Výpověď. Co teď?

26. pro 2021

Dobrý den,
23.12. jsme se v práci dozvěděli, že majitel firmy, kde pracuji končí k poslednímu v měsíci. Ruší obchod. Jiný nebude.
Mám smlouvu na dobu neurčitou.
Ještě nikdy jsem výpověď nedostala. (Jsem tu 11 let) od školy.
Ale co teď? Jsem těhotná (zatím na začátku). Zjistila jsem to minulý týden.
Prý nám nyní v týdnu k tomu řekne více. Já počítám s dvouměsíční výpovědí a myslím, že mám nárok i na odstupné. Chci se optat. Může dát výpověď okamžitou? Například s účinností, platností od 1.1.? Ale máme naplánovanou inventuru na 2.1. tak mě to mate. Můžete mi poradit na co si dát pozor? Bojím se, že nám odstupné chtít dát nebude.

roxanalit
26. pro 2021

Tak pokud dá okamžitou výpověď a bude ji chtít hned podepsat - rozhodne bych nic nepodepisovala!!!!!!!!!! A trvala nad dostupném!

autor
26. pro 2021

@roxanalit ale i pri okamzite vypovedi mam narok na odstupné, nebo se pletu?
Já jsem tak nejak zmatená, tolik let pracuju, mimco si k nam konecne naslo cestu a teď toto😞
Vím, že v začátku těhotenství se toho může stat jeste habadej a takovou zpravu o vypovedi jsem pred vanoci necekala.

roxanalit
26. pro 2021

No pokud víte ze majitel končí a bude chtít dat výpověď okamžitě a vy tam pracujete tolik let, tak to bych se mohla. Výpověď bych mu nepodepsala protože když vám dá okamžitou výpověď nemáte nárok na odstupné a v tom případě by jste byla hloupá kdyby jste s tím souhlasila. Být vama šla bych okamžitě marodit a tím pádem budete na PN a nemusíte nic řešit ! Pro vás si myslím ze ný to bylo nejlepší.

j.a.n.i
26. pro 2021

@roxanalit On zadnou okamzitou výpověď dat nemuze, to za prve. A za druhe nepotrebuje aby mu výpověď kdokoliv podepisovat, výpověď staci dorucit. A to, ze bude na pn na veci v tehle situaci vubec nic nemeni.

j.a.n.i
26. pro 2021

A jinak ano, výpověď bude s dvouměsíční vypovedni lhutou a pak mas narok na podstupne podle poctu odpracovaných let.

autor
26. pro 2021

@j.a.n.i ano to vim(že já vlastně podepisovat nic nemusím),jelikož ji dává zaměstnavatel. Na PN se mi jit nechce, i kdyz nejake zdrav. problemy mam spojene s těhotenstvím, celkem dost spinim, ale spinim i pri námaze i když jsem v klidu, tak že myslim, ze kdyz bude prcek silný, bude to v poradku. Pro me je lepsi byt v praci, tam na to nemyslim, vypnu a je lepe.
Jani a po dvouměsíční výpovědi se nahlásím na pracák. Už koukám po nějaké jiné práci, jen nevím,jestli zaměstná někdo těhotnou. Ale zkusím třeba alespoň něco. Jelikož podporu díky odstupnému nedostanu, až později že?
Děkuju

autor
26. pro 2021

Snad aspoň na mateřskou budu mít nárok 🙂🙏

j.a.n.i
26. pro 2021

Jojo, ptesne tak, podporu bys mela az po odstupnem, takze je otazkou jestli po konci pp nejit prece jen na pn, pokud budes mit stale problemy. Ze je ti ted lip v praci chapu, ale hledat novou v těhotenství a jeste pokud nejsi zcela ok, mi prijde uz zbytecny. Leda by to bylo neco, co by slo delat pri matersky z domu.

j.a.n.i
26. pro 2021

Na materskou budes mit narok, pokud na ni nastoupis do 180 dnu od konce pp, coz je i duvod proc nesouhlasit s pripadnou dohodou, leda by byla sakra vyhodna a mela si spocitano, ze ti ppm i tak vyjde.

rovenska
26. pro 2021

Já bych šla na PN protože nechci být zla ale těhotnou tě nikdo nezaměstna a lepší být na PN než úplně bez peněz 🤦🏼‍♀️☺️

autor
26. pro 2021

@j.a.n.i ja vubec nevim jak to chodi na nemocenske. Byla jsem jednou za těch 11 let letos v únoru(covid) a jen 14 dní.Kdyby dal dohodu, nevlezu se do 180 dní. A výhodná určitě by nebyla. Sice platil každý měsíc, ale nic navíc jsme nikdy nedostali. Mám ještě nevycerpanou dovolenou asi 10 dní. Tu jsme si nemohli ani vybrat, jelikoz nas bylo malo v praci.
Dekuji ti rady

j.a.n.i
26. pro 2021

@rovenska proc by mela byt bez penez, bude mit 3 platy odstupne a pak podporu.

polakovakl
26. pro 2021

Nepodepisujte žádnou dohodu, pokud mu zaniká živnost, jsou tam nějaké ochranné lhůty dané zákonem. Počkala bych s tím, co vám předá a poradila se s právníkem. Stalo se mi během těhotenství něco podobného a musím říct, že mít tu právní oporu bylo k nezaplacení, i když jsem se soudit nechtěla a nakonec dohodu podepsala (btw, rady mne vyšli na 1000Kč).

autor
26. pro 2021

@j.a.n.i ono lze jit na PN ve výpovědi?

j.a.n.i
26. pro 2021

Jo, jít na PN jde během výpovědí doby nebo do 7 dnů od konce pracovního poměru.

zajusenka
26. pro 2021

Dovolenou si nech proplatit, odstupné také, a jdi na nemocenskou, ta se po delší době zvedá víc a víc dle platu... (já ji pak mněla větší než čistý plat v práci).
Do práce tě už moc chtít vzít nebudou, a těhotenství musíš nahlásit rovnou. Na pracáku dostaneš 00prd, a to až po celém odstupné, které bude dlouhé po 11letech... to pak už budeš na konci těhu, a bůh ví co bude pak... takže Nemocenská je pro tebe lepší. Chápu, že v práci vypneš, ale jsou i jiné možnosti, jak se zaměstnat.

mia171717
26. pro 2021

Dostaneš výpověď s dostupným. po skončení pp je ochranná lhůta ( myslím 7 dni) a během těch jdi na pn a na ni zůstaň až do porodu. Chod na procházky, všechno si příprav a pekne si odpocin. Už nikdy si takový klid neuzijes. Nikdo te jako těhotnou nezamestna ( ty to samozřejmě nemusíš říct, ale co si budeme povídat, je to na zaměstnavatele levá).

zajusenka
26. pro 2021

Máte nárok jak na nemocenskou (ta může trvat snad i rok po ukončení smlouvy), tak i na mateřskou (potřebnou dobu za poslední 2 roky odpracovaných máte) + je tam ta ochranná lhůta tak si jen propočítejte, jak vám to tam vychází.

j.a.n.i
26. pro 2021

@zajusenka Těhotenství rovnou hlasit nemusi.

autor
26. pro 2021

Moc dekuji za rady.
Vim, že těhotnou asi nikdo nezamestna. Jen porad nemam zadny duvod zustavat doma (samozrejme kdyz bude vse v poradku). Tak jsem myslela, alespon brigadu, dohodu a tak. Ale to pak vlastne nevim, jestli si clovek jeste nepohorsi, pri vypoctu materske.

j.a.n.i
26. pro 2021

Pokud to bude dohoda do 10000 mesicne, tak nejsi ucastna nemocenskeho a tedy si nepohorsis. Akorát pri ni nejde byt na up, tak je otazkou, zda se vyplatí.

guliii
26. pro 2021

Měla jsem to podobné a řeknu ti to takhle. Když podepíšeš dohodu pravděpodobně nedostaneš odstupné ani mateřskou, protože jak jsi psala nebude to těch 180dní na nástup na mateřskou. Jestli špiníš nepřijde mi rozumné někde běhat po brigádách, těhotnou stejně nebudou chtít, protože je to pro ně víc starostí. Nejlepší máš jít na nemocenskou, není rozumné riskovat zdraví miminka, chápu, že to nechceš zneužívat, ale může se stát, že se budeš muset šetřit a pak už s nemocenskou budeš mít smůlu a příjdeš o peníze. Když jsi 11 let pracovala a ani nemarodila tak si myslím, že výčitky z nemocenské mít nemusíš. Hlavně zaměstnavateli nic nepodepisuj, je možné, že to bude zkoušet, nebude se mu chtít platit, proto tě bude tlačit do dohody. Když podepíšeš dohodu nedostaneš nic ani na pracaku, na to musíš dostat výpověď. Dohoda není výpověď! Buď opatrná ať nepřijdeš o peníze nebo o mateřskou. Jinak ti přeji krásné těhotenství a gratuluji.

drep
26. pro 2021

Já bych uvedla na pravou míru dvě věci: neexistuje “nárok na PN” jen proto, že je někdo těhotný. Vystavení PN je v dikci lékaře a musí k ní být nějaký důvod. A ukončení pracovního poměru se má lékaři, který vede PN, hlásit, protože po ukončení pracovního poměru se práceneschopnost posuzuje pro uchazeče o zaměstnání (tj. Jestli je člověk schopný dojít na pohovor na pracák).

rovenska
26. pro 2021

@drep já sem na PN od začátku moje práce není vhodná pro těhotný a jiná tam nejde cítím se fajn ale prostě to u nás nejde takže sem dostala od doktorky PN

levandule_k
26. pro 2021

Nejsem právník, ale obávám se, že žádná 2 měsíční výpovědní lhůta nebude, když 31. 12. skončí celý obchod. Pracovní poměr zanikne, dnem zániku pracovního místa ne?

No na mateřskou se nastupuje 6-8 týdnů před termínem, kdy určí lékař. V době zahájení mateřské musíš být účastníkem nemocenského pojištění (zaměstnanec nebo OSVČ) nebo být v ochranné lhůtě od posledního pracovního poměru, která je 180 dní od posledního pracovního poměru. Takže na mateřskou bys musela nastoupit nejpozději 29. (28) června 2022. Taky bych si ověřila, jestli platí lhůta 180 dní, kdybys měla třeba od ledna novou práci a byla v ní jen jeden měsíc.

Tady je kalkulačka, kdy si můžeš spočítat termín nástupu na mateřskou, třeba i dle data poslední menstruace/ovulace. https://kalkulacka-materska.cz/2021-kalkulacka-...

Nevyjde ti ta mateřská i bez marodění?

Já bych se chtěla nemocenské vyhnout, protože bych si připadala uvázaná jak pes u boudy. Normálně vydržím doma, ale kdyby mi nic nebylo a měla omezenou svobodu pohybu jenom na vycházky, táhlo by mě to všude. Občas jezdíme na víkend k rodičům nebo na chatu, v létě na výlety, a to by mě nemocenská omezovala hodně. Něco jiného je, když ležet musíš.

Já nedovedu posoudit jak moc je to špinění vážné a jestli je to důvod k nemocenské. Takže bych primárně řešila s gynekologem, jestli je pro mě není vhodná nemocenská z důvodu potřeby klidového režimu, i když budeš na úřad práce a řekneš, že jsi těhotná, tak tě stejně asi nebudou moc posílat na pohovory, nebo možná ano, ale když řekneš na pohovoru, že jsi těhotná, tak se o tebe moc rvát nebudou.

Na pracáku máš nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 6 měsíců, je to tuším 65% platu první dva měsíce, 3. a 4. měsíc je to 50% a 5. a 6. měsíc 45%.
Nemocenská je 60% denního vyměřovacího základu, když marodíš dlouho, tak se to navyšuje.

drep
26. pro 2021

@rovenska ano, to je špatně a tvůj lekař se dopouští pojišťovacího podvodu, protože správně máš být doma na tzv. Překážkách za plnou mzdu

levandule_k
26. pro 2021

@rovenska No, ale správně bys měla být doma za 100% náhrady mzdy, ale chápu, že pro zaměstnavatele je výhodnější tě poslat marodit, než ti platit 100% náhrady mzdy.

j.a.n.i
26. pro 2021

@rovenska Takže máš neschopenku podvodem...

j.a.n.i
26. pro 2021

@guliii Prosimtě, když se v nečem neorientuješ, tak neraď, není pravda, že by po podepsání dohody na UP nic nedostala.

j.a.n.i
26. pro 2021

@levandule_k No, to tedy výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou bude, to že místo zanikne dříve je čistě problém zaměstnavatele, on si to měl pohlídat a dát výpověď včas.