icon

Zkušenosti s agenturou pro pečovatelky In loving hands

unicornmeatforsale
20. únor 2026

Chci se podělit o svou osobní zkušenost a zároveň upozornit ostatní pečovatelky, aby si velmi důkladně ověřily podmínky před odjezdem.

Spolupracovala jsem s agenturou na Slovensku jako OSVČ (na živnost). Bylo mi řečeno, že podmínky jsou standardní a spolupráce férová. Moje zkušenost byla jiná.
• Odměna byla velmi nízká vzhledem k tomu, že pracujete na živnost a nesete si všechny odvody i rizika samy.
• Informace o klientech byly podle mé zkušenosti neúplné nebo zkreslené.
• Smlouva byla podle mého názoru formulována velmi jednostranně a nastavená tak, že odpovědnost a rizika zůstávají téměř výhradně na pečovatelce.

Například mi bylo řečeno, že klientka je hodná paní přímo v centru města a že podmínky jsou dobré. Po příjezdu jsem zjistila, že:
• nebyl žádný volný den (pouze cca 1,5 hodiny ráno),
• v bytě bydlela také dcera s ročním dítětem,
• klientka často křičela a dělala naschvály,
• docházelo k močení mimo toaletu,
• chování bylo agresivní a psychicky velmi vyčerpávající.

V jiném případě šlo o nevhodné sexuální chování ze strany mužského klienta (požadavky na stimulaci intimních partií nebo mazání rozkroku balzámem). Na takové situace jsem předem nebyla upozorněna.

Další věc, která mě velmi zaskočila:
Od klientky mě poslali ze dne na den domů. Následně jsem zjistila, že se o ukončení vědělo předem, ale mně to nikdo neoznámil. Byla jsem postavena před hotovou věc a musela jsem ještě ten samý den odjet.

Čekala jsem půl dne v hotelovém lobby, než jsem si zajistila dopravu – bylo tam poslední volné místo. Původně se počítalo s tím, že okamžitě nastoupím k dalšímu klientovi, ale já jsem se rozhodla odjet domů.

V krizových situacích byla podle mé zkušenosti podpora ze strany agentury minimální nebo žádná. Komunikace byla slabá a většinu věcí jsem si musela řešit sama.

Momentálně zvažuji další právní kroky a případné podání podnětu na příslušné úřady.

Tento příspěvek píšu proto, aby si ostatní před podpisem spolupráce vždy ověřily:
• reálný zdravotní a psychický stav klienta,
• skutečný rozsah práce a čas odpočinku,
• kdo všechno v domácnosti bydlí,
• jak agentura řeší krizové situace,
• co se stane při náhlém ukončení turnusu,
• a aby si nechaly smlouvu případně zkontrolovat někým, kdo se vyzná.

Pokud má někdo podobnou zkušenost, budu ráda za sdílení.

anonym_070472
20. únor 2026

Myslím, že nebylo nutné se registrovat na MK, abys nám sdělila svoji mizernou zkušenost. Tak snad ses poučila.