Založení IČO. Jaké jsou podmínky?

rampouch99
24. led 2024

Zdravím všechny,

Prosím o radu zkušenějších.
Jaké jsou nyní podmínky pro založení živnosti?
Asi před 12 lety jsem měla živnost, když jsem studovala. Sama zanikla nejspíše kvůli tomu, že jsem nic x let nefakturovala (nějak jsem se pak v mládí nepídila a kašlala na to). Celkově jsem na živnost vydělala asi 10tis.

Nyní jsem zaměstnaná, ale budu končit a přecházet na živnost. Mám živnost obnovit i když už nikde v žádném rejstříku nefiguruji, ani si nepamatuju číslo IČO, nebo založit jako novou?
Zároveň by mě zajímalo, zda jsou nějaké speciální podmínky. Z mládí jsem si udělala dluh u VZP (ne jako podnikatel), ještě zbytek doplacim.
Nebude problém toto při založení živnosti?

Moc díky a pěkný večer

jajulin
24. led 2024

@rampouch99 Stavila bych se na živnostenský úřad a ověřila si stav předchozí živnosti, protože ve většině případů je živnost pouze přerušena, ale není úplně ukončena. Když si zadáš do googlu např. Anna Nováková, Stará Ves 146 IČ, nic ti nevyjede?
Ohledně podmínek založení živnosti je rozdíl mezi živností volnou a vázanou. A zaplatíš 1000 Kč, což bys neplatila, pokud by předchozí živnost byla pouze přerušena. Budeš to mít jako hlavní výdělečnou činnost nebo vedlejší?

rampouch99
autor
24. led 2024

@jajulin : nene právě, že nikde nefiguruju, jako bych ji nikdy neměla. Takže je podle mě zrušena. Před x lety jsem se našla podle jména, že mám ičo. Nyní už ne.
Bude se jednat o volnou živnost.
A nebude problém při založení ohledně dluhu?

jajulin
24. led 2024

@rampouch99 ohledně dluhu netuším. A jak je to opravdu s tou předchozí živností, asi nejlíp budou vědět na úřadě, měli by to vidět podle rodného čísla.

jajulin
24. led 2024

@rampouch99 ještě si najdi v seznamu volných živností, které obory budeš chtít do živnosti zaškrnout

thalia
24. led 2024

Nemyslím si, že živnostenské oprávnění samo zanikne tím, že se nic nefakturuje, ani se tím samo nepřeruší. Poptala bych se na živnostenském úřadě, v jakém stavu to vlastně je. Aby tam nebyly nějaké dluhy.

rampouch99
autor
24. led 2024

@thalia : četla jsem, že když je živnost více jak 4 roky neaktivní (a není přerušena), tak vám ji mohou zrušit.
Ale zkusím se optat, jestli to půjde i nějak online. V pracovní době to nedávám 🙈

rampouch99
autor
24. led 2024

Tak jsem zjistila, že to jde najít online přímo na ministerstvu. Živnost mám ukončenou k roku 2013 z mojí vůle. (O tom ani nevím). Takže není pozastavena, ale úplně zrušena.

levandule_k
Autor odpověď smazal
Zobraz
levandule_k
25. led 2024

Taky si budeš muset zřídit datovou schránku, povinné pro všechny OSVČ.

miryp
25. led 2024

Jak je to s předchozí živností, už jsi zjistila, takže k tomu se nevyjadřuji. Podmínky ohlášení živnosti najdeš na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu, stejně tak tam najdeš i příslušné formuláře. Prostřednictvím ŽO můžeš rovnou živnost ohlásit i ZP, SSZ a FÚ, pokud toho chceš využít, nezapomeň vyplnit příslušné přílohy formuláře.
Dluh u ZP není překážkou pro ohlášení živnosti.
Jelikož ohlášením živnosti se z tebe stane podnikatel, bude ti automaticky zřízena datová schránka, skrze kterou s tebou budou všechny orgány veřejné moci komunikovat. Jakmile ti přijde dopis s přístupovými údaji, je třeba, aby sis schránku aktivovala. Stejně tak je nově datová schránka automaticky otevřená komunikaci s třetími subjekty (dříve bys k tomu musela dát souhlas), tj. přes datovou schránku z tebou mohou komunikovat i tví dodavatelé či odběratelé.
A jinak doporučuji se v oblasti OSVČ alespoň základně právně dovzdělat...