icon

Jaké jídlo připravujete v horkovzdušné fritéze?

alice180
19. led 2025

Potřebuji poradit. Už delší dobu uvažuju o horkovzdušné fritéze. V mém okolí ji má známá a ta mi řekla, že max. na hranolky ani to ne. Ale pak vidím, jak v ní např. na Instagramu dělají jiné věci. Tak bych asi potřebovala více referencí. Kdo ji má a co v ni děláte ? Potažmo jakou značku ?

Podotýkám, že smažíme pouze řízky a smažák. Jinak co jde dělám v troubě karbanátky atd.
Díky za komentáře.

nikoulinka
19. led 2025

@alice180 ahoj, máme. Taky jsem byla na vážkách, ale chlop ji moc chtěl, tak ji dostal loni k Vánocům - značka Tesla. Upřímně lituju, že nebyla doma dříve. Hranolky v tom paradoxně teda neděláme skoro vůbec. Ale například taková křidélka, prilohovou zeleninu, hermelíny, nebo jen tak rychlovka "z jednoho hrnce" - brambor, klobása, cibule, sýr... Na FB je i skupina, kde hází inspirace. Někteří v ní i dělají croissanty, apod. Ale to nemám vyzkoušeno 🙂 přijde mi, že z té fritézy to chutná jinak, za mě lépe. Hlavně teda odpadlo přehnané smažení na oleji 🙂

anetka1701
19. led 2025

Koupila jsem.nejakou obyč z Lidlu na vyzkoušení 😅 je fajn, dělám v tom teda hlavně rychlo-(polotovarový) večeře když nestíhám (nugety, karbanátky, sekanou, mini-pizzy, hranolky, krokety, masové koule, smažák...) ale už jsem v tom dělala i zeleninový muffiny, zapečený topinky a ještě pár různých věci... chce to trochu vychytat (bez oleje ve spreji se tam nic neudělá), na můj vkus je trochu malá, ale obecně jsem spokojená a rozhodně nelituju...

miryp
19. led 2025

Máme Philipsku velikosti L. Jediné, co mě mrzí, že jsem nevzala tu XL. Využíváme ji fakt x-krát do týdne. Dělám v tom snídaně - muffiny, jablečné mini záviny, ovesný mugcake, k obědům/večeřím tam peču přílohy, zeleninové placky, masa, ryby se zeleninou, atd. U nás to je jeden z mála přístrojů, u kterého nemám pocit, že jsme ho koupili zbytečně.

felis
19. led 2025

@alice180 ahoj, máme a jsem maximálně spokojená. Dělám v ni: hranolky, americké brambory, kukuřici, zapečený hermelín a jiné grilovaci syry (vložíš ho v alobalu a je jak z grilovačky), langose, muffiny, zeleninu (cuketa, mrkev), houby. Někdo má dovnitř takové ty papírové koše a dela třeba omelety, těstoviny a taky bagely, donuty, croissanty... To jsem ještě nezkousela. Pres svatky jsem v ni rozpekala bagetky z polotovaru a byla to bozi snidane jak v pekarne, i kdyz byly kramy zavřené 😃
Varim s ni většinou tri dospělé porce, takže spíše vedou ty přílohy a maso je pak zvlášť v troubě nebo na pánvi. Chce to přemýšlet trochu o velikosti, abys pak nedělala věci na 2x.
Značku bohužel nevím, protože nejsem doma 😀 ale třeba si vzpomenu a vyfotím pak.
My jsme ji dostali jako dárek k Vánocům před dvěma lety a jak jsem k ní byla ze začátku skeptická, tak teď si chrochtam. Ségra mi po ni pokukuje, tak ji asi uděláme radost k narozeninám.
Co se týče údržby, tak je to easy. Po vychladnutí koše vezmu dno i kos a umyju houbičkou s jarem, opláchnu, hned ususim a uklidim. Po dvou letech je takhle pořád jako nová. A za tři minuty je uklizena.

pe_tu_ss_ka
19. led 2025

Taky máme, dlouho jsme odolávali, ale nakonec jsme rádi, že jí tu máme. Spousta jídel je rychlejší, než když se se dělají v troubě. Máme dvoušuplíkovou tefal dual wasy Fry & Grill..

alice180
autor
19. led 2025

Děkuju za info všem. Fakt ji nejspíš pořídím. Známá nejspíš jenom nevyužívá její potenciál

marses
19. led 2025

Mám od Vánoc a jsem spokojená, hranolky jsem zatím nedelala, ale my je celkově skoro neděláme. Včera jsem v ní pekla sekanou, několikrát pečenou zeleninou, vinnou klobásu. Jediné, co se zatím nepovedlo, byl obalovaný sýr - vytekl ještě než se stačil opéct.

fire85
19. led 2025

Jsem ráda že tady čtu pozitivní reakce, včera jsem fritezu vyhrála na plese, a dneska byly řízky. Zatím teda jen jsem potřeba maslovackou, a maso je sušší. Snad to bude lepší až pouziju olej ve spreji.
Jak děláte ale třeba mufiny, langose atd? Normálně ve formě mufiny a vlozite to do košíku?

alice180
autor
30. led 2025

Tak jsme ji porodili. A vůbec toho nelituju. Zatím jsem zkoušela pár věcí, ale jsem ráda.

miryp
30. led 2025

@fire85 langoše jsem nedělala, ale muffiny tam vkládám v silikonových formách, popř. by se daly použít pevné papírové košíčky či nějaké zapékací misky či kovové formičky. Zapečenou ovesnou kaši k snídani si dělám v misce z tvrzeného skla.

malakobrova
31. led 2025

Já si ji koupila nedávno a štve mě, že jsem si rovnou nekoupila tu velkou. Ale to časem přijde. Ale myslím si že je to dobrá věc. Dělám v tom řízky, hranolky, křídla jsou luxusní (nikdy jsem je nejedla), vinnou klobásu, muffiny, langoše, pečený tvaroh a postupně zkouším. Na fcb je hodně skupinek, kde se dají najít fajn recepty..

tanja116
8. únor 2025

@alice180 Hezký den.Mám již 3roky horkovzduš.frit. a používám ji téměř denně.Začátky vaření byly krušné(jídlo z fritézy mi nepřišlo tak báječné jako třeba řízky nacuclé olejem z trouby či pánve).Ale....postupem času jsem vychytala konečně i přípravu jídla,aby bylo chutné.Než kupovat předražené oleje ve spreji nebo se dlouze tetelit s mašlovačkou,koupila jsem si ve výprodeji v Penny za 25,-rozprašovač na kytky.Perfektní👍Do rozprašovače naliju olej a je hotovo,tryska se kupodivu za 3roky používání neucpala.Co se týče potravin obalených ve strouhance, když je tedy postříkám olejem ještě je posypu grilovacím kořením nebo kořením na kuře-prostě kořením ve kterém je paprika.Pak má vše hezkou zlatavou barvu po upečení.Ještě mám svůj zlepšovák ohledně nastříkání oleje,aby nebyla kuchyňská linka od oleje:Před přípravou jídla si připravím sáček,do kterého potraviny dám a v sáčku je nastříkám samozřejmě z obou stran .Pokud se jedná o větší množství ....rozříznu pytel na odpadky😀Používám do fritézy i pečící papír ,třeba pod kuře.Efekt upečení je stejný.Je toho mnoho co se dá ve fritéze udělat jak už od masa,zapeč.těstovin,bramboráků,zeleniny,moučníků.....ale snad Vám pomohou tyto drobnosti a usnadní přípravu.Vaření musí být tak trochu zábava a né tryzna😀