icon

Je tuto nějaká účetní? Řěšim daňové přiznání

nikoulinka
17. zář 2018

Ahoj holky,
Mám dotaz. Jedná se o daňové přiznání. Trochu osvětlim situaci. Manžel je nyní na PN, na kterou nastoupil v ochranné lhůtě. Pracoval do 14.2. Do nového zaměstnání pak nastoupi 1.11. A mě zajímá. Může pak pri rocnim zuctovani daně uplatnit slevu na dani na manzelku (podminku prijmu splnuji) a zaroven uplatnit i slevu na dani, za dane mesice, kdy byl na te nemocenske? Jeste jednou zminuji, ze nemocenskou nastoupil po ukonceni zaměstnání v ochranne lhute. Diky za odpovedi 🙂

sdu
•
17. zář 2018

Ano, uplatní si všechny slevy na které má nárok. Slevy se nekrati.

j.a.n.i
•
17. zář 2018

@nikoulinka No, teoreticky může, prakticky nespíš nebude mí tu manželku z čeho uplatnit. A jinak tebou zdůrazňované nastoupení na PN v ochranné lhůtě nemá na uplatnění slev žádný vliv, je fuk, zda byl na PN, na UP nebo třeba jen tak doma.

nikoulinka
autor
•
17. zář 2018

@j.a.n.i nam totiz znama tvrdi, ze musi mit, za dane obdobi, prijem ze zaměstnání alespon 90.000,-, jinak slevy uplatnit nemůže. Dle jejich slov, protoze e an nemocenske v ochranne lhute, se nemocenska neda pocitat jako prijem. Proto se prave tady ptám 🙂

anetka1701
•
17. zář 2018

@nikoulinka nevím jestli zrovna 90tisíc je ta částka, kde by se "to vyplatilo", nicméně pokud bude mít dostatek záloh na dani, určitě mu je vrátí minimálně v plné výši co odvedl. Narozdíl od daňového bonusu na dítě se sleva na manželku dává pouze z odvedené zálohy na dan, ale nejde do mínusu (pokud má někdo zálohu na dan 500 a má dítě, tak neplatí nic na dani a dostane ještě něco kolem 600 jako bonus)

j.a.n.i
•
17. zář 2018

@nikoulinka Nemocenská se pro vlastní daně nikdy nepočítá jako příjem... A jinak tu hranici si plete s hranicí pro uplatnění bonusu na dítě, tam je potřeba mít alespoň 73 200,- za rok. Slevu na poplatníka uplatňuje vždycky a slevu na manželku teoreticky taky, ale prakticky si ji neuplatní, neb nebude mít z čeho.

nikoulinka
autor
•
17. zář 2018

@j.a.n.i a ta hranice je prosim co? Hruby prijem? Odvod na dani?

j.a.n.i
•
17. zář 2018

@nikoulinka Hrubý příjem.

priefi
•
18. zář 2018

@nikoulinka ano muze, redukce by byla jen v pripade, ze byste meli svatbu behem roku 2018, jinak je narok na plnou slevu, pokud bude v roce 2018 zamestnan a bude odevzdavat danove priznani 😉 Ty ale nesmis presahnout prijem 68 tis

nikoulinka
autor
•
18. zář 2018

Holky, diky moc. Už to chápu :D

simona_33
•
18. zář 2018

@j.a.n.i ty jsi ucetni? pokud se v tom vyznas, mohla bych se vtirnout s dotazem na vedlejsi cinnost? mam od minuleho tydne zivnostak, jsem zamestnana na RD ale RP mi skoncil k 31. 8. v rijnu ke konci nastoupim na MD. Budu muset platit v uati a rijnu zalohu na pojisteni dle minimalniho VZ? Mate me ten RP. Moc diky

j.a.n.i
•
18. zář 2018

@simona_33 Tady se přiznám, že jistě nevím, měla bys mít vedlejší činnost z titulu zaměstnání, akorát jestli to platí i v případě, že z toho zaměstnání nemáš příjem...

simona_33
•
19. zář 2018

@j.a.n.i jo to si prave myslim ze ne, jelikoz jsem na ten rodicovske coz ne nahradni doba pojisteni a nemocenske poj za me proste nikdo neplati. no uvidime. ale diky.

leejlaa
•
30. led 2019

zdravím 🙂 rada bych se trochu vtirla s dotazem. Zjistila jsem, ze mi nebyla vyplácena sleva na dítě od září do prosince 2017. Jsem zaměstnána od září 2017 u jedné firmy. Lze ty peníze získat zpět, prostřednictvím dodatečného daň přiznání? Melo by to snad jit az tri roky zpětně. Poradil by někdo, jak se takové přiznání vyplní, a co je potřeba doložit?

nolies
•
30. led 2019

@leejlaa Ahoj, tu slevu ti zapomněl uplatnit zaměstnavatel nebo jsi zapomněla jim nahlásit dítě a podepsat "růžové přihlášení"?

nolies
•
30. led 2019

@leejlaa prohlášení

leejlaa
•
30. led 2019

Růžové prohlášení jsem určitě vyplnovala, ale jestli jsem tam uvedla dítě, to uz si nevzpomínám, je to rok a pul. Nikdo mi tenkrát neporadil, tyhle věci neovládám a prostě jsem to nevěděla

leejlaa
•
30. led 2019

ale pamatuju si, ze jsem nesla čestné prohlášení, ze otec slevu neuplatňuje, ale tez nevím, kdy, myslím, ze to bylo v únoru

nolies
•
30. led 2019

@leejlaa To už se týkalo roku 2018, pokud to bylo v únoru. A roční zúčtování dani za rok 2017 bylo provedeno?

simona_33
•
30. led 2019

@nolies proc by se to muselo tykat 2018? To cestne prohlaseni se dava k priznani, v unoru dela zuctovani dani zamestnavatel, tak myslim ze by to klidne mohlo byt vyplacene najednou ve vyplate.... Koukla bych se do pasky dubnove....

nolies
•
31. led 2019

@simona_33 Záleží co to bylo, jestli sleva na rok 2018 nebo zpětně 2017. Každopádně tak o tak bych to řešila přímo se zaměstnavatelem.

leejlaa
•
31. led 2019

Tak roční zúčtování daně bylo něco přes 1300,- a to mi vraceli za skolkovne ( stale se bavíme o r. 2017) ve výplatních páskách mam jen jednu slevu, a to na poplatníka, a to od září 2017 az do června 2018. Od července je tam uz i sleva na dítě ( měnil se název zaměstnavatele a tak jsme vyplňovali znovu i růžový papír, tam už vim, ze jsem tam něco zaskrtavala ohledně syna, a asi sem se teda trefila, kdyz další měsíc jsem uz slevu mela) Takže letošní daně by mi take mohli vrátit slevu na dítě za ten první půlrok

mataharyy
•
14. bře 2019

@leejlaa o slevu na dítě lze zažádat zpětně i za rok 2017

j.a.n.i
•
14. bře 2019

@mataharyy Jojo, jde, akorat uz si člověk musi podat danove priznani

mataharyy
•
14. bře 2019

@j.a.n.i To každopádně, ale lze to a pokud je to nějaká zajímavá částka, tak by byla škoda o ní přijít... Jen je potřeba si zjistit jestli vůbec vznikl nárok na výplatu bonus, za rok 2017 to bylo tuším kolem 68-70 tisíc...?