Bezplatná aplikace na měření délky pozemku. Jakou doporučujete?
Dobrý den, můj dotaz sem asi úplně nepatří, ale hledala jsem všude možně a najít nemůžu… Třeba máte někdo zkušenost. Potřebuji změřit délky pozemku, vypočítat plochu. Nemám geodetické pomůcky a pásmem to opravdu nejde, takové to elektronické měřidlo nejde použít, je to velká vzdálenost a stromy k tomu. Napadla mě nějaká aplikace - ano jsou, ale placené a není to zrovna málo. Neporadíte nějakou zadarmo, případně za rozumné peníze?
No, záleží na co presne to potřebuješ a jak přesně...
Jde to v katastru - kdyz si najdes ten konkretni pozemek, tak je tam funkce mereni.
@rencinka87 To sice jo, ale nebude to odpovidat rozměrům ve skutečnosti, takže záleží jak moc přesně to potrebuje.
@rencinka87 V katastru to jde, ale tam jsou hranice podle geodeta. Já potřebuji skutečné míry na místě. Katastr mi bohužel neukáže, kde je jaký strom s v jakém je stavu a to právě potřebuji kvůli nové hranici pozemku.
pásmem to nejde přes překážky? Nebo proč?
@patypresdevaty Bude mě hodně stát geodet. Potřebuji si sama “předchystat” plochu.
@j.a.n.i Jde o plochu 3000m2 a potřebuju to s odchylkou +- 1%
No na to geodeti studují, aby věděli, jak zaměřit lomové body pozemku pásmem (ortogonální metodou), a pak vypočítat z takto určených místních/pomocných souřadnic plochu pomocí L'Huillierových vzorců.
A pak na to jsou samozřejmě i (drahé) geodetické přístroje, které to změří a spočítají "samy"
Asi tomu nerozumím, bud se s nekym chci dohodnout na jiné hranici a pak to delam podle terénu a nepotrebuju nic měřit. Nebo chci vymerit tu stavajici a pak stejně potrebuju geodeta 🤔
@j.a.n.i taky nerozumím tomu "předchystat". Stejně si to musí geodet všechno přeměřit sám a ne mít něco "předchystané" (předměřené)
@konidana Tak tu ma bud v katastru nebo je to stejně na geodeta, z toho co laik naměří v terénu stejně smyslupnou "katastrální" vymeru nepočítá. Jo, kdyby to potrebovala pro davkovani osiva, ci tak něco, tak by se neco vymyslet dalo.
Plus tedy jak se rika, prodava se parcela a nikoliv m2 😁
Napadá mě, jak daleko to je od Brna / Prahy a zda by nebyl dostupný nějaký student geodezie, který by dokázal půjčit přístroje na geodetické měření (např. že by něco měřil pro diplomku).
Jinak buzola + pásmo by nešla? Ale tam bude taky šílená odchylka.
Lituji, že jsem se ptala.
Občas sem kouknu na diskuze na různá témata a je zajímavé, že některá jména se objevují opravdu všude a reagují více méně stejně. Je smutné, jak jsou lidé zatrpklí.
Zrovna v této diskuzi jsou snad všechny příspěvky k věci. Aplikace možná je v nějaké turistické GPS-ce , ale nebude to přesné, protože turistické GPS (prostě všechny negeodetické GPS ) určují polohu spíš na několik metrů než na metry. Na měření délek aplikace fakt není. Délky se dají měřit přímo pásmem (kolečkem, provazem) nebo laserem. Nebo se délky a plochy dají určit ze souřadnic (ortogonální metoda pásmem, GPS, atd.). Další geodetické metody už neuvádím.
Nikdo tu nic mimo mísu nepsal.
Akorát jak už jsem psala, ne vše jde udělat s mobilem a appkou v ruce. Kdyby to šlo, nebude se na to (ne snadno) studovat 🙂 Je třeba smířit se s tím, že některé věci je nutné svěřit odborníkům, toto je jedna z nich
Dneska disponují měřáky i třeba stavební firmy ap a pokud nepotřebujete výstup s kulatým razítkem, ale jenom nějakou kontrolu pro sebe tak se poptejte v okolí a určitě někdo někoho takového zná a doporučí, to nebude žádná velká pálka.

Ne všechno si může člověk udělat zadarmo samo domo...