Těhotenství a výpověď. Co dělat, když mě chtějí vyhodit?
Zdravím, oznámila jsem v práci těhotenství a chtějí mě vyhodit. Smlouvu mám na neurčito, můžu s tím něco dělat? Já myslela , že mě vyhodit nemůžou... Jsem těhotná poprvé a neznám takové věci a můj šéf je mazanej. Děkuji za odpověďi.
@zuzangel Nepotrebujes právnika na to aby si nepodpísala dohodu. A zamestnávatel si musi najst cestu jedine podľa ZP. A to nie je také jednoduché ako sme uz pisali viaceré.
Btw.je to presne tak ako pises-ale napisem to inak-pokial sa najdu ľudia, o ktorých pises co sa podradia a nechajú so sebou zametat tak stále sa najde zamestnávatel co to bude využívat.
@misicka03 No lenze za to si mozes sama, ze žiadna priepustka.
@veroniquecz to záleží na doktoru 😉 každopádně v tomto případě nepochybuji o tom, že by jí napsal
@hezz17 nenapsal, důkladně by poučil, ale já jsem fakt hodně poctivá. Stejně jako nepíšu Atb na chřipku. A jsem za exota. Mmch, nedávno jsem přijímala na covid jip pacienta s crp přes 300 a taky jsem atb nedala (měl teda nizoučký prokalcitonin, neměl leuko, neměl horečky, neměl produktivní kašel), ale to jsem i já měla stažený zadek, jestli je to správné rozhodnutí.
Ono je dost smutné, že jak dneska holka počůrá test, tak tu neschopenku po doktorovi hned chce. To má každá druhá nevolnosti v 6 tt jak nemůže ani stát na nohou, takže nepřipadá v úvahu, aby šla do práce...Proto k tomu někteří doktoři přistupují automaticky. Na mě doktorka hleděla jak na blázna, že v první vlně covidu, při práci ve velkém obchodě nechci napsat neschopenku, že bych na ni měla nárok...Ono fakt není o co stát. Peníze na hov*o a ještě řešit vycházky a případné kontroly. To radši do práce co nejdéle se to dá zvládnout a nemuset se omezovat na nějaké časové rozmezí, kdy jít do obchodu nebo na procházku.
@michaela666 ono to není vždy tak černobílé ... já sama jsem na neschopenku šla na doporučení vlastní mzdové účetní u nás ve firmě ještě s jednou kolegyní úplně stejně... vzhledem k tomu co se tam teď začalo dít, rapidní pokles peněz, dělat směny a práci které nemám ve smlouvě za lidi které vyhodili apodobně, je to naopak způsob jak si ochránit základ pro mateřskou a nebýt denně v extrémním stresu. Mateřská se bude počítat z doby před neschopenkou a rozdíl je to opravdu velký. Mám teď na neschopence stejné peníze jaké bych měla v práci a mám klid. Vycházky mám 6 hodin což je luxus a na doktora jsem žádné divadlo hrát nemusela, řekla jsem mu jak to je. Nakonec to bylo úplně jedno, protože jsem začala krvácet a stejně bych na neschopenku šla, ale vůbec toho nelituji. A nefér vůči státu mi to nepřijde. Platím sociální pojištění spoustu let a nikdy jsem na neschopence nebyla, vždy jsem si brala dovolenou nebo pracovala při nemoci z domu jak to jenom šlo. Samozřejmě vždy se najde někdo, kdo z neschopenek vytříská co může, ale někdy je situace v práci proste taková, že je to lepší řešení.
@michaela666 jo a ještě dodám, že jsem tím zachránila kolegu, kterého předtím vyhodili kvůli krizi a nepodařilo se mu sehnat práci a má doma dvě malé děti které sám vychovává. Díky mému nečekanému odchodu na neschopenku ho vzali ihned zpátky, takže to beru jako obrovské plus 😁
@veronika9595 Já nakonec taky na neschopence skončila, ale byl pro ni opodstatněný důvod, kdy už jsem sama uznala, že by práce ohrožovala mě i malou. Nikdy předtím jsem neschopenku neměla a můžu říct, že to bylo fakt na hlavu. Jsem zvyklá trávit hodně času mimo domov, každý víkend někde pryč na akcích. No najednou jezdil chlap s kamarády sám a já seděla doma a čuměla do zdi jak tele. Klidový režim jsem mohla dodržovat i pod tím stanem, když na to přijde. Všichni mi tvrdili jak na těhotné kontrola nechodí a ať klidně jedu, ale jsem poctivka a srábek, takže to jsem riskovat nechtěla.
@michaela666 tak samozřejmě záleží jak pro koho, já jsem takový introvert že mi stačí jít ven se psem a s kamarádkama se sejít občas přes den u čaje a na to mi vycházky bohatě stačí. Jen jsem tím chtěla říct, že bych ty neschopenky hromadně neodsuzovala, kolikrát ta situace v práci je fakt mazec i bez toho že by práce samotná byla nějak riziková. Moje oficiální práce je dělat programy u PC, takže kancelářská práce. Realita je ale úplně jinde a zlatě fyzická práce oproti neustálému stresu a jebačce z vrchu 😅 a dohadovat se s nimi že tohle dělat nemůžu protože to nemám ve smlouvě apodobně, když jsem ještě ani nikomu nechtěla říkat ze jsem těhotná, to radši v klidu uvolním místo někomu kdo ho opravdu potřebuje. V mem případě bylo načasování perfektní a neschopenky nelituji ani trochu 🤷🏻♀️ Jinak to že kontroly na těhotné nechodí, no já nevím, vždyť na úřadě ani neví s čím kdo marodí, to by bylo určitě nějaké narušení soukromí... taky bych to neriskla. Jinak dva dny v měsíci je nárok na mimořádné/celodenní vycházky.
@j.a.n.i Já to vůbec nemyslela zle proti zaměstnavateli, spíše jako konstatování faktu že na tu propustku nárok máš, ale její proplacení je věc druhá... Měla jsem zaměstnavatele který návštěvu u lékaře omluvil, ale neproplatil (přesto že bych to asi uhádala) a možnost napracovat si to nebyla. A pak jsem měla zaměstnavatele, kde bylo možné si hodiny napracovat (pokud bych chtěla), ale návštěvu lékaře proplácel bez mrknutí oka...
@veronika9595 tak pozor, žádný nárok na vycházky není. To, jestli se povolí vycházky, je plně na posouzení lékaře a o žádném nároku na celodenní vycházku jsem nikdy neslyšela, můžeš dodat odkaz? Z logiky věci - jsi práce neschopná, ale jsi schopná trajdat celý den? Aha.
@drep tak se zase prosím uklidněte 😂😂 netvrdím že je to zákon, je to maximální povolená doba vycházek a v mem okolí je všichni takto dostávají. A jestli je pro vás 8mi hodinová směna to samé jako prochazka venku se psem, tak by mě zajímalo co mate za práci 😂 nevidím nikde napsané že bych celý den “trajdala venku” 🤔 možná si nejdřív přečtěte co člověk napsal než začnete prudit
@veronika9595 paní @drep je doktorka, která odmítá psát těhotným stůj co stůj neschopenky...😉
Já si myslím, že i kdyby dotyčná těhotná skončila na PN, tak než aby potratila ze stresu, že to je nejlepší řešení jak pro matku, tak pro dítě. Jsou práce kde se domluvit dá a tady ty, kde to nejde, takže každý by svo situaci měl posuzovat individuálně, pokud vím všechny těhotné v okolí měly 6 h vycházky během dne...
@marcicek84 tak to pak jo 😂 je fakt že já mám zkušenost pouze se svým lékařem, který má lidský přístup a vyslechne si Vás a nemá problém neschopenku napsat a s vycházkami taky problém nemá. Sama ze zkušenosti vím, že každodenní stres je mnohem horší než fyzická práce. Pokaždé když mne začali z práce zahlcovat po tel. dotazy a problémy tak se mi i přes Utrogestan vždy spustilo zlehka krvácení takže jsem to musela definitivně utnout a nechat je ať se s tím prostě vypořádají...od té doby je klid. Jsem ráda za svého lékaře, chodit k někomu takovému tak už jsem asi potratila potřetí 👏
@marcicek84 Nemyslím si, že přímo vypisuje neschopenky...co jsem pochytila, tak zřejmě pracuje v nemocnici ( někde jsem četla příspěvek o podávání anestezie, ale nechci kecat). Každopádně na to má pohled z druhé strany " barikády".
A ruku na srdce, neschopenky v těhotenství jsou tady velmi nadužívané a mnohdy se opravdu píšou na počkání i bez důvodu...
@michaela666 vsak lekar v nemocnici taky vypisuje neschopenky

@misicka03 hlavně jako těhotná nesmíš dělat 12 hodinové směny. Ještě můžeš říct, ať ti dá 8 hodin směnu a pak jde někdo jiný. Třeba brigádník. Když půjdete na neschopenku, tak budete mít 60% platu a omezené vycházky. Tak bych se nejdřív zkusila domluvit. Čeká mě už teď podruhé se jít domluvit 🙂😃