Práce při dětech. Jak zvládáte práci a dvě malé děti?

cekypetra
15. pro 2019

Ahoj maminky,

mam dve male deti, s obema jsem doma na materske. Posledni dobou me ale cim dal vic napada, jak to bude fungovat, az zacnu chodit do prace a oni do skolky/skoly. Deti byvaji v te dobe casto nemocne. Ve skole pak prijdou ruzne krouzky a je treba na ne deti vozit, atp. Muz pracuje v rezimu kratky dlouhy tyden, moji rodice v duchodu nejsou a druha babicka ma jeste dalsi dve vnoucata a uplne hlidaci neni. Jak to resite vy, ktere to mate podobne? Memu soucasnemu zamestnavateli by se asi nelibilo, kdybych chtela zkraceny uvazek nebo byla kazdou chvili s detmi doma na paragrafu. Praci jsem mela casove narocnou i co se castych nekolika dennich pracovnich cest tykalo. Pracovala jsem jako marketingovy pracovnik, umim docela dobre anglicky, ale v podstate jsem vzdy delala kancelarskou praci. Jak to mate s praci a skloubenim pece o deti vy?

blondynka400
15. pro 2019

@cekypetra vše se dá, když člověk chce a když tatínek funguje jako správný rodič. Děti jsou vás obou a je potřeba , aby se pak podíleli oba.... Jeden může ráno dávat, druhý vyzvedávat, př nemoci se oba střídat a atd... Není důvod, proč má být vše na matce, to je začátek konce. My máme oba dva náročnou práci, relativně vysoko postavenou, nikdy jsme neměli žádné hlídání a nikdy jsem to nepociťovala jako nějaký velký problém, ač to občas skloubit je vysoká logistická 😀 Pracovník marketingu je relativně volná pozice, není to dělník někde u pásu, jestliže bude fungovat i druhý rodič a ty jsi před MD/RD byla dobrý pracovník a děti nebudou nemocní v podstatě stále (tam to nevyřeší ani zkrácený úvazek), nevidím v tom problém...

cekypetra
autor
15. pro 2019

@blondynka400 tatinek funguje na sto procent, ale pracuje kratky a dlouhy tyden v restauraci, takze nemuze pravidelne vyzvedavat nebo vodit a bohuzel uz vubec nemuze ze dne na den zustat doma, bohuzel v gastronomii to funguje jinak. Ja jsem sice delala v marketingu, ale v potravinarske firme, ne v marketingove agenture a spis jako admin pracovnik a za x let na materske z tohohle oboru clovek velmi rychle vypadne. Zatim mam cas, ale uz me to napada, jak se tohle da skloubit a jak to resi ostatni.

petrasipkova1
15. pro 2019

Nasla jsem si polovicni uvazek, kdy pri nemoci to resim homeoffice. Jine reseni s detma nevidim. Dcera je po nastupu do skolky nemocna porad, vzapeti to hned chytá mladsi, ja vykryvam dny kdy je jim blbe, pak uz funguje manzel, ktery ma 12 hodinove smeny, takze hodne volna.

blondynka400
15. pro 2019

@cekypetra za mne je naopak krátký dlouhý týden výhoda, jak to lépe v případě problémů řešit. Ze dne den se to nehodí nikomu zůstat doma, ale vše se fakt dá, když se chce. Ono je to fakt o ochotě a vstřícnosti, než dopředu říkat, že to nejde a že to někde funguje jinak. jednou ty,jednou on, vše se dá... A jestli píšeš, že funguje, je to dobrá vyhlídka. Admin pracovní v potravinářeksé firmě je pro skloubení snad ještě lepší, než dělat v agentuře. Za mne bych si s tím fakt nedělala hlavu, stejně dopředu nevíš, jak to bude, jaká bude nemocnost, jak budou snášet školku a atd.... Za mne se ale ženy zbytečně víc bojí, než jaká je skutečnost.

suromana
15. pro 2019

My se i tak trochu z tohoto důvodu přestěhovali z Prahy 300 km zpět do rodiště za rodinou a babičkami. Já nakonec nastoupila jen na poloviční úvazek, ale bylo to i z důvodu IVF, kdy jsme chtěli zkusit ještě jednoho špunta. Syna jsem ze školky stahovala vždy, když začal mít větší rýmu, hlídala jsem si sama nebo babička, naštěstí jen jednou musel k Dr. pro ATB, jinak zatím školku zvládáme. A za dva měsíce čekáme mimčo, tak se to zase na chvíli vyřeší samo. Kamarádka se střídají, ráno veze manžel do školky, ona už dávno pracuje, odpoledne vyzvedává sama, jsou bez babiček, jiná zase jedou oba směnný provoz, potřebuji občas překlenout dvě hodiny, k tomu vyžívají sousedku v důchodu, která za pár korun ty dvě hodinky jednou za čas pohlídá. Takže asi jedině kratší úvazek nebo nějaké hlídání, když babičky nejsou k dispozici. Co někdo další v rodině, nějaká teta, prateta.

mysicka_lb
15. pro 2019

Ahojky, taky jsem měla strach, jak se v mém původním zaměstnání budou tvářit na zkrácený úvazek, neodcházela jsem tehdy ani zrovna v dobrém.... Ale zkusila jsem to nadhodit a žádný problém. Dělám 3/4 úvazek (6 hodin) od 8.30 do 15.00, stíhám vodit do školky i vyzvedávat ze školky (cesta mi zabere 1/2 hodiny a to stíhám i číst🙂). Co se týče té strašlivé nemocnosti, u syna třeba nic takového vůbec nenastalo. Za důležité považuji, že nastoupil nejdříve on do školky na zvykačku a pak teprve já do práce. Během toho zvykacího půlroku se nějak odehrály ty častější rýmičky (nic vážného tedy) a pak už byl nemocný jen minimálně. Loni za celý rok třeba marodil jen jeden týden s rýmou (nechala jsem si ho doma, ale opravdu neumíral), letos vůbec.... Také jsem měla strach, ale vše, čeho jsem se bála, bylo překvapivě úplně v pohodě.

zlorenka
16. pro 2019

Není moc svobodnějších povolání, než markeťák. Já skončila na podobné pozici v korporátu, našla si remote klienty a (s pár týdenní pauzou po porodu) od začátku mateřské pracuju z domu a přibírám práci podle domácí situace. Najeď pomalu a uvidíš, co zvládneš, využij rodičovskou k doplnění vzdělání, net je plnej kurzů zdarma, hlavně se toho neboj. 🙂

slunickovm
16. pro 2019

@cekypetra no úplně stejný problém taky řeším. Pracuju ve zdravotnictví manžel sice ochotný a částečně flexibilní, ale jsme na jeho příjmů závislí kvůli hypotéce. Přemýšlela jsem nad tím nejen kvůli vyzvedávání a chození do školky a školy a kroužku to by snad poloviční úvazek u nás vyřešil, ale co prázdniny to jsou tři měsíce letniz podzimní, vánoční, jarní plus sem tam den. A k tomu ty nemoci. Já si nedokážu představit naobjednat pacienty na dva tři měsíce a pak je co chvíli rušit 😒a předobjednávaf ale kam? Přemýšlím i nad změnou povolání.

drakenn
16. pro 2019

Nám hodně pomohlo, že děti chodily od první třídy do školy samy. Prvňák dokonce vodil a vyzvedával do školky dle nasich služeb mladšího, někdy i denne. Na kroužky docházeli a docházejí také sami, do sportu 3x týden chodí dnes spolu. Žádné vozeni.. to nám dává všem velkou volnost.

zuzineckah
16. pro 2019

@cekypetra záleží na financích. My to třeba vyřešili tak, že jsme dali s manželem hlavy dohromady, zvážili všechny časové a logistické nároky dětí (bydlíme mimo, všude vozíme) a rozhodli se, že já zůstanu cca tři roky ještě doma. Majoritní příjem rodiny je jeho a nutno říct, že je vysoce nadstandardní, takže nám přišlo zcela nelogické, abych já šla do práce, honila se jako blázen a navíc ještě komplikovala časový rozvrh jemu. Já tedy pracuji z domu, ale je to tak na dvě - tři hodiny denně a hlavně nic závazného, jen to, co mě baví. Ovšem vím, že takovou možnost nemá každý. Já jsem za ní vděčná. Byla bych jinak jak hadr na holi...

neomenia
16. pro 2019

Mam dve deti 9 mesicu a 5 let. Avim na 100%, že na plny úvazek se uz nevratim. Spis tak 0.5-0.6. Dělám ve zdravotnictví, stresu i tak hodně. Nechci byt ztrhana unavená mama, co lita celý týden ve zbesilem kolotoxi prace / krouzky./ ukoly/ nakup/ domácnost..a to mam fungujiciho manzela. Chci zit v klidu a mit cas take na sebe. Za cenu toho, ze holt ut nebudu špička v oboru, samozřejmě. Každý se musi rozhodnout.

bonavoxa
16. pro 2019

@neomenia Mám to stejně. Navíc starší je PAS, takže rozhodně jsem si určila priority. Zdravotnictví funguje na doslova obětech pracovníků...už dávno mi došlo, že nemám energii zachraňovat svět...finanční stránku vůbec nezmiňuji. Věřím, že snad nebude problém nějaký zkrácený úvazek, který mi dovolí se prioritně starat o rodinu. Chci už svou práci dělat v lepších podmínkách než za svobodna. To člověk hodně vydržel a překousnul.

konidana
16. pro 2019

@drakenn tak u nás také od 1.třídy všude sami. Ale i tak.. přežít to školkové období, kdy tam dva roky byli oba, to byl mazec. A pak ještě další dva roky s mladším ve školce. To jsem dceři nemohla udělat, svěřit jí bráchu, když byla ráda, že od něj má konečně ve škole trochu pokoj. Ten poslední rok, kdy mladší chodil do školky jsem v duchu stříhala metr.

neomenia
16. pro 2019

@bonavoxa ano, přesně, bez deti clovek na nicnehledi, s detmi uz se nechce tak drit. Ještě za male penize.

slunickovm
16. pro 2019

@neomenia jsem rada, ze to tak pisete, ze clovek v tom neni sam a vidi to tak i jini. Ja porad nevim, co a jak dal a mam jeste i cas, ale i tak nad tim.premyslim.

brunetka11
20. pro 2019

Marketing je velmi široký pojem... a pozice v něm velmi flexibilní. Vyplatí se pomalu rozhazovat sítě už během rodičáku a postupně si budovat pozici na trhu.
Výhodou je si nastavit podmínky a priority hned na začátku.
Já si tehdy u první dcerky stanovila, že částečný úvazek, osekané aktivity než dříve a časový plán. Bylo těžší si práci / projekty najít, ale po pár měsících se zadařilo a jsem u dané firmy již 10 let (a to tehdy nebylo moc flexi a částečných úvazků).
Pokud člověk umí za práci zabrat a má co nabídnout zkušenostmi, většinou se dá na kompromisu vzájemného fungování dohodnout.

tami6658121217
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
cekypetra
autor
6. únor 2021

@tami6658121217 dobry den, dekuju...poslala jsem vam email.

jakreb
6. únor 2021

@cekypetra Chces predávat pod MLM? No veľa šťastia. A ze ti nevadí ze dotyčna porušuje pravidlá...

jakreb
6. únor 2021

@tami6658121217 Ved nakopiruj tu tvoju "obsiahlejsiu informáciu" aj sem. Nic ťažké "ctrl+c, ctrl+v"....Ci kde je problém? Uz ti to nevynasa, zhanas nové ovečky? Si nahlásena.😉

cekypetra
autor
6. únor 2021

@jakreb zdali jde o MLM ci ne jsem si chtela overit, proto email dane pani. A ze jde o poruseni pravidel jsem si neuvedomila, pardon.

jakreb
6. únor 2021

@cekypetra Ty s tym nič nemáš. 😉 To si ma uvedomiť ona. Zhana obete-kde ma problém uviesť sem o čo ide....

ada22
6. únor 2021

Mam děti jedno ve skole a druhá školka. To ve školce je věčně doma s nudlí do školky chodí již třetím rokem. Manžel věčně v práci, ale dobre finančne ohodnocen. Takže já nyní mám práci na poloviční úvazek s možností home Office. Celkem se to da zvladnou, ale nedokáži si představit práci, kde bych musela byt v pevný čas. To bych asi neprošla ani zkusebkou. Kamarádi jsou oba na full, ale tam funguji v peci o děti rovnoměrně a nyní oba na home Office.