Vyhoření v práci. Jak se s tím vyrovnat?
Ahoj,rada bych se poradila. Jsem velmi vyhorela,vycerpana z prace. Jsem na vyssim mng postu v korporatu a uz to nezvladam-vsechno-vztahy,lidi,prace me nenaplnuje… pracuju 10 hod denne ale je to uplne k nicemu. V podtate to nikoho stejne nezajima. Kazdy den brecim. Provlem je nasi rodinu v podstate zivim,mam dost vysoky prijem. A nemyslim ze jen tak lehce sezenu stejne placenou praci. Navic fakt nemam energii. Mam chut se nekam zavrit a dliuho nevylezt ven. Vim ze bych nevzvladla ani pohovor. Myslite,te by pomohla treba dliuhodoba nemocenska? Za cel zivot jsem ji nikdy nemela.. nebo dat vypoved rovnou? Jsem opravdu nestastna:(
@1pomnenka vy máte pokaždé,že je to troll,nebo si chyby najdete🤦🏻♀️.Bože,kam ten svět spěje,že jsou lidé na sebe zlý,zavidějí atd atd🤮
@1pomnenka bože🤮🤢
@alexandria80 Jsem zlá? Komu jsem ublížila? Zřejmě podle sebe soudím tebe. Nikomu jsem nenapsala křivé slovo. To je pouze můj odhad, že jde o trolla a jasně, že se můžu mýlit. Zatím to tedy nevypadá a v podstatě, co na tom záleží.
@alexandria80 a co je na tom divneho ze vezmu praci za lepsi penize a s mensim stresem? 🤔
A ze jsem sama je moje volba, hypoteka uz byla, tak co mam delat.. a ve finale kdyz dneska vidim najmy, tam zlata hypoteka 😎
@1pomnenka já nenapsala,že jste zlá,ani že jste někomu ublížila.Ale proč by to musel být hned troll...
Třeba není...
@l_ divného nic,jen že jste sama s díťátkem a hypotékou a vše dáváte😊.Naopak je to pěkné v dnešní době,že to zvládáte👍.
Já naštěstí nemám hypotéku,ale umím si představit,jak je to těžké platit.
@alexandria80 a co mi zbyva 😎 a jak pisu, platim min nez vetsina v najmu 🤷🏻♀️ a zvladam nezvladam, proste to nejak jit musi 🤷🏻♀️
@l_ rozumím Vám.Já sice hypotéku nemám,ale též vše platím sama a starost i radosti o barák.Ale člověk je rád,že má prácí,zdraví a děti a vše musíme zvládnout.Nikdo se nás neptá😊🍀
@alexandria80 Nedovedu si představit, že někdo, kdo pracuje na této pozici, nedokáže jít na pohovor. To se vylučuje, i kdyby byl vyhořelý. Udělá vše pro to, aby nebyl a aby se z toho dostal. Nedovolí, aby je práce zabila. Ví, kde najít pomoc, mají svého lékaře, vezme je ihned. Je to fňukání plné chyb. Už jen ten nadpis. Troll neodpovídá, jen se baví.
@1pomnenka Mozna neodpovida prave kvuli komentarum od Tebe... Taky pisu bez diakritiky a nevidim v tom problem. A kazdy pozna, ze chyby jsou jen preklepy, text psany ve stresu, v rychlosti... aby si clovek ulevil. Jedina chyba, odeslano pred prectenim a korekci (a vubec bych se nedivila, kdyby to byla pracovni deformace, kdy TOP MNG ma vzdy k ruce nekoho, kdo ma tohle na praci, sama jsem par takovych lidi poznala... znalosti a zkusenosti na rozdavani, luxus, ale dopis nenapisi, protoze na to vzdycky nekoho meli).
Jinak autorko, vyhledej odbornou pomoc, ne tady na MK, sver se nekomu, kdo nebude tvrdit, ze "fnukas", zjisti nazor rodiny a taky si "promluv" sama se sebou... Zivot je jen jeden a zdravi taky. PN... zastavit se, srovnat si priority, mit odstup... klidne.
@1pomnenka ty budes jedna z tech, co lidem s depresi reknou, at se vzchopi a prestanou fnukat. Na jednu stranu je to dobre, protoze to znamena, ze jsi nic podobnyho ani vzdalene nezazila.
A diky poslednim par prispevkum uz jsi troll ty - viz. definice: “Troll (či trol) je v internetovém slangu účastník online diskusních fór, chatů či blogů, který začíná hádky, provokuje čtenáře na internetu a rozsévá neshody tím, že zveřejňuje záměrně provokativní, urážlivé nebo irelevantní (off-topic) příspěvky k citlivým tématům.“
@1pomnenka Asi jsi nikdy nebyla vyhořelá. Já jsem ve svém nejhorším období viděla někde, že existuje chráněná šicí dílna pro ženy, a tam bych dost ráda šla. Ve vyhoření je naprosto normální, že ředitel firmy si nevěří ani na rozvozce pizzy. Doporučuju něco dostudovat, jinak ty příspěvky sem jsou dost nesmyslné.
@rencinka87 Nazývá autorku trollem a sama trolí 🙂 Souhlasím s tebou, když jsem četla ten poslední komentář nahoře od pomnenky, došla jsme k názoru, že ona nikdy vyhoření nezažila, protože by jinak takovou kravinu, jakože "Nedovedu si představit, že někdo, kdo pracuje na této pozici, nedokáže jít na pohovor. To se vylučuje, i kdyby byl vyhořelý. Udělá vše pro to, aby nebyl a aby se z toho dostal" nenapsala, to je dost naivní koment, který svědčí o tom, že pomnenka o opravdovém vyhoření ví úplný kulový. Právě naopak vyhoření je hodně časté na vysokých postech a že ti lidé "udělají všechno, aby se z toho dostali" - vzhledem k tomu, jak moc častý je syndrom vyhoření právě na těchto vysokých, odpovědných pozicích,kde lidé hodně často získávají pocit veledůležitosti a že "bez nich by se to zhroutilo , a tak na sebe přebírají stále více a více úkolů a stále více a více odpovědnosti...a to, že se blíží vyhoření, si v podstatě neuvědomují, nechtějí si to připustit. Kdyby všichni tito lidé věděli, jak to teda krásně udělat, aby nevyhořeli, tak se to vlastně vůbec nemusí ve společnosti jako téma řešit.
Ja naštěstí vyhořelá ještě nejsem a fakt si hlídám, abych na hodiny nepracovala víc než těch cca 40 hodin týdně, ale jinak naprosto chápu jak se cítíš. Celej den schůzky, neustale něco narovnávat, hasit, rozhodovat se. Držet tým na pozitivní vlně. Podřízeným se snažím být oporou, nest to na vlně, že se kvůli jejich fuck-upům svět nezboří a ja pak sama do noci v hlavě řeším co se posralo a jak to narovnat.
Taky to finančně táhnu, ne že bychom bez mého platu umřeli hlady, ale ten standard by šel rapidně dolu.
Ja si nemyslím, že dát výpověď nebo nemocenska je řešení. Když dáš výpověď, tak zas bude stres najit něco nového a pak stres se zaběhnout, začít v tom zase chodit. Nemocenska jednou taky skončí. Tohle je podle mě problém řešitelný jen nějakým koučingem nebo výrazným přednastavením procesů, týmu či pracovní náplně. U nás je docela dost i interních koučů, na které bych se mohla když tak obrátit.
Ale hlavně je to o tom se nastavit, že nic není tak horké, jak to vypadá a prostě to mít víc u zadku. Já s tím bojuji, ale už se mi to občas daří víc. A taky pomáhá pohyb, fakt si najit čas na to unavit tělo, aby hlava nemohla jet na plné obrátky.
Ahoj, úplně chápu, jak se cítíš, a moc mě to mrzí. To, co popisuješ, jsou vážné známky vyhoření a psychického vyčerpání, a rozhodně bys to neměla brát na lehkou váhu. Takhle dlouhodobě nelze fungovat, tělo si dřív nebo později řekne úplně naplno. A je v pořádku si přiznat, že už to nejde. Na uklidnění a zmírnění úzkostí můžu z vlastní zkušenosti doporučit CBD olej. Já si ho kupuju na CBDWay. Je vhodný právě při psychickém napětí, pomáhá zklidnit mysl, lépe spát a celkově zvládnout náročné období. Nečekej zázrak na lusknutí prstu, ale při pravidelném užívání se člověk cítí mnohem klidněji a má trochu víc prostoru „být“. Držím ti moc palce ať se to uklidní.
Pracuji ve školství, končím ve 13.00. Peněz extra nevydělám, ale mám pohodovou práci s úžasnými dětmi kolem sebe a vím, že z posledních pěti let, které jsem zažila, budu čerpat celý život. Zrovna dnes jsem říkala kolegyni. Můžu mít práci za dvojnásobek mého platu, ale dětství mých dětí mi proteče mezi prsty... Říkala jsem ji to na to konto, že přišla maminka na rodičák s tím, že dělá denně do sedmi a nemá čas se s ditětem učit. To dítě vídám denně a není spokojené. Doporučuji hodně dlouhou nemocenskou klidně přes celé velké prázdniny, třeba se potom ráda do práce budeš vracet.
@1pomnenka doporucuji praxi na zachrance ve velkomeste, kde posadky resi zhruba obden nejakeho vyhoreleho manazera z korporatu 😅 vsem prevencim, skolenim a tajtrlikovanim pro povinnou pohodu navzdory 🙂 Vim, o cem mluvim 😉

@1pomnenka teda takovýto korporát bych chtěla vidět. Možná ve skutečně nejvyšším managementu se to tají, ale jinak manageři naprosto běžně vyhoří, bohužel. To delegování je úsměvné, že je tam vždycky někdo, kdo to za tebe udělá 😀 a sportovat jde, jak kdo, protože dost lidí má výčitky, že moc pracují, tak se z práce nevydají za sportem, ale za rodinou a žijí docela obyčejné životy