icon

Jak správně zazimovat zahradu?

15. říj 2025

Máme poprvé zahradu. Hledám nějaké praktické tipy, vychytávky, co se vám osvědčilo, jak ji zazimovat. Raději reálné, samozřejmě na internetu čteme, hledáme.
Máme trávník, živý plot, skalku a záhon trvalek podél plotu.

1pomnenka
15. říj 2025

Nijak. O anglický trávník nestojím. Růže nepřihrnuji, zimu vždy přežijí. Živý plot na jaře zastříhnu a pohnojím hořkou solí. Skalka si roste svým vlastním životem, mám v ní hlavně azalky a ronďáky, pohnojím až na jaře, teď by měly velké přírůstky a ty by mohly v zimě zmrznout, takže na zimu nehnojím. Spadané listí mi sebere sekačka.

janule0123
16. říj 2025

Trvalky zjistt konkrétně, některé se stříhání na podzim, některé střihnout až na jaře a udělají parádu i v zimě .. některé trávy se stříhají, některé ne… na zimu dobry svázat … at neuhniji …

ela_v1
21. říj 2025

Nejvíc se mi osvědčilo všechno udělat postupně, nejdřív pořádně shrabat listí a posekat trávník naposledy trochu kratší.. Živý plot lehce zkrátit a kolem keřů nasypat mulč nebo kůru, ať přes zimu nepromrzají kořeny. Skalku nechávám být, jen vytrhám plevel a citlivější rostliny přikryju chvojím. Trvalky u plotu seříznu asi na 10–15 cm a taky trochu přikryju. A jestli máš hadice nebo zavlažování, určitě vypustit vodu, to je klasická začátečnická chyba.