icon

Změna práce: Jak se rozhodnout jako samoživitelka?

16. led 2025

Ženy, popíšu svou situaci a zajímaly by mě Vaše názory, zkušenosti, na základě čeho byste se rozhodovaly. Jsem samoživitelka, mám tři děti ve střídavce, nejmenší půjde příští rok teprve do první třídy, starší už mě občas zastanou (vyzvednou malou, nakoupí atd.). Zanedlouho to bude 2 roky, co jsem na své pozici, na personálním. Je to takový velmi konzervativní podnik, bohužel se v poslední době firma potýká s problémy (málo zakázek, finanční problémy), teď se hledá investor, potažmo kupec, prostě budoucnost nejistá. Může to dopadnout dobře, investor nás převezme, budou nějaké změny a pojede se dál, anebo se to za pár měsíců celé zruší, s nějakým malým odstupným. Výhody této práce: je to velmi blízko, časově je to flexibilní, občas HO, mám skvělou šéfovou, dá se ledacos domluvit, nepředřu se a přitom peníze mám velice slušné. Pracovní náplň je docela fajn, různorodá, samozřejmě něco člověka baví víc, něco míň. Nevýhody: kromě té šéfové kolektiv nic moc, takové velmi chladné vztahy, většina lidí si vyká. Čekala jsem, že to bude takové dynamičtější, změny se tu prosazují strašně těžko, často se setkávám slovy: "Tady se to dycky dělalo takhle". Už ani nemám chuť o něco se snažit. Je to prostě takové pořád stejné, začínám se tu nudit. A mám strach, že profesně zakrním. Navíc, teď odchází kolegyně, a budu po ní přebírat její agendu, což jsou čísla, tabulky, Excely, a to není zrovna můj šálek čaje. Na nabídky práce koukám, jen hodně zvažuji, zda ještě pár měsíců počkat nebo se uchytit někde jinde, kde mě to bude víc naplňovat. Ikdyž to bude třeba dál, náročnější práce, dostanu prvně smlouvu na dobu určitou, nemusí to klapnout atd atd. Co byste dělali v mé situaci?

ninive211
16. led 2025

Já bych těch pár měsíců počkala, zaprvé uvidíš, jak se zapracuješ s novou pracovní náplní, třeba zjistíš, že je to v pohodě a že jsi v tom dobrá, zadruhé jestli se řeší budoucnost firmy, je třeba možné, že pokud by se končilo nějak hromadně, měla bys nárok na odstupné několik měsíců a s tím se do začátku pak začíná lépe. Dobrá šéfová je základ, rigidnost chápu, sama dělám na úřadě a většina kolegyň je 50+, takže si to dokážu úplně představit, prostě "vždycky jsme to dělali takhle, vím, že to jde i jinak, ale nový postup se už učit nebudu, vyhovuje mi to takhle..."

ninive211
16. led 2025

Jako výhody bych brala tu blízkostí práce, různorodost, možnost HO, flexibilnost, finančně jsi spokojená...těch výhod zde vidím dost, za mě by to alespoň prozatím převážilo ty nevýhody (pokud vyloženě kolektiv není fakt hodně blbý, šikana, pomluvy apod...) a počkala bych, jak se situace vyvine. Nemusíš hned najít novou, lepší práci se stejnými nebo dokonce lepšími podmínkami...a kolektiv je vždy otázka do loterie. Ono na druhou stranu, do práce si člověk nejde dělat kamarády na celý život (když to náhodou vyjde, je to super bonus, ale nebrala bych to jako nutnou podmínku), takže pokud tam není vyloženě toxické prostředí, ale prostě se tak nějak všichni tolerujete a neděláte si naschvály, vyčkala bych a v práci zůstala (a zatím můžeš pokukovat, co tak vůbec by se eventuelně v okolí dalo sehnat lepšího, jestli ty možnosti vůbec jsou).

autor
16. led 2025

@ninive211 Děkuji za názor. Hele, pomluvy ani šikana tu není, jedna kolegyně je teda strašně toxická a rozesírá to tu, ale není z mého oddělení, a je naštěstí jen jedna, takže s tím se dá žít. No, já právě koukám po nabídkách. Teď zrovna mě jedna hodně zaujala a zvažuji, zda reagovat. Přece jen, CV nachystané mám, ale vyšperkovat motivační dopis atd, ono to nějaký čas zabere, prostě zvažuji, zda to do toho dávat energii a zkusit nebo počkat. Mám asi strach, abych nezůstala potom bezprizorní, kdyby to s firmou dopadlo špatně. Chvíli bych vydržela, ale moc úspor nemám, o nějaké prachy jsem nedávno bohužel přišla (špatná investice). Proto si říkám, že raději včas opustit potápějící se lod než se pak trápit a muset být na pracáku a třeba muset vzít něco jen pro, to, aby něco bylo. A aspoň bych zjistila, jaké jsou možnosti a jakou mám hodnotu na trhu práce. Nabídek je docela dost, ale těch, které tě fakt zaujmou, až tolik není a nemusí to vyjít hned. Aby mi neujel vlak. Na druhou stranu, máš recht, těch výhod je fakt hodně. Navíc v mojí situaci, 3 děti, na vše sama atd.

autor
16. led 2025

Další věc je, že te´d se bude plánovat léto. Je to pro mě dycky strašně náročné všechno zorganizovat, taky domluvit se s ex není lehké. NO, a kdybych třeba v červenci byla ještě ve zkušebce, tak je to taky blbý, kam bych ty děti dala? Babička už to s nimi nezvládá, navíc je daleko. Takže si říkám - buď teď brzo to změnit nebo až pak na podzim.

pavicka
16. led 2025

Ja bych to jeste 'zkusila vydrzet' tech par mesicu 🙏
Ja mam praci na HO za minimalni mzdu..ale jsem stastna, ze to muzu delat kdykoliv z domu, i kdyz me to ne vzdy bavi a lide tam jsou ruzni..neresim tak detske nemoci, atd. Smlouvu mam cca taky do prazdnin. Takze ja se snazim nachazet zatim ty pozitiva a zustavam

ninive211
16. led 2025

Jo, jak píšeš, mít zkušebku přes prázdniny je dost naprd, pokud změna, tak ihned (mezitím ale bys stejně asi měla výpovědní dobu zde, tj. nástup do nové práce nejdřív reálný tak od dubna nejspíš) anebo pak ideálně od září nebo alespoň od srpna (abys musela řešit jen 1 měsíc místo dvou). Samozřejmě musíš též počítat s tím, že pokud bys měla naplánováno x týdnů dovolené přes léto a pak podala výpověď a třeba ke konci sprna končila, může ti vyjít, že máš nárok na méně dovolené, než jsi počítala, protože se ti nárok pokrátí.

skororozvedena
16. led 2025

@ninive211 to je fakt. To už je možná lepší skončit o měsíc dřív, přežít měsíc na pracáku a mít klid, moci někam jet s dětmi, trochu si užít léto bez stresu.