icon

Bezplatná aplikace na měření délky pozemku. Jakou doporučujete?

26. bře 2025

Dobrý den, můj dotaz sem asi úplně nepatří, ale hledala jsem všude možně a najít nemůžu… Třeba máte někdo zkušenost. Potřebuji změřit délky pozemku, vypočítat plochu. Nemám geodetické pomůcky a pásmem to opravdu nejde, takové to elektronické měřidlo nejde použít, je to velká vzdálenost a stromy k tomu. Napadla mě nějaká aplikace - ano jsou, ale placené a není to zrovna málo. Neporadíte nějakou zadarmo, případně za rozumné peníze?

patypresdevaty
26. bře 2025

Ne všechno si může člověk udělat zadarmo samo domo...

j.a.n.i
26. bře 2025

No, záleží na co presne to potřebuješ a jak přesně...

rencinka87
26. bře 2025

Jde to v katastru - kdyz si najdes ten konkretni pozemek, tak je tam funkce mereni.

j.a.n.i
26. bře 2025

@rencinka87 To sice jo, ale nebude to odpovidat rozměrům ve skutečnosti, takže záleží jak moc přesně to potrebuje.

autor
26. bře 2025

@rencinka87 V katastru to jde, ale tam jsou hranice podle geodeta. Já potřebuji skutečné míry na místě. Katastr mi bohužel neukáže, kde je jaký strom s v jakém je stavu a to právě potřebuji kvůli nové hranici pozemku.

konidana
26. bře 2025

pásmem to nejde přes překážky? Nebo proč?

autor
26. bře 2025

@patypresdevaty Bude mě hodně stát geodet. Potřebuji si sama “předchystat” plochu.

autor
26. bře 2025

@j.a.n.i Jde o plochu 3000m2 a potřebuju to s odchylkou +- 1%

konidana
26. bře 2025

No na to geodeti studují, aby věděli, jak zaměřit lomové body pozemku pásmem (ortogonální metodou), a pak vypočítat z takto určených místních/pomocných souřadnic plochu pomocí L'Huillierových vzorců.

A pak na to jsou samozřejmě i (drahé) geodetické přístroje, které to změří a spočítají "samy"

j.a.n.i
26. bře 2025

Asi tomu nerozumím, bud se s nekym chci dohodnout na jiné hranici a pak to delam podle terénu a nepotrebuju nic měřit. Nebo chci vymerit tu stavajici a pak stejně potrebuju geodeta 🤔

patypresdevaty
26. bře 2025

@j.a.n.i taky nerozumím tomu "předchystat". Stejně si to musí geodet všechno přeměřit sám a ne mít něco "předchystané" (předměřené)

konidana
26. bře 2025

@j.a.n.i hádám, že jde o výměru toho pozemku, čili o prachy (odhad ceny)

j.a.n.i
26. bře 2025

@konidana Tak tu ma bud v katastru nebo je to stejně na geodeta, z toho co laik naměří v terénu stejně smyslupnou "katastrální" vymeru nepočítá. Jo, kdyby to potrebovala pro davkovani osiva, ci tak něco, tak by se neco vymyslet dalo.
Plus tedy jak se rika, prodava se parcela a nikoliv m2 😁

konidana
26. bře 2025

@j.a.n.i akorat to skoro nikdo nechape, a hadaj se o metry ctverecny, nebo i decimetry🙄🤪😅

A jeste te poopravim, parcela se neprodava, protoze parcela je pouze obrazem pozemku v mape. Prodava se pozemek😉

konidana
26. bře 2025

@j.a.n.i s (ne)presnosti nekterych katastralnich map, to kolikrat lip a presnejc odkrokujes😂

merope
26. bře 2025

Napadá mě, jak daleko to je od Brna / Prahy a zda by nebyl dostupný nějaký student geodezie, který by dokázal půjčit přístroje na geodetické měření (např. že by něco měřil pro diplomku).

Jinak buzola + pásmo by nešla? Ale tam bude taky šílená odchylka.

j.a.n.i
26. bře 2025

@konidana Ja vim 😁 resp. neodkrokujes to presneji, ale do odchylky se vejdes.

autor
27. bře 2025

Lituji, že jsem se ptala.
Občas sem kouknu na diskuze na různá témata a je zajímavé, že některá jména se objevují opravdu všude a reagují více méně stejně. Je smutné, jak jsou lidé zatrpklí.

konidana
27. bře 2025

Zrovna v této diskuzi jsou snad všechny příspěvky k věci. Aplikace možná je v nějaké turistické GPS-ce , ale nebude to přesné, protože turistické GPS (prostě všechny negeodetické GPS ) určují polohu spíš na několik metrů než na metry. Na měření délek aplikace fakt není. Délky se dají měřit přímo pásmem (kolečkem, provazem) nebo laserem. Nebo se délky a plochy dají určit ze souřadnic (ortogonální metoda pásmem, GPS, atd.). Další geodetické metody už neuvádím.

patypresdevaty
27. bře 2025

Nikdo tu nic mimo mísu nepsal.
Akorát jak už jsem psala, ne vše jde udělat s mobilem a appkou v ruce. Kdyby to šlo, nebude se na to (ne snadno) studovat 🙂 Je třeba smířit se s tím, že některé věci je nutné svěřit odborníkům, toto je jedna z nich

daruna
27. bře 2025

Dneska disponují měřáky i třeba stavební firmy ap a pokud nepotřebujete výstup s kulatým razítkem, ale jenom nějakou kontrolu pro sebe tak se poptejte v okolí a určitě někdo někoho takového zná a doporučí, to nebude žádná velká pálka.