Zkušenosti s agenturou pro pečovatelky In loving hands
Chci se podělit o svou osobní zkušenost a zároveň upozornit ostatní pečovatelky, aby si velmi důkladně ověřily podmínky před odjezdem.
Spolupracovala jsem s agenturou na Slovensku jako OSVČ (na živnost). Bylo mi řečeno, že podmínky jsou standardní a spolupráce férová. Moje zkušenost byla jiná.
• Odměna byla velmi nízká vzhledem k tomu, že pracujete na živnost a nesete si všechny odvody i rizika samy.
• Informace o klientech byly podle mé zkušenosti neúplné nebo zkreslené.
• Smlouva byla podle mého názoru formulována velmi jednostranně a nastavená tak, že odpovědnost a rizika zůstávají téměř výhradně na pečovatelce.
Například mi bylo řečeno, že klientka je hodná paní přímo v centru města a že podmínky jsou dobré. Po příjezdu jsem zjistila, že:
• nebyl žádný volný den (pouze cca 1,5 hodiny ráno),
• v bytě bydlela také dcera s ročním dítětem,
• klientka často křičela a dělala naschvály,
• docházelo k močení mimo toaletu,
• chování bylo agresivní a psychicky velmi vyčerpávající.
V jiném případě šlo o nevhodné sexuální chování ze strany mužského klienta (požadavky na stimulaci intimních partií nebo mazání rozkroku balzámem). Na takové situace jsem předem nebyla upozorněna.
Další věc, která mě velmi zaskočila:
Od klientky mě poslali ze dne na den domů. Následně jsem zjistila, že se o ukončení vědělo předem, ale mně to nikdo neoznámil. Byla jsem postavena před hotovou věc a musela jsem ještě ten samý den odjet.
Čekala jsem půl dne v hotelovém lobby, než jsem si zajistila dopravu – bylo tam poslední volné místo. Původně se počítalo s tím, že okamžitě nastoupím k dalšímu klientovi, ale já jsem se rozhodla odjet domů.
V krizových situacích byla podle mé zkušenosti podpora ze strany agentury minimální nebo žádná. Komunikace byla slabá a většinu věcí jsem si musela řešit sama.
Momentálně zvažuji další právní kroky a případné podání podnětu na příslušné úřady.
Tento příspěvek píšu proto, aby si ostatní před podpisem spolupráce vždy ověřily:
• reálný zdravotní a psychický stav klienta,
• skutečný rozsah práce a čas odpočinku,
• kdo všechno v domácnosti bydlí,
• jak agentura řeší krizové situace,
• co se stane při náhlém ukončení turnusu,
• a aby si nechaly smlouvu případně zkontrolovat někým, kdo se vyzná.
Pokud má někdo podobnou zkušenost, budu ráda za sdílení.

Myslím, že nebylo nutné se registrovat na MK, abys nám sdělila svoji mizernou zkušenost. Tak snad ses poučila.