Výpověď. Jak se bránit?

22. čer 2021

Zdravím všechny, potřebovala bych radu nejlépe jestli je tu nějaký právník nebo někdo kdo se vyzná v pracovním právu. Manželovi hrozí 'vypoved", ale chtějí s ním klasicky vydrbat. Nabídli mu dohodu do konce července a 5 platů. Prý když to nepodepíše, tak vyhrožují. Důvodem má být dlouhodobá nespokojenost s pracovními výsledky a neplnění cílů. Přitom jediné negativní hodnocení má asi 2 měsíce staré, to rozporoval. Asi už si chystali půdu. Podle mě nemají žádný právní důvod k výpovědi,tak vyhrožují a manžel na strach ze když nepodepíše,tak mu dají porušení kázně a,nedají ani to odstupné. Já radim ať nepodepisuje. Jednak v této době za měsíc nemusí sehnat nic jiného a v případě že by byl na pracáku,rak s dohodou nedostane ani podporu. Můžete prosím poradit jak se bránit? Moc děkuji.

xcassiopea
22. čer 2021

Výpověď s odstupným se dává z organizačních důvodů (2 měsíce výpovědní doba a pokud je v zaměstnání déle než dva roky, tak i 3 měsíční odstupné)
Pokud už dostal písemnou výtku, kde je uvedeno, že ve lhůtě 6ti nebo 12ti měsíců může dostat výpověď za ty a ty důvody, už mu pravděpodobně nikdo 5 platů nenabídne. Pokud bude v dohodě uveden důvod pro který vzniká nárok na odstupné a bude tam to odstupné a výše jasně uvedená, s největší pravděpodobností se nebude jednat o "vydrbání" ale o srovnatelné podmínky pro výpověď například pro nadbytečnost, nebo organizační důvody. Dohodu podepisovat sice nemusí, ale může dostat výpověď s odstupným, nebo vytýkací dopis, který může vézt k výpovědi bez odstupného. Záleží na situaci. Pokud bude dohoda vytvořena správně, nedostane podporu v nezaměstnanosti pouze za dobu, kdy dostane odstupné a 5ti měsíční doba podpory v nezaměstnanosti se pouze posune, ale rozhodně o podporu nepřijde, jen se první 2 měsíce o 20% s dohodou oproti výpovědi z organizačních důvodu pokrátí.
Drží palce.

xcassiopea
22. čer 2021

A ještě bych chtěla doplnit, že pokud bude v dohodě nebo výpovědi uvedeno odstupné, počítá se z průměrného výdělku posledního kvartálu a z odstupného se neodvádí zdravotní a sociální pojištění, jen daň. Zaměstnavatel by měl vyplatit i nevyčerpanou dovolenou (popřípadě jí nařídit před koncem pracovního poměru).

zuzangel
22. čer 2021

Řeknu ti to asi tak.... Ano poradit mu ať nepodepisuje fajn, je to vyjeb o tom žádná, a hnus nad všechny hnusy .... Na druhou stranu, ty by jsi chtěla chodit do práce, když víš že tě tam nechcou? Nabídka 5platu je na dnešní hnusnou dobu krásná, navíc pokud by mu dali takovou dohodu aby nepřišel o podporu, tak je to super a měl by 10 měsíců na hledání jiné práce, a já věřím, že když člověk chce, tak ji vždy najde, a i takovou, kde si vydělá pěkně peníze a ještě si ho v práci i váží a mají třeba i fajn kolektiv, a ne takové šmejdy co se chovají jak zvířata.

autor
22. čer 2021

@xcassiopea díky za info. Žádný vytykaci dopis nemá. Jen výsledek nějakého hodnocení od ženské,která ani není jeho přímá nadřízená. Měl tam že neplní stanovené cíle,akorát že ty konkrétní cíle mu nikdo nestanovil. Podle mě nemají žádný zákonný důvod. Kdyby měli,nebudou dělat nátlak s dohodou. Za měsíc jinou práci nesezene. I kdyby nebyl covid,tak o prázdninách mají všichni dovolené ale hypotéku platit musíme.

jipe
22. čer 2021

pokud se ho budou chtít zbavit, tak se ho zbaví. Za organizační důvody se dá schovat spousta věcí. A než tam 2 měsíce trpět výpovědní lhůtu, to je snad lepší vzít 5 platů a jít. Hypotéku ti zaplatí to odstupné, ne? A pak bud během 5 měsíců sežene práci nebo půjde na pracák

autor
22. čer 2021

@zuzangel já si nedělám iluze že by tam mohl zůstat a vše bude zalité sluncem. Ale má docela specifickou práci, co dělá skoro celý život. Už to chtěl zabalit po tom hodnocení, tak jsme hledali a prostě to nedopadlo. Navíc mu řekli,že pokud si v rámci firmy najde něco jiného,tak ho podpoří a výpověď nedostane. Takže ho nechtějí na té konkrétní pozici.

autor
22. čer 2021

@jipe výpověď není jen tak, máš zákonné důvody. A kdyz už se chovají jak idioti, tak nechci ať jim to tak ulehčí.

xcassiopea
22. čer 2021

rozhořčení naprosto chápu, ale předpokládám, že s jinou pozicí by byl i jiný plat. Těžko soudit, jestli se firma nedostala do situace, že prostě k podobným krokům musí přistoupit a nebo je v tom něco jiného. Každopádně posílám pro informaci co je v mezích zákona
§ 52
c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách
To je s odstupným

§ 52
f) nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil,
g) jsou-li u zaměstnance dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr, nebo pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci; pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi,

Toto je bez odstupného.

autor
22. čer 2021

Tak lepší jiný plat než žádný plat. Ale asi jiná vhodná pozice není. Nárok na odstupné by měl. Žádného porušení se nedopustil.

jipe
22. čer 2021

Ale já vím, že existují zákonne důvody pro výpověď, ale prostě organizační důvody a nadbytecnost se špatně rozporuji. Příště mu můžou dát vytýkaci dopis a pak hrozit výpovědi bez odstupného je to samozřejmě na Vás, ale 6 měsíců je na hledání práce dobrá doba

sebinka123
22. čer 2021

@xcassiopea píšete zde pár špatných informací. Odstupné je v tomto případě ze zákona 1 nebo 2 měsíční, podle odpracovaných let. Může byt i bic měsíců ze zákona, ale z jiných důvodů. Pokud se dohodnou na více měsících, je to na benevolenci zaměstnavatele.

Důvod ukončení pracovního poměru zaměstnavatel uvádět musí vždy. I když se jedná o dohodu, tak tsm mudi být důvod. A pak u odstupného se už důvod neuvádí. Odstupné vyplývá ze zákona, dle důvodu ve výpovědi.

Pokud bude výpověď dohodou z nadbytečnosti, tak se podpora nekrati a je odstupnovana 65 50 a 45%, s tím, že se pouze o 2 měsíce její vyplacení odsouvá.
Zajímalo by mě, jak myslíte to ponížení o 20%?

sebinka123
22. čer 2021

Jinak je to samozřejmě špatná situace, můžeme se třeba špatně v něčem pochopit, ale i tsk si myslím, že to, co nabízejí manželovi, tak je docela dobré. Může to dopadnout i hůř. Nejspíš je v právu manžel, ale stále má zaměstnavatel větší moc než zaměstnanec a pokud se ho budou chtít zbavit, tak se ho zbaví a jde to i hůř.
Pokud se vám nebude něco zdát, tak kontaktujte váš nejbližší inspektorát práce. Oni vám poradí a pomůžou. A hlavně prostuduji výpověď, apod.
Přeji hodně sil.

xcassiopea
22. čer 2021

@sebinka123 Nechci se s Vámi přít, možná jsme se nepochopili správně, ale odstupné jsem uváděla 3 měsíce a v závorce pokud pracuje ve firmě více jak 2 roky v návaznosti na výpověď z organizačních důvodů, pro kterou se vztahuje i 2 měsíční výpovědní lhůta (při které si ty 2 měsíce odpracuje). Při delším trvání pracovního poměru než 2 roky je nárok na 3 měsíce odstupného. Paní zmiňovala 5 platů v dohodě ke konci července, kde samozřejmě může být uvedeno odstupné s důvody, může být i víc platů odstupného a podmínky ukončení se můžou dohodou jasně specifikovat, ale bavíme se o tom, na co má zaměstnanec nárok za předpokladu, že by dostal výpověď z organizačních důvodů, aby si paní mohla porovnat, zda nabídka dohody je fér, či nikoli.

V dohodě o skončení pracovního poměru být důvody nemusí a často ani nejsou, jelikož to není výpověď, kde důvod být musí, ale vzájemná dohoda o skončení pracovního poměru, kde se ostatně může právě nadefinovat například bonus, nikoli odstupné, či různě upravit tak, aby to vyhovovalo oběma stranám, proto jsem zmiňovala, že pokud je uvedeno odstupné (vypsala paragraf kdy odstupné nárok je, detailně popsala i co se vyplácí u odstupného pro představu), ale v dohodě může být ve finále cokoli a ke krácení 20% (z 65% na 45% u prvních dvou měsíců) na podporu v nezaměstnanosti dochází, když se nejedná o závažné důvody, což v tomto případě nevíme jak to "odstupné" přesně bylo myšleno a co do dohody skutečně napíšou, nemuselo by to potom být zrovna příjemné překvapení, když ke krácení dojde, proto jsem to zmiňovala. Jelikož tady padlo i ne úplně kladné hodnocení zaměstnance a jeho výsledků a pokud by firma do dohody například uvedla, že z důvodu nedostatečných výsledků došlo z důvodu zvýšení efektivity k organizačním změnám z těchto důvodů, ke krácení by v případě, že to úřad práce nevyhodnotí jako závažný důvod mohlo dojít. S něčím podobným už jsem se setkala a jelikož firma při náboru spolupracovala s úřadem práce, uvedením něčeho podobného se tak nezbavila znovuobsazení pozice.

Tuto možnost jsem zvážila z důvodu, že zaměstnance jak paní uváděla tlačí do dohody, místo aby mu rovnou dali výpověď s odstupným a klidně tam mohli uvézt, že od určitého data po vyčerpání nárokové dovolené už nemusí docházet do zaměstnání což by vyšlo stejně, nebo lépe pokud by ve firmě nebyl více než 2 roky a místo toho ho tlačit do dohody ke konci července. To se mi zdá právě trochu zvláštní a své důvody to určitě mít bude.

sebinka123
22. čer 2021

@xcassiopea to je právě to, že těch možností a kombinací je xxx a je potřeba vidět papír, jak je to definované. A přesně nevíme, vo tomu předcházelo, jak zaměstnanec opravdu pracuje, apod. Špatně se to posuzuje na dálku a bez papírů v ruce.

xcassiopea
23. čer 2021

@sebinka123 souhlasím, ale takhle obecně pro někoho kdo je v té situaci poprvé je lepší, že dostane základní informace dřív, než něco podepíše, nebo zase naopak odmítne podepsat a připraví se o férovou nabídku, kdy si pak firma "poradí" jinak a v jeho neprospěch, byť to bylo myšleno dobře. Je to o komunikaci, ale v těchhle případech je v tom ze strany zaměstnance dost emocí a ne vždycky je to jednoduché. Ale buďme rádi za odstupné. V Americe si klidně na propouštění najímají firmy cizí společnosti, kde jim to řekne úplně cizí člověk, že za dva týdny nashle a bez koruny. Tady máte letáček kde je popsáno jak se s tím vyrovnat, to si doma v klidu pročtěte. Firma Vám ještě zaplatí zdravotní pojištění ještě do konce měsíce, odevzdat pomůcky můžete dole na recepci, s úsměvem profesionála, popřejí hodně štěstí a pa pa. Taky pecka. A nabídka, pokud už dnes chcete domů, můžete, plat za dva týdny ještě dostanete.

konidana
23. čer 2021

Jen přidám svou konkrétni zkušenost.... zaměstnavatel mě už po letech nechtěl, a natlačil do dohody. Odstupné mi slíbil asi 3 platy. Ale toto odstupné jsem dostala v předposlední výplatě jako mimořádnou prémii. Takže jsem v klidu mohla jít na pracák a dostávat super velkou podporu. No a já blbka chtela proste chodit do prace, tak jsem vzala nahradu , co mi dohodil u jine firmy, mela mensi plat a navic mi tam nesedl šéf a tak jsem na konci zkusebky skoncila. A sla na pracak, kde jsem takhle dostala podstatne miň🤣

budouci_maminka
23. čer 2021

Pohled zamestnavatele: proste ho tam nechtějí, je to jejich právo. Jsou podmínky za kterých můžou vyhodit a protože se k tomu uchylovat nejdřív nechtějí nabídli opravdu velmi velmi velkoryse odchozí podmínky. Vyjebani vypada jinak.
Že hodnocení na manzela někdo cizí je úplně normální, obcas je dobrý pohled z venci.
Důvodu může být spoustu - treba je manžel vyhorelej, je na té pozici dlouho a nepřináší ji nic nového, chtějí tam dosadit někoho s nižším naborovym platem nebo někoho progresivnejsiho.
Osobně bych se s nimi dohodla co do té dohody konkrétně napíšou, domluvila se s nimi jak se "vykaze" to odstupné- např že to půjde jako bonus/odměna a ne jako odstupne a pak jim na to kývla.
V dnešní době je pořád práce dost, firmy stále křičí že nejsou lidi. Práci si nedokáže najít jenom neschopa.

autor
23. čer 2021

Manžel si nesedl s novou sefkou. Může se stát. Potřebuje jeho místo pro někoho kdo nebude z jejího pohledu potížista. Chápala bych i organizační důvody, holt černý Petr zůstal tentokrát jemu. Ale štve mě ten způsob jakým to po těch letech podali. I když do rána jsem taky trochu vychladla. S novou prací to není jednoduché když odmazu ajťáky,účetní a "obchodní manazery", tak v nabídkách toho moc nezůstane.