Uvádět rodičovskou v životopise?
Věc se má tak, v červnu rodím a v září mi končí pracovní smlouva. Bohužel si nebudu moci nechat napsanou práci po celou dobu rodičovské ve svém životopise, což by vše značně ulehčilo, tak uvažuji už teď nad variantama, jak se k tomu postavit. Momentálně pracuji již nějakou dobu v oboru, který mě až tak nenaplňuje a ráda bych si po dobu mateřské udělala kurz na zcela jinou oblast a po rodičovské v této oblasti začala pracovat (spíše se do ní vrátila, byla to ma první dlouhodoba práce při/po škole).
Jak ale zadefinovat ty 2-3 roky díry v životopise, aby to budouciho zaměstnavatele co možná nejméně polekalo? Jak byste to řešili vy? Natvrdo napsat jako práci rodičovskou dovolenou, kdy v jejim průběhu došlo k rekvalifikaci a samostudiu na nový obor, nebo napsat úřad práce?
@jakreb Jasný on obor je důležitý, ale na kancelářskou práci se dá přeučit a naučit i během mateřské a možnosti práce z domova, nebo zkrácených úvazků tam budou vyšší než například u zdravotní sestry. Ale jak jsem včera zjistila, zaměstnavatelé už mohou oficiálně využívat sdílená pracovní místa, tak třeba to bude posun správným směrem 🙂
@gramar Máš recht 🙂 Já na RD zaparkovala docela dlouho, stihla jsem si udělat VOŠ v jiném oboru, pak tam spolupracovat na různých projektech, vytvořit si webové stránky. Po 9 letech na RD jsem šla na pohovor na zaměstnání z původního oboru. V životopise jsem počet dětí ani RD uvedenou neměla, ale na pohovoru jsem se o tom zmínila, mluvila o tom, jak jsem se chtěla dál rozvíjet, co mi to dalo, v čem to bylo užitečné... Řekla bych, že mi to hodně pomohlo práci dostat, pohovor vyzněl hodně v můj prospěch. Jinak jsem samozřejmě byla na tu pozici dost znevýhodněná kvůli 3 malým dětem.
@koordinatorka_odboje optimismus se da nalit, ale tady se to rozhodne nepovedlo
@mrszizy osobní zkušenost - do životopisu RD nepsat, když jsem to tam měla, tak mi nikdo ani neodpověděl. Když jsem to vyhodila, tak jsem dostala alespoň nějakou pozvánku na pohovor a tam jsem to teda na rovinu přiznala. A to jsem během RD pracovala.
@pribylovapetra No to je tiez diskutabilné. Ja som to mala v životopise ci po prvom tak aj po druhom dieťati. A vzdy mi odpovedali. Ono záleží aj od profesie, praxe,....
@teruteru jit na pohovor v omluvnem predklonu "prominte, ja si dovolila mit deti" jim nijak nepomuze. Kdyz budou vystupovat, ze RD byla dobra zkusenost, ktera je nekam osobne posunula, naopak ano. Takze ano, povedlo, pokud to nekomu doda sebeduveru a nebude se tam hledat sdeleni, co tam neni.
Nikdy jsem do cv rodičovskou nepsala. Pokud se mě někdo na pohovoru zeptal, odpověděla jsem po pravdě. Děti nemají s prací nic společného a případná díra jistě hr dojde. Stejně tak nepíšu ani věk (ale to jim taky dojde 😁).

@jakreb Na druhou stranu své pracovní zařazení/uplatnění můžeš do značné míry ovlivnit a máš na to například i ty tři roky na rodičovské, abys mohla zvýšit svou kvalifikaci, případně změnit tak abys mohla skloubit práci s dětmi... Musím říct že to je věc která mě mrzí, že jsem nedělala když na to ten čas relativně byl, teď na to není a tluču si hlavou o futra :D