ÚP - brigáda - ÚP, vyplatí mi poslední dávku?

barcca5
24. říj 2014

Ahoj, měla bych prosím jeden dotaz, co se týče brigády, když jsem v evidenci úřadu práce a pobírám podporu.
Od července pobírám podporu v nezaměstnanosti, poslední dávku bych měla dostat v prosinci (za listopad), od začátku listopadu bych měla možnost jít na brigádu na DPP, která by trvala asi 2 měsíce a měla bych tam cca 10 tis čistého za měsíc. Je mi jasné, že bych se musela odhlásit z ÚP, ale zajímalo by mě, když bych se opět v lednu přihlásila na ÚP, jestli by mi vyplatlili i tu poslední částku nebo jestli by to propadlo státu. Snad jsem to napsala srozumitelně 🙂 Předem dík za odpovědi.

helcenka
25. říj 2014

@barcca5 - nemusela by jsi se odhlásit z ÚP, pokud nastupuješ jen na brigádu na DPP. Zůstala bys tam normálka nahlášená, jen by se ti po dobu brigády pozastavila podpora a po ukončení brigády by jsi ji dočerpala.

j.a.n.i
25. říj 2014

@helcenka Píšeš blbost, při registraci na UP si smíš přivydělat maximálně 4250,- tedy @barcca5 má pravdu, musela by se z UP odhlásit a sama si zaplatit zdravotní.

@barcca5 A tu zbývající podporu by ti normálně měli dovyplatit, akorát tedy nevím, zda je vždy stejně vysoká.

barcca5
autor
25. říj 2014

@j.a.n.i sociální a zdravotní by platil zaměstnavatel ne??

j.a.n.i
25. říj 2014

@barcca5 Neplatil, protože při DPP do 10 tis. se neplatí.

helcenka
25. říj 2014

@j.a.n.i - ale mě na pracáku řekli, že můžu zůstat registrovaná na úp i nadále, i pokud budu mít brigádu vyšší než těch 4250,-. Ale po dobu brigády nebudu uchazeč o zaměstnání, ale zájemce o zaměstnání samozřejmě bez podpory. A @barcca5 píše, že bude mí 10 000,- ale čistého, takže hrubého to bude víc, tak by jí zaměstnavatel měl pojištění zaplatit, měla by se jí srazit i daň z příjmů, ale tu, když podá příští rok daňové přiznání, tak si tam může uplatnit odpočet a vrátí jí...

j.a.n.i
25. říj 2014

@helcenka No, pokud budeš zájemce o zaměstnání, tak to ale není klasická registrace na UP, tedy jako kdybys tam nebyla, myslím třeba z hlediska odvodů a všeho.
No, to sice píše, ale na DPP s podepsaným prohlášením poplatníka se hrubý příjem = čistý příjem a ještě jsem neviděla zaměstnavatele, který by dobrovolně platil pojištění, když to stačí udělat tak, aby si prostě vydělala max. těch 10tis.

barcca5
autor
26. říj 2014

@j.a.n.i ano měla bych do 10 tis čistého...takže jestli tomu dobře rozumím, tak by se mi tady z těchto peněz strhla ještě 15 % srážová daň, kterou bych si mohla pak v březnu příštího roku uplatnit(pokud bych podepsala prohlášení poplatníka) a ještě bych si i musela zaplatit ZP??? To je kolik procent?

nellyverca
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
j.a.n.i
26. říj 2014

@nellyverca A co to má společného s probíraným tématem... neplevel tu diskuzi odkazy na FB 🙄

j.a.n.i
26. říj 2014

@barcca5 Když podepíšeš to růžové prohlášení poplatníka, tak se ti strhávat nebude, rovnou to pokryje ta sleva. A jinak ano, zdravotní si zaplatit musíš a je to myslím 1148,-

barcca5
autor
26. říj 2014

@j.a.n.i myslíš, že by ta podpora mohla být nižší? Že by se tam počítal i ten příjem z té brigády??? Každopádně si zítra zavolám na ÚP a zjistím co nejvíc informací

j.a.n.i
26. říj 2014

@barcca5 Příjem z brigády ne, ale napadl mě třeba případ matky po konci RD, nastoupí na měsíc do práce, pak to ukončí a podpora se ji spočítá z toho měsíce, pak jde na tu brigádu a znovu na UP a teď nevím, zda se ji i ten zbytek podpory pojede podle toho 1 měsíce, nebo zda dostane tu počítanou z průměrné mzdy, protože její poslední činností byla péče o dítě do 4 let.