Zkrácení prac. doby. Mám na to jako těhotná nárok?

adelafri
23. zář 2020

Ahoj,
pracuji jako prodavačka a delam na dvanactky, klasika kratky a dlouhy týden (ve smlouvě podepsáno 40 hod. týdně) a jsem v 11.týdnu.
Chci se zeptat, zda mám nárok na zkrácení pracovní doby?
Jsem 12 hodin na nohách, více méně není možnosti si sednout a už to ted je na me dost náročné.

Zaměstnavatel zatim o těhotenství neví, chci počkat do screeningu, abych měla jistotu, že je vše v pořádku.

Na neschopenku jít nechci, chci dále chodit do prace dokud to půjde. Ale ty šichty me začínají ničit

Jake jsou Vaše zkušenosti?

Predem děkuji a přeji hezký den.

michaela666
23. zář 2020

Nevím co konkrétně v obchodě děláš, ale když jsem chtěla přeřadit na jinou pozici v rámci obchodu, abych mohla pracovat co nejdéle, donesla mi personalistka papíry ze zákoníku práce a podle toho co se tam psalo, jsem v obchodě nesměla dělat prakticky žádnou práci déle jak 30 minut. Řekla bych, že nárok na zkrácenou pracovní dobu určitě máš, záleží jak schopného a ochotného máš nadřízeného a vyjde ti vstříc s náplní práce.

adelafri
autor
23. zář 2020

@michaela666 pracuji v takovém "butiku". Obsluhuji zákazníky, uklízím na krámě a obsluhuji pokladnu. Pak ve skladu s paletakem pracuji, po staflich odmitam lezt uz ted a snazim se netahat těžké krabice. Ale vice mene stojim skoro porad na jednom místě...
Na jinou praci me tu asi neprevedou, je to vse prace ve skladu, nošení tezkych krabic a stejne 12 hodin na nohach a na pokladnu k pasu take nemůžu, tam bych opet tahala těžké veci a moje zada by trpěla jeste vic nez teď.

michaela666
23. zář 2020

@adelafri Obsluhovat paleťák a cokoliv na kolečkách ti zakážou jako první, takže sklad je nesmysl. Určitě bych šla zažádat o zkrácenou dobu a zkusit se dohodnout na častějším střídání "pozic", jestli si k něčemu nemůžeš na chvíli sednout a tak. 🙂