icon

Jak zvládat úklid a nezbláznit se při péči o děti?

28. zář 2023

Ahoj holky, píšu anonymně, protože tady mám pár známých a asi se za svůj přístup stydím. Bude to delším😊 Přijde mi, že mám kolem sebe samé dokonalé hospodyňky (uklizeno každý den, navařeno, napečeno...). Vždycky jsem byla pedant na úklid, každý večer muselo být všechno srovnané, uklízela jsem 1x týdně celý byt (včetně všech vrchů, obrazů, prostě důkladně). S jedním dítětem jsem stíhala úklid 1x týdně, ale už ne důkladný a postupem času to bylo horší a horší. S jedním dítětem jsem z domu pracovala na půl úvazku a jinak jsme chodili na zahradu, na výlety, na hřiště, do kroužků, herniček, na návštěvy....a teď to není jiné...

Mám dvě děti (3 roky a 10 měsíců), obě jsou šíleně akční a chvilku nevydrží, ani u TV. Pořád se jim chci věnovat, pořád plánuju nějaké aktivity. Starší chodí nově od 8 do 11:30 do školky, já přijdu domů s mladší a konečně mám čas se jí věnovat (čteme si, hrajeme), pak jde spát (na 45 minut, odpočívám taky, protože se v noci budí max. co hodinu), pak zkusím něco uklidit, ale většinou mi malá u toho udělá větší binec a jdeme pro starší do školky. Obědváme s mladší, uklidím provozní binec. Starší si usne a já musím mladší krotit, aby ho nechala odpočinout. Usne mladší a já se věnuju staršímu (hry, povídání), pak většinou jdeme ven a pak už je večer 😀 Když usnou, vyřeším provozní nepořádek (třeba poskládat prádlo, umýt jídelní židličku..) a jdu pracovat nebo vařím na dva dny..když mám hlídání, tak většinou jdu na fyzio, k doktorovi, nakoupit nebo něco málo uklízím. Manžel pomáhá, ale on se spíš stará o naše dvě zahrady, auta, drobné opravy a taky si užívá čas s dětmi..

Došlo to tak daleko, že tak obden pouštím robotický vysavač, vytírám asi jednou za 3 týdny (není ani špinavá voda), koupelnu a záchod udělám 1x týdně a prach dělám tak 1x za měsíc 🤷🏻‍♀️🤯 Jenže to pořád v sobě řeším...

Jak často uklízíte vy? Jak se k tomu stavíte? Jak pořád neřešit, že tohle a tohle není dodělané? Jak se z toho nezbláznit? Pořád mám v hlavě seznam, co se musí udělat a nedostanu se k tomu...

Strana
z4
eviicka
2. říj 2023

@daisy95 taky mám jen jeden způsob vytírání, i po několika týdnech stačí na jedno patro jeden kýbl. Žádná černota tam není. Vytíráni trvá dlouho i proto, že zvedám židle, psí misku, květináč... samotná podlaha tak hodinu schne, takže dělám místnosti na etapy, abychom měli kde být. A jinak já nemám osypky když si děti hrají v hlíně, v písku, v trávě... proč bych je měla mít u nevytřené podlahy, která se pravidelně zametá a kde nic nikdo nepatlá?

journals
2. říj 2023

@eviicka tak třeba někdo vytírá jen prostředek místností a pak to asi na 10 minut může být… já právě taky vytírám celé plochy a pak to prostě trvá 🤷🏻‍♀️ a vytírám vždy stejně. Když už to v ruce mám, tak vytřu pořádně, ne jen na oko

daisy95
2. říj 2023

@eviicka tak muj zpusob vytirani se asi hodne lisi kdyz tak koukam 🙂 vytrit cele patro po x tydnech jednou vodou je za me stejny humus jako nevytirat vubec.. ja se bavim celou dobu o tom ze pokud vytiram po jednom dni a nemusim x krat menit kybl s vodou a vytirat vlastne na dvakrat, na trikrat.. aby bylo opravdu cisto ti proste usetri cas, to asi da smysl i tobe i @journals .. a teda ze by nekdo vytieal pouze prostredky mistnosti.. no to je usmevny 🙂 holky vy si tu obhajujte co vam vyhovuje ja zase to co povazuju za uklizeny a cisty.. absolutne rozdilny svety jak tak koukam 🙂

journals
2. říj 2023

@daisy95 nic obhajovat nemusíme. O tom to právě je 😉 vlastně celá tahle debata. Je docela sranda, jak to právě někdo nechápe. ŽÁDNÁ z nás se nemusí obhajovat, protože není proč. Ty to vidíš jako obhajobu, já jako diskuzi, nemám potřebu se před kýmkoliv obhajovat 😉

pajii25
2. říj 2023

Je hodně rozdíl barák a byt . My máme 5+1 . Vytírám 1-2x týdne přes léto, přes zimu když se topí v krbu 3-4 týdně celý barák, u krbu i častěji dle potřeby . Luxování - zametání - prach-koupelnu- wc podle potřeby .

Čím menší děti, tím ten úklid šel líp 😁🙈 teď je to skoro každý den nějaký kroužek, práce na směny. Plus ještě zvířata a zahrada . Vařím skoro denně teplý oběd i večeři ( když jsem v práci, vaří manžel ).

Musíš si v tom najít systém ty sama. Když si manžel užívá děti - poklidit si. Najít čím se děti nachvili zabaví - poklidit. Rozdělit úklid. Nemusíš vše stihnout v jeden den .

ruzovyjednorozec77
2. říj 2023

@me_druhe_ja ne, ale mam tri deti, psa a kočku 😁🤷‍♀️

ruzovyjednorozec77
2. říj 2023

@journals mame 80m2 no, jako žádný mega barak to je fakt. A loznici denne nevytiram, protože tam přes den nikdo neleze. Zvířata tam nesmí... Takže tam mi stačí vytrit 2x týdne. Chápu ze barak 200m2 by na 10 minut nebyl, ale ja bych stejně bezvytreni nesla spát. Me ty spinave decka fakt vadí.

eviicka
2. říj 2023

@ruzovyjednorozec77 špinavá děcka?

Ja pořád přemýšlím, kde se ta špína teda bere. Prach, drobky se zametou/vysajou (to tu nikdo nepopírá, ze je třeba dělat neustále). Pokud něco upadne, vylije se, tak se to přece uklidí okamžitě.
Přemýšlím, jak jsme mohli přežít dětství, když jsme měli v celém bytě koberce, které se rozhodně nečistily každý měsíc (navíc se to dělalo jen ručně rejžákem).

me_druhe_ja
2. říj 2023

@eviicka to mě taky napadlo. Dřív měli všichni všude koberce a rozhodně se to denně necistilo rejzakem a vodou. To by se asi naše matky zbláznili. 😀

me_druhe_ja
2. říj 2023

@daisy95 Hele ty se furt snažíš ostatní přesvědčit, že ten, kdo denně nevytira a nemá doma perfektně naklizeno, je prase a jen se vymlouvá, že raději bude trávit čas s dětmi. Prostě se zkus smířit s tím, že jsou lidi, který nepotřebují mít ke štěstí a klidu perfektně naklizeno. A ne, nejsou to prasata a jejich děti se doma nebrodi v deseticentimetrove špíně.

ruzovyjednorozec77
2. říj 2023

@eviicka tak znova, mam psa a kočku 😂🤷‍♀️ to je těžké pochopit, že se pes projde a je všude hromada chlupu? Navíc co dělá pes? Olizuje podlahu, sebemenší drobek který spadne olize. Svítí mi slunko do baráku tak, že to jde vidět. A div se nebo ne, pokud jeden den nevytru, decka maji černé kolena a ponozky. Kocka si taky chodí kam chce (ven) a ta si fakt umýt tlapky nenechá.... Roční roztahuje boty po predsini... Nevím no, jw zas třeba neutiram denne prach, nejsem bůhví jaky pedant ale vytrit jednou za 3 týdny tak se fakt opupinkuju 😂🤷‍♀️

ruzovyjednorozec77
2. říj 2023

Jo a taky dítě krásně blije 😂☝️ pak to rozmaze pod sebou. Jako nevím no, každý to ma jinak 🙂🤨 ja mma ráda fakt podlahu dokonalou. Nesnasim na ni cmouhy.

oveckaluky
2. říj 2023

@daisy95 Naprosto rozdílný. Jsi nám vzorem, nám, špindírám...

journals
2. říj 2023

@ruzovyjednorozec77 tak to je ale dost zasadni fakt 🐶 a 🐈 nemyslíš?
V domácnostech kde zvířata nejsou, děti jsou víc venku a neblejou na podlahu to opravdu může vypadat i jinak 😉

me_druhe_ja
2. říj 2023

@journals 😀 teď jsem si představila jak mi tu běhají zvířata od bahna a do toho dítě nonstop blijici na podlahu. 😀 jo, to bych asi taky vytírala denně 😀

cherie24
2. říj 2023

Mě vždycky přijde úsměvné, jak v těhlech diskuzích radí ženy, které bydlí v bytě o tom, jak udržovat pořádek v domě. My třeba máme zvířata doma i venku, 2 děti, velký dům, velkou zahradu a jsem ráda, že přežívám. 😂 když jsem bydlela v bytě, taky jsem stíhala vařit, uklízet, pravidelně cvičit, sportovat, několikrát denně procházku s malou a to od miminka nikdy nespala. Fakt nikdy a potřebovala neustálou pozornost. Tu potřebuje i teďka, vytváří kolem sebe neustálý chaos a život s ní je prostě náročný. Srovnávat se s někým, kdo má hodné děti bez poruchy pozornosti a spánku a vyčítat si, že nemám stejně naklizeno a denně vytřeno je tedy stejné jako být chromý mrzák a srovnávat se Supermanem. 😀 Jistě, že schopnost organizovat je důležitá, ale těch faktorů je tam prostě tolik, že srovnávat se a odsuzovat v tomhle nejde. 🙃

miryp
2. říj 2023

@ruzovyjednorozec77 hele, tobě se ekluje představa, že někdo denně nevytírá, mně se ekluje představa, že někdo vytře, u ložnice mu mop upadne od ruky a jde si nevykoupaný lehnout. Prostě každá to máme jinak. Žijeme v bytě čtyři a kočka, trávíme na zemi dost času a jako prase nikdo z nás není ani ve chvíli, kdy se týden nevytře. Ale je fakt, že nikdo z nás tady pod sebe neblije a kočka nepouští chlupy 😀

miryp
2. říj 2023

@cherie24 nezvládám to ani v tom bytě, prostě ten den není nafukovací a i bez úklidu nestihnu z toho ostatního vše 😀 A když nám příbuzní v létě půjčují svůj obrovský barák se zahradou a bazénem, tak paradoxně já z toho nikdy nic nemám, protože jak idiot furt jenom uklízím - nestihnu si přečíst knížku, nestihnu se kouknout na film, nestihnu se koupat, o nějakém válení venku nemůže být ani řeč. Jsem v tu chvíli otrokem domu a zahrady. Jako fakt obdivuji každého, kdo v tom dokáže najít systém, aby zvládal také normálně žít 😉

fatal_error
2. říj 2023

@miryp nas je 5. 3 deti (6, 3 a mimco 3 mesice), 2 dospeli a jeste k tomu 2 kocky a vytiram tak jednou za tejden, spis i min. pouze denne, nekdy teda i vickrat, rychle zametu, kde je to potreba (napr. pisek vysypany z bot v predsini) a setru bordel, co mi upadl pod linku, at se v tom neslape.

beru to tak, ze na smrtelne posteli ja osobne rozhodne nebudu litovat, ze jsem travila malo casu uklizenim, tim jsem si teda jista. to ten cas radesi travim jinak, mam jine priority a ano, urcite by rada lidi rekla, ze mame doma neporadek, ale nam to nikomu nevadi. samozrejme se snazime, aby tu nebyla spina aby se nic nelepilo na ponozky, to je samozrejme, ale o uklizenem byte u nas teda vetsinu casu vubec nemuze byt rec. 🤷‍♀️

ruzovyjednorozec77
2. říj 2023

@miryp tyjo a přemýšlím proč bych sla nevykoupana spat? 😂 ja se umyju snad předtím ne? To je zas nějaká chytra kokodak co čte mezi radky vid? 😁

ruzovyjednorozec77
2. říj 2023

@journals jasný proto jsem to taky zminila 😁 až bude Ela starší a nebude mi valit po zemi cely den po 4 a brise, tak to taky bude jiny. Teď mi to prostě fakt vadí.

ruzovyjednorozec77
2. říj 2023

@miryp a odpadne mi proto abych nemusela čekat až podlaha uschne a pak jít sklízet. Ja totiž těžce nesnáším i chození po mokré podlaze ☝️ to pak nemusím vytirat když se po tom vesele projdu 🙂. Ale jo uznavam, že jsem tak trošku uchyl.

oveckaluky
2. říj 2023

@miryp Přesně to mě napadlo, že bych se o něj v noci určitě přerazila, cestou na WC. 😀 A teda představa, že jdu spát, aniž bych si po vytírání omyla ruce, ne-e...

miryp
2. říj 2023

@ruzovyjednorozec77 hele a proč musíš hned vytahovat zvířátka? Však já ti taky nenapsala, že jsi chro chro, když vytřeš a pak jdeš hupsnout do postele, aniž by ses znovu vykoupala. Samozřejmě, že mi došlo, že se koupeš před tím vytíráním, ale to se prostě ekluje mně. Neumím si představit, že bych se vykoupala, pak šla vytřít a pak už se nevykoupala a hupsla rovnou do postele. A o to přece jde, každá to máme nějak a netřeba z druhých hned dělat prasata jen proto, že to nedělají stejně.

miryp
2. říj 2023

@ruzovyjednorozec77 na chůzi po mokré podlaze se shodneme, také to nesnáším, protože to pak vypadá jak nevytřené a vysloveně zuřím, když to manžel nebo kočka nerespektují, děti mám vycepované, ty sedí na palandě a čekají až to uschne 😅

me_druhe_ja
2. říj 2023

@miryp
@ruzovyjednorozec77
Přijede detektiv do bytu, kde se stala vražda a pachatel je stále na místě. Jeho kolegové jsou už na místě, ale čekají před dveřmi
Detektiv: Co se tu stalo?
Policajti: Žena zabila muže, protože ji přešel po čerstvě umyté podlaze.
Detektiv: A proč jste ji už nezatkli?
Policajti: Čekáme, až uschne podlaha.

Jo to taky nesnáším. 😀

miryp
2. říj 2023

@me_druhe_ja přesně 😂

autor
2. říj 2023

Děkuji všem ještě jednou za názory. Jak už jsem psala výše, něco si z toho vezmu. Nechci, ať se to tady zvrhne v předhánění se, kdo kolikrát vytírá, ale tomu se asi nevyhneme...chtěla jsem rady a tipy, vhled do toho, jak to máte vy a taky třeba příběh někoho, kdo byl pedant na uklízení a srovnal si to v hlavě jinak...pár věcí na vysvětlenou - manžel se zapojuje taky, ale stará se celkem o 4 domácnosti, no v podstatě o 5 (moje mamka, babička, teta, jeho maminka je taky sama) a o 2 zahrady (takže od jara do podzimu je práce dost).a babičky na oplátku pomáhají moc, jen já v těch odpoledních volnech plánuju nákup, fyzioterapii, doktory, úřady, pracovní schůzky, práci a někdy úklid...a někdy jsem taky s těmi babičkami (maminkami) a trávíme čas společně. Po 3 týdnech nevytírání je podlaha i děti čisté (asi tím jak jezdí vysavač max obden a takové ty provozní šmouhy se utřou hned a nerozpatlají se, bydlíme v bytě a už nemáme pejska...). Děti jsem do úklidu zapojit chtěla, ale starší se odmala bojí vysavače a od další práce utíká a nedonutím ho (jen si uklízí hračky) a malá vezme hadr a dává ho do pusy 😀 Snažím se, moc, ale než jenom utřu stůl od drobků, tak syn skáče šipku z gauče a malá se snaží vylézt na boxy s hračkami - kdo má akční děti, chápe, kdo nezažil, ten si to neumí představit. Proto třeba s nimi nechodím ani do obchodů, ani jedno dítě mi tam nevydrží 🤷🏻‍♀️ Ještě jednou děkuji, snažím se teď vždy večer něco 30 minut udělat a pak jdu pracovat...ono, kdybych neměla tu práci, tak je to asi taky lepší s úklidem 😊

Strana
z4