Zánik zaměstnavatele před nástupem do práce po RD
Prosím o radu, v lednu mi končí mateřská a teď mi bylo sděleno,že můj zaměstnavatel (soukromník) konci s podnikáním a tím pádem se nemám kam vrátit. Nejlépe zajít na ÚP?jaké papíry s sebou? Děkuji.
Jj to je jasné 🙂
@shynne Ne z rodičáku, ale z průměrné mzdy ve státě, takže je podpora bez ohledu na výši rodičáku 3600,- na začátku a cca 2900,- na konci, ale zas ji dostaneš hned, nečeká se na ty 3 měsíce co máš odstupné, takže pokud předpokládáš rychlé najití práce, tak může být výhodnější ta nízká, ale hned.
Já se s dovolením také připojím...
@j.a.n.i Na jak dlouho bych musela do té práce nastoupit, aby se mi podpora počítala z platu? Stačí měsíc? Jde mi o to, že do zaměstnání se nevrátím, ale zbývá mi dovolená, kterou mi neproplatili, i když jsem o ni před nástupem na RD žádala 😠 Vím, že by ji teď měli pokrátit, ale pokud přistoupím na dohodu(jako že přistoupím, protože studuji), tak bych si ji mohla vyčerpat po skončení RD(navrhl zaměstnavatel, vyjde mu to levněji, než odstupné). Stačí těch 20 pracovních dní?
@vanule No, pokud si už po RD vůbec nenastoupíš do práce, tj. výpovědní dba uplyne během RD, tak se podpora počítá z průměrné mzdy ve státě a bude tedy cca 3600,- . Jinak, to že by se podpora počítala z rodičáku je nesmysl, ale sposta lidí tohle označení používá pro tuhle malou podporu počítanou z průměrné mzdy.

@shynne Tak především musíte ukončit ten pracovní poměr, tedy buď dohpdou nebo ti dá výpověď a pak teprve můžeš jít na UP.