Je tady účetní nebo daňová poradkyně prosím?

jalito
1. dub 2019

Ahojky holky.

vím, že tady víte všechno, tak se chci zeptat, jestli by mně neporadila účetní nebo daňová poradkyně.

Jde o to, že jsem Slovenka a žiju a pracuju v Praze již nějaký ten rok (12 let). Dotaz se týká daní. Účetní mi odmítá přiznat slevu na dani pro dítě, rovněž mi odmítá podat daňové přiznání aby mi vrátili přeplatek na dani pro dítě s tím, že nemám daňový domicil (pobyt tady mám a zdržuju se tady víc než 183 dní v roce). Dva měsíce jsem se hádala, protože jsem to chtěla přiznat do termínu. Já chápu, že účetní potřebuje doklad (veškeré doklady kromě domicilu jsem jí dodala, domicil mi přijde zbytečný) no nepochodila jsem.

Teď si musím podat daňové přiznání sama, abych nenechala peníze na dítě státu (jedná se o dost peněz). Podotýkám, že jsem zaměstnaná v bance.

Postupovala účetní správně? A jak by ste to prosím se mnou vyřešili vy?

Teď jsem si dělala propočet daně a vychází mi doplatek na dani cca 41 tis kč.

Jak bych to měla udělat, aby mi to sedelo? Děkuji moc za přečtení diskuze a možnou odpověď.

inka987
1. dub 2019

Účetní podle mě postupovala správně. Bez domicilu se nemá roční zúčtování provádět. Ovšem není mi jasné, jak Vám mohl vyjít nedoplatek, někde se stala chyba....

betelgeuzz
1. dub 2019

Jestli účetní postupovala správně, neporadím. ale taky nechápu, jak ti mohl vyjít doplatek 41 tis. Odečetla jsi v přiznání zálohy?

V příznání se vyplňuje řádek 31 - úhrn všech příjmů, najdeš v papíru z práce, dále řádek 32 - úhrn povinného pojistného, taky v papírech od zaměstnavatele. Na řádek 34 se to nasoučtuje.
Na řádek 84 vyplníš odvedené zálohy, taky v papírech od zaměstnavatele. POkud ti v práci odváděli správně zálohy, tak pak by měl být nedoplatek/přeplatek nula. Když pak doplníš děti, vznikne přeplatek.

lenoulinkaa
1. dub 2019

@jalito Pokud jsi nerezident, tak ti nemůže dávat měsíčně daňové zvýhodnění na dítě a neměla by ani v RZD. Pokud tady žiješ, jsi daňový rezident v ČR, tak si myslím, že nic nebrání v tom aby RZD udělala i s daňovým zvýhodněním na dítě. 41 tisíc nemůže být nedoplatek. Máš něco blbě z potvrzení o zdanitelných příjmech zadáno špatně do daňového přiznání.

banitram
1. dub 2019

Když čtu popis vaší situace tak moc nechápu, proč se raději dva měsíce hádáte s účetní, než abyste si vyřídila ten domicil. Pokud je vaše životní situace taková, jak popisujete (tedy několik let trvale pracující a pracující na území ČR, předpokládám že i dítě chodí do českého školského zařízení - centrum vašich zájmů je tedy v ČR) , tak by vám ho bez problému přiznali.... Daňové zvýhodnění za celý rok na první dítě je 15204 Kč. Neuplatňujete třeba ještě slevu na školku, nebyla jste část roku nezaměstnaná nebo dlouhodobě nemocná ? Pokud neuplatňujete v daních ještě další slevy nebo odpočty, tak je 41 tisíc příliš vysoká částka.

lenoulinkaa
1. dub 2019

@jalito juuu, já už to vidím.. že jsem s tím nedoplatkem napsala kravinu.. v každém případě se na to těžko odpovídá a i dvě děti by bylo málo. to by musely být ještě velké úroky, penzijko, životko, darování krve... nebo si snad neuplatňovala slevu na poplatníka během roku.

barchen
1. dub 2019

@jalito Ahoj, zaměstnavatel má právo po tobě požadovat potvrzení o daňové rezidenci nebo daňový domicil pokud nejsi občanem tohoto státu. V případě, že rezident si (píšeš, že ano), tak nejsnazší cesta je vyřídit si ten domicil. Účetní nemá povinnost dělat daňové, resp. roční zúčtování daně nikomu. Akorát ta částka je moc vysoká, pokud se jedná o jedno dítě, nebo je jich víc, nebo máš i jiné odpočty?... A neuplatňovala si ročně ani slevu na poplatníka, jako na sebe?

j.a.n.i
1. dub 2019

@barchen No, u zamestnance, ktery vcas pozada a doloží potřebné tu povinnost rozhodně ma.

betelgeuzz
1. dub 2019

@barchen @lenoulinkaa já to pochopila tak, že těch 41 tis. má doplácet, ne, že je to přeplatek. Ale možná to blbě chápu. škoda, že uživatelka už nepíše.

lenoulinkaa
1. dub 2019

@betelgeuzz já to asi taky blbě chápu... Nedoplatek ji vzniknout nemůže a preplatek (vratka) se musí z něčeho vytvořit. Těžko říct, jak a co si počítá, když k tomu moc nenapíše.

iulia
1. dub 2019

pokud jsem dobře pochopila, chtěla jsi uplatnit bonus na dítě v ročním zúčtování? Pokud jsi Slovenka a máš trvalé bydliště na Slovensku, ale pracuješ v ČR a tedy v ČR trávíš v přechodném bydlišti více jak 183 dnů. Není nic jednoduššího než požádat o rezidenství (domicil) v ČR na příslušném FÚ v místě přechodného bydliště. A při kladném vyjádření FÚ budeš považována za daňového rezidenta ČR a máš nárok na proplacení bonusu na vyživováné dítě.

iulia
1. dub 2019

Ještě dotaz, píšeš, že tady žiješ 12 let, jak si tuto situaci řešila v minulých letech?

iulia
1. dub 2019

A pokud jsi zaměstnanec, nesedí mi přeplatek 41tis.

barchen
2. dub 2019

@j.a.n.i No, pokud podepisuje prohlášení, tak ano ale jinak to není povinnost zaměstnavatele. První zaměstnavatel nám to taky nedělal, odvolával se na fin. správu, že to není jeho povinnost.
@betelgeuzz Já to chápu, že jí ty daně vracet budou. Je možné, že si tam uplatní i slevu na poplatníka, třeba jí to účetní nedělala měsíčně jelikož neměla potvrzení o rezidenci. Jestli se ještě ozve a napíše jak to tedy přesně má, tak jí třeba poradíme líp. Takhle se domníváme co jí tam asi vyšlo.

j.a.n.i
2. dub 2019

@barchen Takze to jeho povinnost je, neb podepsat prohlášení musi umoznit, pokud o to ma zamestnanec zajem. Jo a ze jste si nechali libit ulehcovani si prace ze strany ucetni nic nehovoří o tom, co je ci neni povinnost.

barchen
2. dub 2019

@j.a.n.i Udělat prohlášení je povinnost? No, podle tohoto ne a na takovéto znění se odvolával zaměstnavatel. Pokud je někde znění, že to tak není, tak poprosím o link, pošlu kolegům, kterým to nedělá dodnes.
https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-...

Podle § 38ch odst. 1 zákona o daních z příjmů má zaměstnanec právo požádat písemně o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění svého posledního zaměstnavatele ve zdaňovacím období (2018) jen za podmínky, že za toto zdaňovací období nemá povinnost podat daňové přiznání a za předpokladu, že v roce 2018 pobíral příjmy ze závislé činnosti anebo funkční požitky
pouze od jednoho zaměstnavatele,
od více zaměstnavatelů postupně za sebou,
případně ještě příjmy, které byly zúčtovány výše zmíněnými zaměstnavateli dodatečně v době, kdy pro ně již v roce 2018 závislou činnost nebo funkci nevykonával (tzv. „doplatky mzdy podle § 38ch zákona o daních z příjmů “).
Podmínkou ovšem je, že u všech těchto zaměstnavatelů učinil na zdaňovací období 2018 v zákonné lhůtě Prohlášení k dani anebo je učinil podle § 38k odst. 7 zákona o daních z příjmů alespoň zpětně se žádostí o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění (tak může učinit ovšem jen u posledního zaměstnavatele v tomto roce, a to do 15. února následujícího roku).

j.a.n.i
2. dub 2019

@barchen No, z toho jasne vyplývá, ze pokud zamestnanec nema sam povinnost podat DP, tedy mel podepsane prohlaseni a nemel jine prijmy, tak ma PRAVO pozadat zamestnavatele o zuctovani = kdyz pozada, tak ma zamestnavatel POVINOST to zuctovani udelat.

barchen
2. dub 2019

@j.a.n.i Ano, ale já se bavím povinnosti nechat podepsat prohlášení. Je to povinnost zaměstnavatele nebo nikoliv?

j.a.n.i
2. dub 2019

@barchen Ano, je to povinnost.

barchen
2. dub 2019

@j.a.n.i Díky.