukromí... taky bych to neriskla. Jinak dva dny v měsíci je nárok na mimořádné/celodenní vycházky.

j.a.n.i
3. led 2021

@jakreb No, nevim, zda verit textu, ve kterém je na první pohled kravina, ze tehotna nesmi delat nocni...

j.a.n.i
3. led 2021

@gramar Coz pokud dela 12, tak ma kratky a dlouhy a tedy vysetreni lze vzdy provest mimo pracovni dobu. Takze tady bude sef s neplavenym volnem ci dovolenou nejspis v pravu.

gramar
3. led 2021

@j.a.n.i To ano, jen proto jsem psala že na ošetření (propustku) nárok má a uváděla jsem že jsou i situace kdy je možnost jí mít proplacenou. Ale dovolenou si na to čerpat nemusí, jen to nebude placené například...

jakreb
3. led 2021

@j.a.n.i Ako bolo napísané. Je to pravdepodobne staršia verzia. Btw.nemusis robit nočné. Môžeš požiadať o úpravu smien. Ked chces môžeš. Ale to sme uz pisali. Staci citat.

j.a.n.i
3. led 2021

@jakreb Jako promin, ja cist umim a proto na rozdil od tebe chapu, ze je velký rozdil mezi tim, když neco nesmim a když neco nemusim. Pokud to tobe projde stejny...

j.a.n.i
3. led 2021

@gramar Ano, za urcite situace narok ma, ale tady se hned odsoudi zamestnavatel, aniz by bylo jasne, ze se o takovou situaci jednalo. Ano, když člověk dela po-pa 8-16:30, tak se do takove situace dostane, u smen defacto ne.

jakreb
3. led 2021

@j.a.n.i Prepac uz som napísala že to bola starsia verzia zákona. Nevšimla som si to. Na co tolko rypania? Uz sme to vyriešili. Ale čakali sme tu asi na teba kym nam to vysvetlís.
Este raz sa ospravedlňujem. Vacsina tam platí.

jakreb
3. led 2021

@j.a.n.i Ale ak ta lekár objedná počas tvojej smeny narok máš. A aj to sa môže stat. Btw.poznam vychcancov co "neuznávajú" priepustku ani pri prac.case po.-pia 8.-16.00 a zamestnanec drží hubu a krok.... bohuzial.

gramar
3. led 2021

@j.a.n.i Já to vůbec nemyslela zle proti zaměstnavateli, spíše jako konstatování faktu že na tu propustku nárok máš, ale její proplacení je věc druhá... Měla jsem zaměstnavatele který návštěvu u lékaře omluvil, ale neproplatil (přesto že bych to asi uhádala) a možnost napracovat si to nebyla. A pak jsem měla zaměstnavatele, kde bylo možné si hodiny napracovat (pokud bych chtěla), ale návštěvu lékaře proplácel bez mrknutí oka...

drep
3. led 2021

@veronika9595 tak pozor, žádný nárok na vycházky není. To, jestli se povolí vycházky, je plně na posouzení lékaře a o žádném nároku na celodenní vycházku jsem nikdy neslyšela, můžeš dodat odkaz? Z logiky věci - jsi práce neschopná, ale jsi schopná trajdat celý den? Aha.

jakreb
3. led 2021

@drep Presne tak. Som zvedava na ten zákon.

veronika9595
3. led 2021

@drep tak se zase prosím uklidněte 😂😂 netvrdím že je to zákon, je to maximální povolená doba vycházek a v mem okolí je všichni takto dostávají. A jestli je pro vás 8mi hodinová směna to samé jako prochazka venku se psem, tak by mě zajímalo co mate za práci 😂 nevidím nikde napsané že bych celý den “trajdala venku” 🤔 možná si nejdřív přečtěte co člověk napsal než začnete prudit

marcicek84
3. led 2021

@veronika9595 paní @drep je doktorka, která odmítá psát těhotným stůj co stůj neschopenky...😉

marcicek84
3. led 2021

Já si myslím, že i kdyby dotyčná těhotná skončila na PN, tak než aby potratila ze stresu, že to je nejlepší řešení jak pro matku, tak pro dítě. Jsou práce kde se domluvit dá a tady ty, kde to nejde, takže každý by svo situaci měl posuzovat individuálně, pokud vím všechny těhotné v okolí měly 6 h vycházky během dne...

veronika9595
3. led 2021

@marcicek84 tak to pak jo 😂 je fakt že já mám zkušenost pouze se svým lékařem, který má lidský přístup a vyslechne si Vás a nemá problém neschopenku napsat a s vycházkami taky problém nemá. Sama ze zkušenosti vím, že každodenní stres je mnohem horší než fyzická práce. Pokaždé když mne začali z práce zahlcovat po tel. dotazy a problémy tak se mi i přes Utrogestan vždy spustilo zlehka krvácení takže jsem to musela definitivně utnout a nechat je ať se s tím prostě vypořádají...od té doby je klid. Jsem ráda za svého lékaře, chodit k někomu takovému tak už jsem asi potratila potřetí 👏

michaela666
3. led 2021

@marcicek84 Nemyslím si, že přímo vypisuje neschopenky...co jsem pochytila, tak zřejmě pracuje v nemocnici ( někde jsem četla příspěvek o podávání anestezie, ale nechci kecat). Každopádně na to má pohled z druhé strany " barikády".

gramar
3. led 2021

A ruku na srdce, neschopenky v těhotenství jsou tady velmi nadužívané a mnohdy se opravdu píšou na počkání i bez důvodu...

hezz17
3. led 2021

@michaela666 vsak lekar v nemocnici taky vypisuje neschopenky

Strana
z4