Volná živnost, vlastní daňová evidence - je tu někdo se zkušenostmi?

schotja
20. čer 2017

Dobrý den, milé ženy. Budu zakládat volnou živnost na "prvovýrobu", a chtěla jsem se zeptat, jestli je tu některá z vás např. švadlena, nebo vyrábí na zakázku a do prodeje (trhy, Fler, FB skupiny, inzerce a pod.), jestli stačí tzv. "daňová evidence", a jak to v praxi funguje? Jestli to zvládne člověk sám, nebo jestli je potřeba účetní? Pokud máte nějaký tip na web zdarma,.. Díky moc předem za vaše postřehy, podělte se prosím o Vaše zkušenosti.

biedronka10
20. čer 2017

Nevim jestli ti odpovim na vse, ale lze to. Ja svemu muzi delam danovou evidenci. Nutne je si hlidat terminy odvodu dani a podavani priznani k dph, kontrolni hlaseni a pak smz. Priznani k dani z prijmu jednou za rok. Take je dulezite jestli budete platcem dane, ci nikoliv, ale z praxe vim, ze lepsi je byt platcem dane. Web zdarma asi neporadim, protoze jsme si radsi zaplatili za software Pohoda, neni drahy a muzes si to dat do nakladu a je vyborny na vsechno, od zakladnich veci po vystaveni priznani nebo KH, zvladne to s nim i absolutni zacatecnik, ktery ma o ucetnictvi minimum informaci. Ja mam sice vzdelani z ucetnictvi, ale praveho ucetnictvi, evidencka taky pro me byla neznamou.

biedronka10
20. čer 2017

Jestli vest DE nebo UCT je potreba si radsi projit v zakone o ucetnictvi jake jsou podminky, ja ted taky honem nevim.

jahodi
20. čer 2017

@schotja jsem účetní, DE dělám klientům v programu LP Profit, přišlo mi že vychází nejlépe finančně. DE stačí, není důvod dělat účetnictví. Jestli to zvládneš sama? To záleží na tom jak jsi šikovná se v tom vyznat asi, to těžko říct 🙂
Jak píše @biedronka10 zda je "lepší být plátcem" - asi myslí plátcem DPH. Já bych řekla, že pokud chceš prodávat koncovým zákazníkům tedy ne firmám-plátcům DPH tak je lepší nebýt plátcem DPH.

biedronka10
21. čer 2017

jj tak samozrejme, pokud bude prodavat jen spotrebitelum koncoveho razeni, tak nebyt platce DPH je lepsi, pokud ale bude i nejakym firmam, vyplati se ji prodavat jako platce. Na druhou stranu jako neplatce dph kdyz nakoupi material od firem co jsou platci na vyrobu, musi zapomenout na nejaky uplatneni dph na vstupu a pocitat s celkovou tvrdou castkou, brz naroku na odpocet. A je si potreba priznat, ze platcem DPH je dnes drtiva vetsina firem, hlavne tech co prodavaji material.